ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτισμός

Σειρά Διαλέξεων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής «Τάσεις και αναζητήσεις στην ποίηση της Γενιάς της εισβολής»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Συνολικά έχουν προγραμματιστεί έντεκα διαλέξεις και θα αρχίσουν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 Νοεμβρίου 2020

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργανώνει σειρά διαλέξεων για το 2020 με ομιλητές πανεπιστημιακούς, μελετητές και λογοτέχνες με διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε φορά στο γενικό θέμα «Τάσεις και αναζητήσεις στην ποίηση της Γενιάς της Εισβολής». Συνολικά έχουν προγραμματιστεί έντεκα διαλέξεις και θα αρχίσουν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 Νοεμβρίου 2020. Κάθε διάλεξη θα έχει διάρκεια 45 λεπτά και μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, διάρκειας 15 λεπτών.

Σκοπός των διαλέξεων αυτών είναι η προώθηση της φιλολογικής έρευνας, της κριτικής και του επιστημονικού διαλόγου γύρω από την ποίηση της Γενιάς της Εισβολής, δηλαδή της ποιητικής παραγωγής μετά το 1974. Οι διαλέξεις θα αφορούν τη θεματική, την ιδεολογία, τον διάλογο λογοτεχνίας και ιστορίας, την πολιτική διάσταση της ποίησης, τον διακειμενικό διάλογο με την ευρύτερη νεοελληνική ποίηση ή και την παγκόσμια, την κριτική πρόσληψη της ποίησης της Γενιάς του 1974 κ.λπ. Οι διαλέξεις απευθύνονται φυσικά στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στους λογοτέχνες και μελετητές, αλλά και στους φιλολόγους Μέσης Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης. Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε όσους και όσες παρακολουθήσουν τουλάχιστον οκτώ από τις έντεκα διαλέξεις της σειράς.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων

Οι πρώτες δύο διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο ΒΗΤΑ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία (Διογένους 6, Έγκωμη). Ο χώρος πραγματοποίησης των υπόλοιπων διαλέξεων θα ανακοινωθεί σύντομα. Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει διαμορφωθεί ως εξής

1. Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Ομιλητής: Λεωνίδας Γαλάζης, ποιητής, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων, ΥΠΠΑΝ. Θέμα: Εισαγωγή στην ποίηση της Γενιάς της Εισβολής: Τάσεις, αναζητήσεις, φιλολογικά ζητούμενα.

2. Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020
Ομιλητής: Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής – δοκιμιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη. Θέμα: Η Κύπρος και η Εισβολή στην Ελληνική Ποίηση, από τον Σεφέρη μέχρι τις μέρες μας. Μια ιχνηλασία.

3. Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
Ομιλητής: Λεωνίδας Γαλάζης. Θέμα: «Μύθος και Ιστορία στην ποίηση της Γενιάς της Εισβολής».

4. Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020
Ομιλήτρια: Βασιλική Σελιώτη, δρ Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., φιλόλογος, Β.Δ.
Θέμα: «Τόποι του τραυματικού ’74 στην ποίηση της Γενιάς του».

5. Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Ομιλητής: Χρήστος Μαυρής, ποιητής – κριτικός λογοτεχνίας. Θέμα: «Η απήχηση της ποίησης του Δώρου Λοΐζου στην ποίηση της ‘Γενιάς της εισβολής’ - Οι ποιητές επίγονοι του Δώρου Λοΐζου».

6. Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020
Ομιλητής: Παναγιώτης Νικολαΐδης, φιλόλογος, κριτικός, ποιητής. Θέμα: «Ο ενωτικός, απελευθερωτικός αγώνας του 55-59 στην ποιητική Γενιά της Εισβολής».

7. Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020
Ομιλήτρια: Έλενα Ματσάγκου, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας. Θέμα: «Η γυναικεία εκφορά / το θήλυ ρήμα της Εισβολής».

8. Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
Ομιλητής: Στέφανος Κωνσταντινίδης, πανεπιστημιακός, ποιητής, συγγραφέας. Θέμα: «Αρτέμης Αντωνίου, ο ποιητής, ο καλλιτέχνης».

9. Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020
Ομιλήτρια: Νένα Φιλούση, συγγραφέας. Θέμα: «Κολοσσιάτου-Ιεροδιακόνου: Η μνήμη και η ξενιτιά στην ποιητική του τραύματος».

10. Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020
Ομιλητής: Αλέξης Ζήρας, κριτικός, γραμματολόγος. Θέμα: «Η κυπριακή Γενιά της Εισβολής και το ηθικό αίτημα της ποίησης. Η συμβολή του Δώρου Λοΐζου».

11. Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020
Ομιλήτρια: Λουίζα Χριστοδουλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου, Π.Τ.Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Θέμα: «‘Τα φύλλα σαν λόγχες μνήμης’: Σημασιοδοτήσεις της μνήμης στην ποίηση της Μόνας Σαββίδου – Θεοδούλου».

Δηλώσεις συμμετοχής στη Σειρά Διαλέξεων υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του ακόλουθου ειδικού συνδέσμου που δημιουργήθηκε στον ιστότοπο του Ο.Λ.Κ.: https://wp.me/paULRN-mB. Περισσότερες πληροφορίες: olk@olk.com.cy, www.olk.com.cy

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ των ωρών 7:30 μ.μ. – 9:00 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ