ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ταινίες με καλλιτεχνική συνέπεια στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017

Ο Κ. Κωσταντινίδης, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής μιλάει στην «Κ» για τους σκοπούς και τους στόχους των εκδηλώσεων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Κώστας Κωσταντινίδης μάς λέει ότι το φεστιβάλ χρόνο με τον χρόνο γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό και αυτό γιατί όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποκτούν περισσότερες εμπειρίες κάτι που τους βοηθάει να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Βασικοί στόχοι του Φεστιβάλ, όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης είναι η προβολή αριστουργημάτων και ανακαλύψεων του παγκόσμιου κινηματογράφου στον χώρο για τον οποίο αρχικά δημιουργήθηκαν: την κινηματογραφική αίθουσα και η επιλογή ταινιών που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους συνέπεια, ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συχνά «αιχμηρό» κοινωνικό σχόλιο. Το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος διοργανώνεται για 15η χρονιά και θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία, και όλες οι ταινίες προβάλλονται σε παγκύπρια πρεμιέρα.

–Αυτή είναι η 15η χρονιά του φεστιβάλ, άρα προχωράμε καλά κινηματογραφικά;
–Το φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος έχει εδραιωθεί πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της Κύπρου και τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε το φεστιβάλ να αποκτήσει έναν πιο ελκυστικό και ουσιαστικό διεθνή χαρακτήρα. Χρόνο με τον χρόνο αποκτούμε όλο και περισσότερες εμπειρίες και αυτό μας βοηθάει να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φεστιβάλ αλλά και να δημιουργούμε νέες συνεργασίες οι οποίες ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες και το περιεχόμενο του θεσμού.

–«15 χρόνια μιλάμε σινεμά», βλέπουμε όμως σινεμά;

–Βλέπουμε ταινίες, πάμε όμως σινεμά για να τις δούμε; Είναι σινεμά αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στις εμπορικές αίθουσες; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν εύκολα στο πλαίσιο μιας σύντομης συνέντευξης. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω το είδος του σινεμά που εμείς μιλάμε ή να επαναλάβω δύο βασικούς στόχους του φεστιβάλ οι οποίοι σχετίζονται με την ερώτησή σας και τα ερωτήματα που έθεσα ως αρχική απάντηση. Πρώτος βασικός στόχος είναι η προβολή αριστουργημάτων και ανακαλύψεων του παγκόσμιου κινηματογράφου στο χώρο για τον οποίο αρχικά δημιουργήθηκαν: την κινηματογραφική αίθουσα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι φίλοι του φεστιβάλ περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία την έναρξη της διοργάνωσης και αποφεύγουν «εναλλακτικούς» τρόπους πρόσβασης σε τέτοιου είδους ταινίες. Επομένως, σημαντικός αριθμός σινεφίλ επιστρέφει στην αίθουσα λόγω του φεστιβάλ. Δεύτερος στόχος είναι η επιλογή ταινιών που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους συνέπεια, ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συχνά «αιχμηρό» κοινωνικό σχόλιο. Ναι, αυτό είναι ένα σινεμά το οποίο δυστυχώς δεν βλέπουμε συχνά.

–Υπάρχει «μαγικός» τρόπος για τη διοργάνωση ενός επιτυχημένου φεστιβάλ;
–Αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φεστιβάλ. Για παράδειγμα τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής δεν «εργάζονται» αποκλειστικά για το φεστιβάλ. Εδώ όμως δεν θα πω ότι «θυσιάζουμε αρκετό από τον ελεύθερό μας χρόνο» για να καταφέρουμε αυτό που βλέπετε. Δυστυχώς, λόγω της εργασιακής μας ρουτίνας δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε περισσότερα «μαγικά». Είμαστε σίγουροι όμως ότι αυτοί που ξέρουν καλύτερα από μας τι σημαίνει μαγικός ή δημιουργικός τρόπος για τη διοργάνωση ενός επιτυχημένου φεστιβάλ είναι η διοίκηση και συνεργάτες του Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος.

Πλούσιο φεστιβάλ

–Είστε ευχαριστημένοι από τις διεθνείς συμμετοχές στο Φεστιβάλ;
–Η 15η έκδοση του φεστιβάλ αποτελεί ακόμα ένα κομβικό σημείο στη συνεχή πορεία εξέλιξής του, καθώς επιχειρεί τον εμπλουτισμό του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος με την επιλογή 11 ταινιών. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία, διότι πολλές από τις ταινίες που αιτήθηκαν για να συμμετάσχουν στο φετινό φεστιβάλ έχουν κάτι πολύ σημαντικό να μας πουν όχι μόνο για τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται, αλλά και για τη δική μας κοινωνία. Επιπρόσθετα, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχής ταινιών στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και η υψηλή τους ποιότητα είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών των διοργανωτών και της καλλιτεχνικής επιτροπής ούτως ώστε το φεστιβάλ να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο ως συμμέτοχος αυτών των εξελίξεων που αφορούν κυρίως στην κινητικότητα του κινηματογράφου στην περιοχή.Οι περισσότερες από τις ταινίες που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό έχουν ήδη διακριθεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, επομένως είναι πολύ σημαντικό το ότι είμαστε σε θέση να προσελκύουμε υποσχόμενους και καταξιωμένους δημιουργούς του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα παρευρίσκονται στην Κύπρο για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το κοινό.

–Τι άλλο θα δούμε στο φετινό φεστιβάλ;
–Με στόχο τη διεύρυνση και προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας στην Κύπρο, το Φεστιβάλ διοργανώνει δωρεάν κινηματογραφικά εργαστήρια και masterclasses που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες του χώρου. Ο Phil Méheux (BSC), πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα μας μιλήσει για τις εμπειρίες του ως διευθυντή Φωτογραφίας σε ταινίες μεγάλου μήκους όπως «Casino Royale», «Goldeneye», και «Entrapment». Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με αυτές τις ταινίες ή τις απολαύσαμε είναι μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε πώς στήθηκαν μερικές από τις πιο θρυλικές στιγμές της ιστορίας του κινηματογράφου από τον άνθρωπο που ήταν πίσω από την κάμερα. To 2014 o Phil Méheux τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο που του απένειμε η Αμερικανική Ένωση Διευθυντών Φωτογραφίας για τη συνολική προσφορά του. Τα εργαστήρια των οποίων θα ηγηθεί ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Richard Kwietniowski επικεντρώνονται στη συνεργασία σκηνοθέτη-ηθοποιού και συγκεκριμένα στο πώς αυτή η συνεργασία μπορεί να επιφέρει ένα αντισυμβατικό αλλά συνάμα μαγικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα με βάση τον μηδαμινό διάλογο. Ο Richard Kwietniowski συνεργάστηκε με καταξιωμένους ηθοποιούς όπως οι John Hurt και Philip Seymour Hoffman και το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Carl Forman για τον πιο υποσχόμενο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη που απονέμεται από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών (BAFTA).

Πληροφορίες:
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook. Διάρκεια Φεστιβάλ έως 6 Μαΐου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία. Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Όλες οι ταινίες είναι για άτομα άνω των 18 ετών.

 

 

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση