ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Σαουδική Αραβία μπαίνει στον κινηματογραφικό χάρτη

Οταν κάποιος ακούει για τη Σαουδική Αραβία, το μυαλό σίγουρα δεν πηγαίνει στο σινεμά, πόσο μάλλον σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ μεγάλου βεληνεκούς

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Οταν κάποιος ακούει για τη Σαουδική Αραβία, το μυαλό σίγουρα δεν πηγαίνει στο σινεμά, πόσο μάλλον σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ μεγάλου βεληνεκούς. Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, έγινε γνωστό πως το «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ αποκλείστηκε από την αραβική χώρα εξαιτίας ενός τρανς χαρακτήρα που εμφανίζεται στην ταινία, ενώ δεν έχουν περάσει παρά 4 χρόνια από τότε που το σινεμά συνολικά ήταν απαγορευμένο εκεί. Παρ’ όλα αυτά, φεστιβάλ πλέον υπάρχει και μάλιστα ολοκαίνουργιο, το οποίο «τρέχει» από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου· η δε πρεμιέρα του συγκέντρωσε στον αραβικό κόλπο αστέρες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Κατρίν Ντενέβ, ο Κλάιβ Οουεν, η Χίλαρι Σουάνκ, ο Βενσάν Κασέλ, καθώς και καταξιωμένους κινηματογραφιστές, όπως ο Τζο Ράιτ.

Ο «Συρανό» του τελευταίου, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Ντίνκλεϊτζ, άνοιξε το πρώτο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ερυθράς Θάλασσας, όπως ονομάζεται η διοργάνωση, σε μια λαμπερή πρεμιέρα στην οποία, εκτός από τους παραπάνω, συμμετείχαν και πολλοί αστέρες του αραβικού κόσμου. Παρά τις (δικαιολογημένες) επιφυλάξεις φαίνεται πως οι διοργανωτές είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κινηματογραφικής κοινότητας, ξεκινώντας από τη βράβευση της Χάιφα αλ-Μανσούρ, της σπουδαιότερης σκηνοθέτιδας της Σαουδικής Αραβίας· επιπλέον, όπως αναφέρουν δυτικές ανταποκρίσεις, στο φεστιβάλ εργάζονται πολλές γυναίκες από απλές εθελόντριες μέχρι τις θέσεις ευθύνης, όπως εκείνη της εκτελεστικής διευθύντριας, Σιβάνι Πάντια Μαλότρα. Οσο για τον καλλιτεχνικό διευθυντή που επέλεξε τις 140 ταινίες του προγράμματος, αυτός είναι ο Εντουαρντ Γουέιντροπ, πρώην επικεφαλής του Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών των Καννών, ο οποίος δήλωσε: «Σε μια χώρα όπου το σινεμά ήταν απαγορευμένο επί 35 χρόνια, θέλω να δείξω το είδος των καλλιτεχνικών ταινιών που δεν διανέμονται εδώ ακόμα – εκείνες που μιλούν για πολιτική, καθημερινότητα, σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών… ταινίες που θα πυροδοτήσουν συζητήσεις». Δεν γνωρίζουμε αν όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδι πως η αραβική χώρα κάνει σημαντικά βήματα πολιτισμικής προόδου, το καλό σινεμά ωστόσο αποτελεί σίγουρα ευρύ και πολυποίκιλο παράθυρο στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση