ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτισμικές γειτονιές των Βαλκανίων μέσα από το σινεμά

Το συνέδριο επικεντρώθηκε στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο ελληνικός κινηματογράφος συνδέεται με άλλους περιφερειακούς κινηματογράφους

Kathimerini.gr

«Κάθε χρόνο στο τέλος του εξαμήνου, στο μάθημα για τις πολιτικές του πολιτισμού μέσα από τον κινηματογράφο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι φοιτητές μου εξομολογούνται ότι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ένα μάθημα για τον κινηματογράφο μπορεί να αναδείξει τόσο πολλές πτυχές μιας κοινωνίας», λέει στην «Κ» η Ελένη Σιδέρη, επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το τμήμα της κ. Σιδέρη, το Εργαστήριο Πολιτισμού Συνόρων και Κοινωνικού Φύλου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Ομάδα Μελέτης του Ελληνικού Φιλμικού Πολιτισμού διοργάνωσαν (με χρηματοδότηση της Επιτροπής Ερευνών του ΠΑΜΑΚ) ψηφιακά στις 27 και 28 Αυγούστου το 4ο συνέδριο με θέμα

«Πολιτισμικές γειτονιές και κινηματογραφικές συμπαραγωγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Επίσης, μεταξύ των αντικειμένων του συνεδρίου είναι η μελέτη του ελληνικού φιλμικού πολιτισμού. «Οι κινηματογραφικές συμπαραγωγές δεν παράγουν μόνο έναν οικονομικό χώρο συνεργασίας με σκοπό τη δημιουργία μιας ταινίας, αλλά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών του πολιτισμού της μετατρέπονται σε εργαλεία πολιτικού και πολιτισμικού μετασχηματισμού ενός ευρωπαϊκού οράματος», προσθέτει η κ. Σιδέρη.

Το συνέδριο επικεντρώθηκε στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο ελληνικός κινηματογράφος συνδέεται με άλλους περιφερειακούς κινηματογράφους, όπως αυτούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και πώς οι διασυνδέσεις αυτές διαμορφώνουν «πολιτισμικές γειτονιές». Επιπλέον, στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο αυτές οι συνδέσεις σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές του πολιτισμού αλλά και τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Το συνέδριο ξεκίνησε από μια λογική εξωστρέφειας και διεπιστημονικού διαλόγου των κοινωνικών επιστημών –όπως η κοινωνική ανθρωπολογία, οι πολιτισμικές σπουδές, η ιστορία, η θεωρία, αλλά και η εθνογραφία του κινηματογράφου– με καλλιτέχνες, επιτελικά στελέχη κινηματογραφικών φεστιβάλ, το Film Office της

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Η έμφαση στις κινηματογραφικές συμπαραγωγές προέκυψε από μια τρίχρονη έρευνά μου σε φεστιβάλ, αρχεία και έρευνα πεδίου σε Θεσσαλονίκη, Τιφλίδα και Σεράγεβο και θέλει να αναδείξει τόσο τις διασυνδέσεις οικονομίας, πολιτισμού και πολιτικής όσο και αυτές μεταξύ του (ευρωπαϊκού) κέντρου και της περιφέρειας», παρατηρεί η κ. Σιδέρη.

Εξετάζοντας μέσα σε ένα πιο διασυνδεδεμένο και ολιστικό πρίσμα τις συμπαραγωγές, αναδεικνύονται τα πεδία σύγκλισης ανάμεσα στις κοινωνικές επιστήμες και στην τέχνη. Αυτή η σύγκλιση ενισχύει όχι μόνο τα επιστημονικά, αλλά και τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων. Οπως λέει η κ. Σιδέρη, «ειδικά σήμερα, που η πρόκληση της πανδημίας καθιέρωσε σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακότητα στην έρευνα, στη διδασκαλία αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία, είναι αναγκαία η υπέρβαση των παραδοσιακών διαχωρισμών, ώστε να αντιμετωπιστούν με δημιουργικό αλλά και κριτικό τρόπο οι προκλήσεις της εποχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X