ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρουσιάστηκε η δίγλωσση έκδοση για τον ζωγράφο «Glyn Hughes 1931 – 2014»

Από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και το Ίδρυμα Πιερίδη (ΙΠ), σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Θέατρο Πόλης - ΟΠΑΠ

ΚΥΠΕ

Τη δίγλωσση πολυτελή έκδοση «Glyn Hughes 1931 – 2014» παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και το Ίδρυμα Πιερίδη (ΙΠ), σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Θέατρο Πόλης - ΟΠΑΠ.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΙΠ, Δημήτρης Πιερίδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση δήλωσε ότι «η έκδοση παρακολουθεί την πορεία του Χιούζ από τα φοιτητικά του χρόνια στη Βρετανία μέχρι και τα τελευταία του έργα λίγο πριν πεθάνει το 2014».

Πρόσθεσε ότι «παράλληλα, παρουσιάζεται η σημαντική δουλειά που έκανε για το θέατρο αφού υπήρξε σταθερός συνεργάτης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, και σκηνογράφησε πολλές φορές και στον διεθνή χώρο».

Στον χαιρετισμό της η Αν. Διευθύντρια του ΓΤΠ, Ελέγκω Φραγκουλίδου σημείωσε ότι «στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αποστολή μας, αλλά και ευθύνη μας, είναι η διαφύλαξη της ιστορίας και του πολιτισμού και η διασφάλιση της συνέχισης της υφιστάμενης και της παλιάς γνώσης και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της καταγραφής, της αρχειοθέτησης, της ψηφιοποίησης και της έκδοσής της».

Είπε, επίσης, ότι αισθάνεται υπερήφανη αλλά και ευτυχής «που μας δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από τη συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη, να προχωρήσουμε στην έκδοση του βιβλίου αυτού, που αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια κατάθεση της πρόσφατης ιστορίας του νησιού μας μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη».

Ο Διευθυντής του ΙΠ και επιμελητής της έκδοσης, Γιάννης Τουμαζής, παρουσιάζοντας την έκδοση είπε ότι «ο Γκλυν Χιούζ ήταν μόλις 25 χρόνων όταν πάτησε το πόδι του στην Κύπρο το 1956, σε μια πολύ ταραγμένη όπως όλοι γνωρίζουμε εποχή και έκτοτε παρέμεινε εδώ στον τόπο μας και βίωσε όλη την νεότερη κυπριακή ιστορία, μέχρι και τον θάνατο του το 2014, καταγράφοντας ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία των εικαστικών της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι «ο Χιούζ με τη πολυσχιδή συμβολή του, δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες που ενθάρρυναν την ενεργή συμμετοχή του κοινού στα όσα καινούργια και καινοτόμα συνέβαιναν στον χώρο της τέχνης, όμως, βίωσε και όλες τις τραγικές πολιτικές εξελίξεις, αποτυπώνοντάς τις μάλιστα με δυναμισμό και αγωνία σε πολλά έργα του, όπως για παράδειγμα τα δυσάρεστα γεγονότα του 1963-64 ή την τουρκική εισβολή του 1974, η οποία μάλιστα τον επηρέασε βαθύτατα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή σύντομης ταινίας του ΓΤΠ αφιερωμένης στον Γκλυν Χιούζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ