ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Μελέκκης: Οι καλλιτέχνες δοκιμάζονται σκληρά

«Έστω και με τη χρήση μάσκας, με τις απολυμάνσεις και με τους περιορισμούς στους θεατές, έγινε κατορθωτό το θέατρο να δουλέψει»

ΚΥΠΕ

Πρωτόγνωρες και δύσκολες ήταν οι καταστάσεις που περνούν οι καλλιτέχνες, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά, εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αντρέας Μελέκκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου ΣΚΑΛΑ στη Λάρνακα, προσθέτοντας ότι το επάγγελμα του ηθοποιού αλλά και του καλλιτέχνη γενικότερα «κτυπήθηκαν» από τα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Ο κ. Μελέκκης ανέφερε πως «οι καλλιτέχνες γενικά «κτυπήθηκαν» από τον κορωνοϊό, αφού όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν μπορούσαν να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία, δίνοντας παραστάσεις σε θέατρα και άλλους χώρους, αλλά είδαν τα οικονομικά τους να μειώνονται δραστικά. Οι ηθοποιοί και το τεχνικό προσωπικό που εργάζεται για τις παραγωγές του θεάτρου, έχουν ζήσει, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο».

Πρόσθεσε πως «ο τομέας του πολιτισμού που δεν ήταν από τις σημαντικές «επιχειρήσεις» της πρώτης γραμμής, έχει κτυπηθεί σκληρά αφού τόσο οι ηθοποιοί όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του θεάτρου και συνεργάτες του έχουν μείνει χωρίς δουλειά και χωρίς οικονομική εξασφάλιση. Ωστόσο, από τον Ιούνιο, έστω και με τους περιορισμούς που τέθηκαν από την κυβέρνηση, το θέατρο ΣΚΑΛΑ κατάφερε να λειτουργήσει έχοντας τη στήριξη του ΘΟΚ, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε ο καλλιτεχνικός κόσμος»».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μελέκκης είπε πως «έστω και με τη χρήση μάσκας, με τις απολυμάνσεις και με τους περιορισμούς στους θεατές, έγινε κατορθωτό το θέατρο να δουλέψει και να προβληθούν οι παραστάσεις οι οποίες λόγω του καθολικού lockdown δεν μπορούσαν να παρουσιαστούν στο κοινό. Ακόμα καταφέραμε να πάρουμε την χορηγία που είχε εγκριθεί για το θέατρο για το 2020, με αποτέλεσμα από τον Ιούνιο και μετά ένας αριθμός ατόμων, ηθοποιοί και συνεργάτες για τις παραγωγές, να απασχοληθούν και να λάβουν ένα μόνο μισθό».

Σημείωσε ακόμα ότι «κατά τη διάρκεια των τεσσάρων περίπου μηνών που υπήρχε πλήρης αναστολή της λειτουργίας των θεάτρων, οι ηθοποιοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στις παραγωγές, μπήκαν στα ειδικά προγράμματα στήριξης που εξέδωσε η κυβέρνηση και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Αυτό θα γίνει και αυτές τις τρεις εβδομάδες, με την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων, ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για άτομα που είναι ανασφάλιστα, ενώ οι αυτοτελώς εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης».

Οσον αφορά το θέμα της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικότητας, ο κ. Μελέκκης είπε πως «κατά τη διάρκεια του καθολικού lockdown όλοι οι καλλιτέχνες είχαν πανικοβληθεί. Τώρα αντιμετωπίζουμε το όλο πρόβλημα υπομονετικά, γνωρίζοντας πως αφού κινδυνεύει η υγεία του κόσμου, πρωταρχική σημασία έχει η διαφύλαξη αυτού του μεγάλου αγαθού της υγείας για τον άνθρωπο».

Εννοείται, συνέχισε πως «τα έσοδα του θεάτρου ΣΚΑΛΑ όπως και των υπολοίπων θεάτρων της ελεύθερης Κύπρου, έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο προχωρούμε με την στήριξη του ΘΟΚ και τη χορηγία που λαμβάνουμε κάθε χρόνο, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες».

Ο Ανδρέας Μελέκκης ανέφερε ακόμα πως «εάν δεν υπάρχουν θεατές και κόσμος, εάν δηλαδή δεν υπάρχει επικοινωνία, το θέατρο δεν επιβιώνει. Το θέατρο ΣΚΑΛΑ, ως ένας μικρός χώρος στη Λάρνακα, με ένα πολύ μικρό ποσοστό θεατρόφιλων, αντιμετωπίζει επιπτώσεις και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την πανδημία του κορωνοϊού ώστε στο απώτερο μέλλον, να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να επιστρέψουν οι θεατές πίσω στις θεατρικές αίθουσες».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «το θέατρο, ανεξάρτητα εάν είναι κλειστό ή ανοικτό, είναι από τους πλέον ασφαλείς χώρους, αφού μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Στο θέατρο ΣΚΑΛΑ ως δημοτικός χώρος, γίνεται κάθε βδομάδα απολύμανση και τηρούνται κανονικά οι αποστάσεις μεταξύ των θεατών, που πρέπει να είναι καθορισμένος αριθμός, σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και δεν υπάρχει συνωστισμός. Επίσης υπάρχει πλέον ηλεκτρονική διαχείριση των εισιτηρίων, δεν λειτουργούν ταμείο και καντίνα, δεν γίνεται διάλειμμα, ενώ οι θεατές δεν μετακινούνται» είπε και σημείωσε πως «το μόνο «άβολο» σημείο είναι η χρήση της μάσκας για μιάμιση δύο ώρες, που διαρκεί η παράσταση, ωστόσο η αγάπη προς το θέατρο είναι αρκετή για τους θεατές να υπομένουν αυτή τη δυσκολία».

Οσον αφορά το μέλλον είπε ότι «προς το παρόν γίνεται επαναπρογραμματισμός των παραστάσεων οι οποίες θα μετατεθούν για τον Ιανουάριο, εάν βεβαίως όλα πάνε καλά με την πανδημία. Στη συνέχεια με το νέο χρόνο θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και αναλόγως θα πράξουμε ό,τι είναι το καλύτερο δυνατόν τόσο για το θέατρο ΣΚΑΛΑ, όσο και για τους ηθοποιούς και τους άλλους συνεργάτες μας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα δημιουργικότητας, ο Ανδρέας Μελέκκης είπε πως «εξαρτάται από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν. Η πίεση που υπήρξε στο διάστημα που περάσαμε με τα lockdown και τα άλλα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, φαίνεται ότι δημιουργούν μια δυναμική στον καλλιτεχνικό χώρο».

Ουσιαστικά, σημείωσε «προκαλείται το καταπιεσμένο δημιουργικό ένστικτο που έχει ο άνθρωπος και ο καλλιτέχνης ειδικότερα, να λειτουργήσει και να εκφράσει όλα όσα νοιώθει. Η ανάγκη της έκφρασης και της επικοινωνίας με τον βασικό αποδέκτη που είναι ο θεατής, είναι αναπόσπαστα και ουσιαστικά συστατικά της ύπαρξης των καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και των ηθοποιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση