ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτισμός

Κατέρρευσε ο Άγιος Ιάκωβος στην Πράσινη Γραμμή

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εργασίες και επεμβάσεις είχαν δρομολογηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια

Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού ναού του Αγίου Ιακώβου που βρίσκεται στη Νεκρά Ζώνη, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Ο ναός του Αγίου Ιακώβου του Πέρση βρίσκεται πολύ κοντά στον Άγιο Κασσιανό και από το 1963 είναι εντός της Ουδέτερης Ζώνης και η σημερινή κατάστασή του δυστυχώς είναι η επιβεβαίωση ότι πλέον ούτε τα κτήρια αντέχουν. Εδώ και 20 περίπου χρόνια οι διάφορες επιτροπές επεσήμαναν τον κίνδυνο κατάρρευσής του, κάτι που τελικά δεν απετράπη, αφού ό,τι δεν έκαναν οι άνθρωποι, το έκανε η φύση, που έχει τους δικούς της χρόνους.

Ο Άγιος Ιάκωβος είναι κτίσμα του 15ου-16ου αιώνα, με μεταγενέστερες προσθήκες, όπως το καμπαναριό, και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ναούς της Λευκωσίας, αφού με αυτόν σχετίζονται ο γυναικείος μοναχισμός της Κύπρου, αλλά και το πρώτο εκθετοτροφείο της Λευκωσίας. Ο ναός είναι βυζαντινού τύπου, σταυροειδής με ημικυλινδρικούς θόλους που καλύπτουν το εσωτερικό του και με έναν τρούλο στη διασταύρωσή τους. Ο τρούλος στηρίζεται σε τύμπανο με οκτώ παράθυρα, που φωτίζουν το εσωτερικό του ναού. Η αψίδα του ιερού είναι ημικυκλική.

Φωτογραφία: Τάκης Χατζηδημητρίου
Ο ναός αποτελεί μέρος μεγαλύτερου συγκροτήματος, που αναφέρεται ως «Μοναστήρι του Αγίου Ιακώβου» και ο Αυστριακός περιηγητής Louis Salvator που επισκέφθηκε την Κύπρο το 1873 περιέγραψε τον ναό ως ένα μικρό κτήριο με τέσσερις θόλους. Σημείωσε δε ότι το ξύλινο τέμπλο του ναού ήταν σκαλιστό και έφερε τον ρώσικο αετό.


Η μικρή εκκλησία του Αγίου Ιακώβου έγινε και το επίκεντρο της αναβίωσης του γυναικείου μοναχισμού στη Λευκωσία και στην «Ιστορία» του Ιερώνυμου Περιστιάνη διαβάζουμε: «Η μικρά αύτη εκκλησία είναι μοναστική, εις αυτήν δε εκκλησιάζονται και τίνες γυναίκες εκ Καϊμακλίου, αίτινες φέρουσι το ένδυμα των Ορθοδόξων καλογραιών…».

Ο Ι. Περιστιάνης σημειώνει, επίσης, ότι υπήρχε η παράδοση για τον Άγιο Ιάκωβο ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ήταν λατινικό μοναστήρι, το οποίο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αγοράστηκε από τον δραγομάνο, παππού του Τζελεπή Γεώργου και στις αρχές του 20ού ανήκε στην Αρχιεπισκοπή. Την πληροφορία του ο Περιστιάνης την επιβεβαιώνει και από τον Γάλλο ιστορικό Mas Latrie, ο οποίος σημειώνει ότι στη Λευκωσία υπήρχε το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιακώβου του Τελωνείου, το οποίο άνηκε στον ευγενή Simon de Montoliv.

 

Εκθετοτροφείο
Σύμφωνα με τον ερευνητή Κωστή Κοκκινόφτα («Ο γυναικείος μοναχισμός στην Κύπρο», «Πολιτιστική Κύπρος» 2 (1997) 55-57), το 1913, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε την ίδρυση εκθετοτροφείου σε χώρο γύρω από τον Άγιο Ιάκωβο. Η απόφαση αυτή, όμως, λόγω ένστασης του ιερομόναχου Δοσίθεου, υλοποιήθηκε γύρω στο 1917. Στο εκθετοτροφείο το 1917 φιλοξενήθηκαν 13 έκθετα. Διευθύντριά του ανέλαβε η διδασκάλισσα Ευαγγελία Παναγίδου, ενώ ο γιατρός Ευέλθων Γλυκής παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες του προς τα έκθετα. Τα εγκαίνια του εκθετοτροφείου έγιναν στις 31 Δεκεμβρίου 1917. Κάποιες από τις μοναχές που σύχναζαν στον Άγιο Ιάκωβο υπηρέτησαν το εκθετοτροφείο, το οποίο τους παρείχε στέγη και τροφή.

«Δεν έχουμε καλά νέα»

Ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου στην ανακοίνωση του γεγονότος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε με τη φράση «Δεν έχουμε καλά νέα» και συνέχισε λέγοντας ότι με τις βροχές κατάρρευσε το ετοιμόρροπο καμπαναριό, παρασύροντας και τμήμα του τοίχου του Αγίου Ιακώβου που βρίσκεται στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας και ότι η εκκλησία βρίσκεται σε απρόσιτη περιοχή που είναι κάτω από τον έλεγχο του τούρκικου στρατού. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες καθυστερούσαν λόγω ανάγκης αποναρκοθέτησης της περιοχής. Ευελπιστεί, δε, ότι σύντομα η Επιτροπή θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα εισηγηθεί τη συμπερίληψη του ζητήματος του Αγίου Ιακώβου στα θέματα της προσεχούς συνάντησης του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το Τ/κ μέλος της Επιτροπής Αλί Τουντζάι στη δική του ανάρτηση εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός και ότι ως Επιτροπή είναι όλοι έτοιμοι να συμβάλουν στην αναστήλωσή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ