ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

219 πίνακες από τα Κατεχόμενα παραδόθηκαν στην ε/κ πλευρά

Οι Τ/κ έλαβαν ως αντάλλαγμα ψηφιοποιημένο οπτικοκοακουστικό υλικό από το ΡΙΚ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα (03/02) στο Λήδρα Πάλλας η έκθεση των πινάκων Ε/κ και Ελλαδιτών καλλιτεχνών, που βρίσκονταν σε αποθηκευτικό χώρο στο Πολιτιστικό Κέντρο Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, και εν παραλλήλω παρουσιάστηκε το ψηφιοποιημένο υλικό που αφορά την τ/κ κοινότητα, από τα αρχεία του ΡΙΚ. Τα εν λόγω έργα και αρχεία μετά από ενέργειες της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό ανταλλάχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 και έκτοτε ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη συντήρησή τους, την τεκμηρίωσή τους, και φυσικά την εύρεση των ιδιοκτητών των έργων.

Συνολικά παρουσιάστηκαν 66 πίνακες σε τρεις αίθουσες του ξενοδοχείου, καθώς και μέρος του ψηφιοποιημένου οπτικοακουστικού υλικού σε οθόνες που υπήρχαν στις αίθουσες. Μεταξύ των έργων υπάρχουν έργα του Γ. Πολ. Γεωργίου, τα οποία παρέμειναν στο εργαστήριό του, μετά τον Αύγουστο του 1974, έργα του Στ. Βότση, που είχαν παραμείνει στο λιμάνι της Αμμοχώστου, αφού είχαν έλθει από την Αγγλία, από έκθεση που είχε συμμετάσχει ο καλλιτέχνης. Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη της Αμμοχώστου και της πόλης και αποτελείται από έργα του Δ. Διαμαντή, του Γιώργου Κοτσώνη, του Ιωάννη Κισσονέργη, Γιώργου Μαυροΐδη, Τηλέμαχου Κάνθου, Χριστόφορου Σάββα, αλλά και των Ελλαδιτών Φώτη Κόντογλου, του Γ. Μόραλη, του Γιώργου Γουναρόπουλου και άλλων.

Το ψηφιοποιημένο υλικό που παραδόθηκε στους Τ/κ καλύπτουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του ραδιοτηλεοπτικού υλικού και αποτελείται από οπτικό υλικό από το 1960 και το 1963, μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας και αφορά κυρίως επίσημες τελετές, αθλητικές δραστηριότητες, εγκαίνια και διάφορες δραστηριότητες των πολιτικών ηγετών όπως επισκέψεις, δεξιώσεις και συναντήσεις. Το δε ηχογραφημένα αρχεία αποτελούνται κυρίως από μουσικά προγράμματα, (μεταξύ των οποίων τα πρώτα καταγεγραμμένα δοκιμαστικά των έργων του διάσημου Κύπριου συνθέτη Kamuran Aziz), καθώς και ηχογραφήσεις από την απαγγελία γνωστών θεατρικών έργων, παιδικών αναγνωσμάτων και την ανάγνωση του Κορανίου.

 

Η Ε/κ συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό κα Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε στην «Κ» ότι μετά από δύο χρόνια εντατικών προσπαθειών αυτή η έκθεση είναι το αποκορύφωμα τους, τονίζοντας, «είναι πολύ συμβολική αυτή η Έκθεση, διότι με τούτη την πράξη και οι μεν και οι δε ήθελαν να δώσουν το μήνυμα ότι πρέπει να διαφυλάσσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, γιατί είναι μέρος της ιστορίας μας, είναι μέρος της φυσιογνωμίας του Κύπριου, είτε είναι Ε/κ είτε Τ/κ. Με αυτή την κίνηση, λοιπόν, θέλουμε να επανορθώσουμε, στον βαθμό που μπορούμε ότι αφορά τον πολιτισμό». Σχετικά με την ιστορία της ανταλλαγής η κα Βασιλείου είπε: «Ο Τ/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής, ο φίλος Κανί Κανόλ πριν από δύο περίπου χρόνια με κάλεσε για να μου αναγγείλει την απόφασή τους ότι σε κάποιο στάδιο, όταν θα υπάρξει η πολιτική ευκαιρία θα δώσουν αυτά τα έργα πίσω στην ε/κ πλευρά. Αρχικά δεν είχαμε μιλήσει για τα αρχεία του ΡΙΚ, όταν όμως οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και ανακοίνωσε ο κ. Ακιντζί ότι θα δοθούν οι πίνακες, ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε αν και οι Τ/κ ήθελαν κάτι από την πλευρά μας, οι Τ/κ ζήτησαν το οπτικοκαουστικό υλικό του ΡΙΚ, αίτημα που ο κ. Αναστασιάδης απεδέχθη. Η όποια καθυστέρηση παράδοσης οφείλεται στις διαδικασίες ψηφιοποίησης που έγινε στις Βρυξέλλες».

Ο Τ/κ συμπρόεδρος της Επιτροπής Κανί Κανόλ δήλωσε στην «Κ» ότι είναι πάρα πολύ χαρούμενος με την έκθεση που άνοιξαν και το συνολικό έργο που επετεύχθη. «Όταν ανακαλύψαμε τους πίνακες στις αποθήκες του Πολιτιστικού Κέντρου στη βόρεια Λευκωσία και ενημερώσαμε τον κ. Ακιντζί αμέσως ανέλαβε δράση και μας βοήθησε σε ό,τι χρειαστήκαμε». Σε ερώτησή μας αν έχουν εντοπιστεί άλλα έργα ο κ. Κανόλ ανέφερε ότι προς ώρας δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα έργα τέχνης ή αντικείμενα, τονίζοντας, «ωστόσο, αν θα έχουμε πληροφορίες θα χαρούμε να τις διερευνήσουμε» και συμπλήρωσε, «Αυτή η έκθεση είναι μια καλή αρχή και ελπίζουμε να συνεχιστεί. Δυσκολίες υπάρχουν πάντα, οι άνθρωποι συνηθίζουν σε κάποιες καταστάσεις, δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο».

 

Ο Γιάννης Τουμαζής, μέλος της Επιτροπής είπε στην «Κ» σχετικά, «είναι μια εξαιρετική στιγμή οπωσδήποτε και λόγω και της αμμοχωστιανής καταγωγής μου είμαι πολύ χαρούμενος. Για πρώτη φορά γίνεται αυτή η υπέροχη χειρονομία με 219 έργα και ελπίζουμε ότι παρόμοιες ενέργειες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν». Σχετικά με τους πίνακες ο κ. Τουμαζής είπε: «Τα έργα που σήμερα έρχονται στο φως, μετά από τόσα χρόνια αλλάζουν το τοπίο στην ιστορία της τέχνης της Κύπρου. Τα περισσότερα έργα προέρχονται από την Αμμόχωστο, πάρα πολλά είναι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αμμοχώστου και από το σπίτι-εργαστήριο του Γ. Πολ. Γεωργίου, αλλά και σημαντικός αριθμός έργων του Στ. Βότση», συμπληρώνοντας «μέσα από τα έργα αυτά νομίζω ότι φαίνεται και πόσο πρωτοπόρα ήταν η Αμμόχωστος τη δεκαετία του 1960 με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον έρχονται στο φως και ευελπιστώ να υπάρχουν και άλλα. Νομίζω ο θετικός αντίκτυπος αυτής της ενέργειας, της ανταλλαγής, νομίζω θα ανοίξει πόρτες για περισσότερες ενέργειες».

Την έκθεση εγκαινίασε ο Sergiy Illarionov επικεφαλής του Γραφείου της ειδικής συμβούλου του γ.γ. στην Κύπρου Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο οποίος τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο έργο των Τεχνικών Επιτροπών, μιας και το έργο τους είναι μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας, όσο δε για την έκθεση τόνισε: «αυτή η Επιτροπή έχει κάνει σπουδαία δουλειά». Από την πλευρά του ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σημειώνεται ότι η Ε.Ε. είναι από τους κύριους χρηματοδότες του UNDP και από την αρχή η Ε.Ε. υποστηρίζει έργο των Επιτροπών. Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε τον σύντομο χαιρετισμό του λέγοντας: «Αυτή η έκθεση είναι ό,τι μπορεί η Κύπρος να γίνει. Ο πολιτισμός έχει τη δυνατότητα να ανοίξει διόδους επικοινωνίας».

Η επικεφαλής του UNDP στην Κύπρο Tiziana Zennaro δήλωσε ευτυχής για τη δουλειά που έκαναν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και εξήρε το έργο των μελών της Τεχνικής Επιτροπής για το Πολιτισμό. Σημείωσε ότι το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Η. Ε. παρήχε όλα τα απαραίτητα μέσα για να βοηθήσει το έργο της Επιτροπής, τονίζοντας , «Το UNDP διαπίστωσε το προηγούμενο διάστημα τι μπορούν να πετύχουν τα μέλη της Επιτροπής συνεργαζόμενα για έναν κοινό σκοπό».

 

Το ειρηνικό παρελθόν, κοινό μέλλον

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί, εγκαινίασαν τη δικοινοτική έκθεση για τον Πολιτισμό, στο Λήδρα Πάλας.

Ο κ, Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Στις 26 Φεβρουαρίου πέρσι, ο καλός φίλος Μουσταφά και εγώ συμφωνήσαμε σε αριθμό μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και μεταξύ αυτών ήταν και η που βρέθηκαν στην Αμμόχωστο, και η παράδοση οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ», και τόνισε τη μεγάλη συμβολή της τέχνης και του πολιτισμού στην επίτευξη ειρήνης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο και σημείωσε, «η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης μέσω διαλόγου, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κατανόησης ανάμεσα στις κοινότητες».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι η έκθεση τονίζει τα κοινωνικο-πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους. Οι αναμνήσεις του ειρηνικού παρελθόντος θα πρέπει να οδηγήσει τις πράξεις μας σε αυτό που οραματιζόμαστε για κοινό μας μέλλον, είπε ο πρόεδρος.

Ο κ. Ακιντζί κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, από την πλευρά του, είπε ότι βλέπει την παρούσα έκθεση ως δείκτη για τον αμοιβαίο σεβασμό που τρέφουν οι δύο κοινότητες για τον εκατέρωθεν πολιτισμό τους «γι’ αυτό ελπίζω για το μέλλον» και τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε μια πολιτική λύση και μια αληθινή ειρήνη, που είναι ο κοινός μας στόχος, χωρίς να ενώσουμε τη δύναμη του πολιτισμού και της τέχνης

Ανάγκη αύξησης της συνεργασίας

Νωρίτερα, το απόγευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση, στο Λήδρα Πάλας, με τον κ. Ακιντζί και τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, όπου εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη λήψη προληπτικών μέτρων σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωναϊού. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κ. Ακιντζί και με τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήσαμε από κοινού για την ανάγκη αύξησης της συνεργασίας μας για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για παροχή της μέγιστης δυνατής προστασίας στον κυπριακό λαό, στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X