ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Θέατρο-Χορός

«Αερολογίες» στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στον απεγνωσμένο για νόημα θεατή η Έλενα με τους χορευτές της θέλουν να προσφέρουν ερμηνείες, σημασίες και δυναμικές

Το έργο «Αερολογίες», που παρουσιάζει το Αμφίδρομο Χοροθέατρο της Έλενας Χριστοδουλίδου υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Τερψιχόρη για τη στήριξη του Σύγχρονου Χορού στην Κύπρο και συμμετέχουν επτά χορευτές, με τον Erdogan Kavaz ως δραματουργικό σύμβουλο. Όπως σημειώνει η Έλενα τη σκέψη για το έργο αυτό τη δουλεύει από το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο, κάθε έργο δουλεύεται εξελικτικά μέσα μας «Τα σώματά μας μπαίνουν σε καραντίνα, ο νους μας ποτέ». Στον απεγνωσμένο για νόημα θεατή η Έλενα με τους χορευτές της θέλουν να προσφέρουν ερμηνείες, σημασίες και δυναμικές γιατί όπως λέει «κάθε κίνηση έχει πολλαπλές ερμηνείες, πολλαπλές σημασίες και πολλαπλές δυναμικές».

–Έλενα, τι είναι οι «Αερολογίες» χορογραφικά;

–Οι Αερολογίες είναι λόγια του αέρα. Είναι η καθημερινότητα μας που διακοσμείται με γραφή χορού.

–Κάθε κίνηση έχει και την αντικίνηση; Κάτι τέτοιο θες να αναδείξεις;

–Κάθε κίνηση έχει πολλαπλές ερμηνείες, πολλαπλές σημασίες και πολλαπλές δυναμικές. Είναι η σχέση του σώματος με τον χώρο, τη στιγμή, τα υπόλοιπα σώματα επί σκηνής. Αυτό που καθορίζει την ταυτότητα μιας χορογραφίας είναι το νόημα. Αυτό είναι που συνδέει ερμηνείες σημασίες και δυναμικές. Αυτό είναι που θέλουμε να προσφέρουμε στον απεγνωσμένο –ελπίζουμε– για νόημα θεατή.

–Ανακάλυψες νέα στοιχεία στο σώμα σου ως χορεύτρια την περίοδο της καραντίνας; Παρατήρησες νέες διαστάσεις στο σώμα γενικά, ήταν αυτή αφορμή για τις αερολογίες;

–Η διαδικασία την ανακάλυψης απαιτεί χρόνο. Αυτά που μας συνέβησαν στην καραντίνα θα τα συνειδητοποιούμε και θα τα ανακαλύπτουμε μέσα στα χρόνια. Όταν ωριμάσουν και κατασταλάξουν μέσα μας.

–Εν καιρώ πανδημίας έφτιαξες ένα έργο, άρα ήταν μια δημιουργική περίοδος για σένα; Την είχες ανάγκη;

–Η υποβολή της πρότασης και η επιλογή του έργου μου από το ΥΠΠΑΝ για υλοποίηση, έγινε από τις αρχές του 2020, πριν από την καραντίνα. Η σκέψη για το έργο αυτό δουλεύεται μέσα μου από το καλοκαίρι του 2019. Κάθε έργο δουλεύεται εξελικτικά μέσα μας. Τα σώματά μας μπαίνουν σε καραντίνα, ο νους μας ποτέ.

–Λες ότι οι χορευτές τοποθετήθηκαν σε δυσκολότερες ιστορίες που δεν τους ανήκαν… τι εννοείς με αυτό;

–Ας αφήσουμε τον κόσμο να ανακαλύψει τις ιστορίες μας, αυτές που συνθέσαμε όλοι οι συνεργάτες στα όριά μας και πέρα από αυτά.

–Πώς φαίνεται η αλήθεια στο χορό;

–Ο χορός δεν είναι προβολέας αλήθειας. Είναι αλήθεια καθ’ εαυτή. Είναι οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί σαν ομάδα, η κούραση, οι απίστευτες δοκιμές για να φτάσει ένα μοτίβο στα όρια, η διαρκής εξώθηση του εαυτού πέρα από τα όριά του. Είναι τόσο αληθινός ο χορός που μπορεί να μοιάζει ως και ψεύτικος.

–Συνεργάζεσαι και με τον Erdogan Kavaz ως δραματουργικό σύμβουλο, πες μου δυο λόγια γι’ αυτή τη συνεργασία;

–Είναι συγκινητικό που υπάρχουν νέοι άνθρωποι με τόσες δυνατότητες σαν τον Εrdogan σε αυτό τον τόπο. Είναι ένας πρεσβευτής του κυπριακού πολιτισμού. Η συνεισφορά του στο έργο είναι πολύτιμη.

–Η μετά covid-19 εποχή πόσο δύσκολη διαγράφεται για τον χορό, αλλά και για χώρους όπως το Εγκώμιο;

–Για χώρους όπως το Εγκώμιο που δεν λειτουργούν με πλάτες όλες οι εποχές είναι δύσκολες. Είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα, μας τρέφουν τα δύσκολα. Έτσι και τώρα. Ο πολιτισμός είναι για τους μαθημένους στα δύσκολα, το ίδιο προφανώς ισχύει και για τον χορό. Ο κόσμος μπορεί να στηρίζει τον κόσμο της τέχνης και τους χώρους δημιουργίας μέσω της παρουσίας του στο θέατρο. Οι αερολογίες είναι μια καλή αφορμή.

Συντελεστές

Χορογραφία/Ιδέα: Έλενα Χριστοδουλίδου. Χορευτές/δημιουργική διαδικασία: Νικόλ Γιάννακα, Χριστιάννα Ευτυχίου, Κυριάκος Ιεροδιακόνου, Ρεγγίνα Μαρκίδου, Γιάννης Οικονομίδης, Ήβη Χατζηβασιλείου, Διαμάντω Χατζηζαχαρία Δραματουργικός σύμβουλος: Erdogan Kavaz. Μουσική: Χάρης Σοφοκλέους Κοστούμια: Νάταλη Κυρμίζη Σκηνογραφία: Ελένη Ιωάννου Παραγωγή: Αμφίδρομο Χοροθέατρο

Πληροφορίες: «Αερολογίες», από Αμφίδρομο Χοροθέατρο, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 9 μ.μ. Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Νέας Έγκωμης 8, Έγκωμη.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ