ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε δύο ρόδες για τα Γλυπτά

Ποδηλάτες που διανύουν τη συμβολική διαδρομή Λονδίνο - Αθήνα μιλούν στην «Κ»

Kathimerini.gr

Σάκης Ιωαννίδης

Ξύπνησε νωρίς το πρωί, ετοιμάστηκε, ανέβηκε στο ποδήλατό της και έφυγε. Οταν μιλήσαμε ήταν ήδη δύο ώρες στον δρόμο μέσα στα δάση της Γερμανίας, σε μια ανηφορική αλλά πανέμορφη διαδρομή, με προορισμό το Μόναχο για να συμπληρώσει περίπου το ένα τρίτο της διαδρομής των 3.500 χιλιομέτρων. Η Βασιλική Βουτζάλη μαζί με ακόμη επτά ποδηλάτες ξεκίνησαν πριν από μερικές μέρες έναν αγώνα αντοχής με έναν ευγενή σκοπό: να διανύσουν την απόσταση από το Βρετανικό Μουσείο έως το Μουσείο της Ακρόπολης με ποδήλατο μεταφέροντας το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το σύνθημά τους είναι «Bring them back». «Το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης, μέσο διασκέδασης, ειρηνικής διαδήλωσης και μέσο μεταφοράς μηνυμάτων», μας λέει η κ. Βουτζάλη σε ένα διάλειμμά της για ξεκούραση και μερικές γουλιές καφέ.

 

Είναι η δεύτερη χρονιά που βρίσκεται στον δρόμο με το ποδήλατό της για χάρη των Γλυπτών. Κάτι που ξεκίνησε πέρυσι από ένα αστείο κατέληξε να γίνει πραγματικότητα και να φλερτάρει με τη δημιουργία ενός ετήσιου ποδηλατικού αγώνα που θα ενώνει τις δύο χώρες με επίκεντρο την επανένωση των Γλυπτών. «Για πλάκα είπαμε με ένα φίλο, τον Βασίλη Κόρδα, που πηγαινοέρχεται από την Αγγλία στην Αθήνα για δουλειές να μην πάρει μια φορά αεροπλάνο αλλά ποδήλατο. Συμφώνησε, συγκεντρωθήκαμε πέντε άτομα και βρεθήκαμε πάνω στα ποδήλατα για 15 μέρες», σημειώνει η κ. Βουτζάλη. Εμπειρη ποδηλάτισσα, η Βασιλική Βουτζάλη συμμετέχει σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων και μετακινείται καθημερινά με ποδήλατο στους δρόμους της Αθήνας για να πάει στη δουλειά της. Εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Στέφαν Στράιχ πίσω από την Βασιλική Βουτζάλη στη διαδρομή.

Η σκέψη να ενώσει τον ποδηλατικό αγώνα με την ελληνική διεκδίκηση των Γλυπτών ήταν κάτι που ήρθε αυθόρμητα, αν και όπως παραδέχεται η ίδια, μόλις φέτος κατάφερε να τα δει στο Βρετανικό Μουσείο. «Οταν μπήκαμε στην αίθουσα ένιωσα δέος και συγκίνηση και νιώθω μεγάλη τιμή που μπορώ να βοηθήσω ώστε ίσως κάποια στιγμή επανέλθουν εκεί που πρέπει να βρίσκονται», μας λέει. Η φετινή διαδρομή ξεκίνησε από το Βρετανικό Μουσείο με μια ξενάγηση στις αίθουσες των ελληνικών αρχαιοτήτων με τη συμμετοχή ακόμη τεσσάρων αθλητών (Στέφεν Στράιχ, Κρίστοφερ Ρος Μπένετ, Πολ Αντελσον, Διονύσης Κατσάμπας) και έχει την υποστήριξη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, της Περιφέρειας Αττικής και ιδιωτών χορηγών.

 

«Με αυτόν τον τρόπο βρήκα μια αφορμή να ανταποδώσω τη φιλοξενία και την αγάπη του κόσμου που έχω δεχτεί», μας λέει ο Γερμανός Στέφεν Στράιχ, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια ζει με την οικογένειά του σε ένα χωριό της Μυτιλήνης σε μια συνειδητή απόφαση αλλαγής ζωής και όπως και η Βασιλική Βουτζάλη είναι λάτρης του ποδηλάτου.

Η Βασιλική Βουτζάλη κρατώντας την κάρτα με το σύνθημα «Bring them back» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι ποδηλάτες έξω από το Βρετανικό Μουσείο και ένας σταθμός ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της διαδρομής στη Γερμανία.

Στο «Μπελογιάννης»

Καθημερινά οι ποδηλάτες διανύουν περίπου 300 χιλιόμετρα και χθες το βράδυ θα έφταναν στο Μόναχο, τον δεύτερο μεγάλο σταθμό τους μετά το Μοντς της Γαλλίας. Οι επόμενοι σταθμοί όπου θα συναντηθούν όλοι οι φετινοί συμμετέχοντες θα είναι η Βουδαπέστη και το χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία πριν μπουν στην Ελλάδα και περάσουν από Καστοριά και Τρίκαλα για να φτάσουν στην Αθήνα και το Μουσείο Ακρόπολης. Κάθε ποδηλάτης φέρει τον δικό του εξοπλισμό και ένας επιπλέον βαθμός δυσκολίας σε σχέση με τον περυσινό αγώνα είναι ότι ο καθένας ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα χωρίς συνοδεία, όπως γίνεται σε αντίστοιχους ποδηλατικούς αγώνες αντοχής του εξωτερικού.

Ενας σταθμός ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της διαδρομής στη Γερμανία.

«Κάνοντας αυτό που αγαπάω νιώθω ότι βοηθάω έστω και λίγο σε αυτόν τον σκοπό», μας λέει η κ. Βουτζάλη. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο τέλος με τα Γλυπτά», προσθέτει, αλλά το μήνυμα της επιστροφής τους είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να ανέβει στο ποδήλατο και να γυρίσει ακόμα μια φορά το πετάλι.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ