ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πέτα στον Αέρα» μία συλλογική δημιουργία για τον άνθρωπο

Η Μαρίνα Μακρή και η Έλενα Καλλινίκου εξερευνούν το σύμπαν των πληροφοριών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η enacttheatre μετά την επιτυχία της τελευταίας τους παραγωγής «Αισθητή η Μείωση της Σκόνης από Αύριο» παρουσιάζει τη νέα θεατρική παραγωγή της «Πέτα στον Αέρα» που είναι μία συλλογική δημιουργία της enacttheatre με τις performers Μαρίνα Μακρή και Έλενα Καλλινίκου. Οι δυο τους γίνονται έρμαια μιας καταιγίδας πληροφοριών και σαν να μην έφτανε αυτό να παρεμβάλλεται και μία τρίτη αυθαίρετη ζωντανή ύπαρξη ύψους 1,87.

Οι χαρακτήρες, άλλοτε συναγωνιστικά και άλλοτε ανταγωνιστικά, προσπαθούν να υπερβούν ο ένας τον άλλο. Αν θα το καταφέρουν είναι άγνωστο και δεν μένει παρά να το ανακαλύψουμε. Οι δύο performers μάς μίλησαν, η αυθαίρετη ύπαρξη όχι.

-Τι αφορά η παράσταση; Πώς την εμπνευστήκατε;

-Το θέμα της νέας μας παραγωγής αφορά κυρίως την ανάγκη του ανθρώπου να ακουστεί. Την ανάγκη να πει κάτι σημαντικό, κάτι που θα ενδυναμώσει και θα επιβεβαιώσει την ύπαρξή του στο κόσμο αλλά και στον μικρο-κόσμο. Κατ’ επέκταση το έργο εξερευνά και τις επιπτώσεις ή τις παρενέργειες που μπορεί να επιφέρει αυτή η ανάγκη, στον άλλο και στο περιβάλλον του. Προέκυψε αρχικά απο τον θαυμασμό μας στο κόσμο του ραδιοφώνου, συγκεκριμένα μιας λεμεσιανίτικης εκπομπής που δίνει το μικρόφωνο στο κοινό και την κοινότητα που αναπτύχθηκε μέσα απο τα χρόνια. Εκεί βρήκαμε τεράστιο ενδιαφέρον στο πώς δημιουργείται ένα σύμπαν απο ασύνδετες πληροφορίες που έχουν ως κοινό στοιχείο να ακουστούν, να πετάξουν στον αέρα.

-Δύο γυναίκες και μία αυθαίρετη ύπαρξη… υπάρχουν αυθαίρετες υπάρξεις;

-Ο χαρακτηρισμός ‘αυθαίρετη ύπαρξη’ στην περιγραφή του έργου μας δώθηκε για να χαρακτηρίσει το φυτό, το στοιχείο της φύσης, ως κάτι αυθαίρετο σε σχέση με το υπόλοιπο σκηνικό και σε σχέση με τις δύο γυναίκες. Σίγουρα υπάρχουν αυθαίρετες υπάρξεις- όχι απο τη φύση τους αλλα απο το νόημα που προσδίδουμε σε αυτές. Επίσης ο σκηνογράφος Στέφανος Δρουσιώτης δημιούργησε ένα σκηνικό για ένα έργο που άλλαζε καθημερινά μέχρι και μια μέρα πριν την παράσταση, έτσι σχεδόν όλα τα στοιχεία ήταν όντως αυθαίρετα σε σχέση με τη δομή, την ιστορία και το έργο γενικότερα. Κάτι που ίσως αναφέρεται στο πώς αντιμετωπίζουμε την ύπαρξη μας στο σύμπαν, μια φούσκα απο αυθαίρετα στοιχεία όπου καλούμαστε καθημερινά με το τρόπο μας να αποδώσουμε νόημα.

-Γιατί ένα τετράγωνο; Ματαιοπονούμε για να τετραγωνίσουμε τον κύκλο;

Αν ο τετραγωνισμός του κύκλου κάποτε ήταν κάτι το ακατόρθωτο, και μετά λύθηκε, τότε ποιος δεν ματαιοπονεί για να κατορθώσει το ακατόρθωτο; Ό,τι και αν σημαίνει για τον καθένα μας το ακατόρθωτο, καθημερινά μπαίνουμε στη διαδικασία να τετραγωνίσουμε το κύκλο.

 

-Δεν είμαστε σήμερα όλοι μας έρμαια καταιγίδας πληροφοριών;

-Ακριβώς. Εξού και ο τίτλος «Πέτα στον αέρα» που μεταξύ άλλων σημαίνει το ‘πέταγμα’ της πληροφορίας. Δηλαδή το πως ‘πετούν’ οι πληροφορίες καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, καθιστώντας μας έρμαια τους σε μια μάταιη προσπάθεια να τις χειριστούμε ή να προσδιορίσουμε την ύπαρξή μας σε σχέση με αυτές. Επίσης πέτα στον αέρα αφορά το πώς κυριολεκτικά τα λέμε όλα στον αέρα και δεν ξέρουμε αν όντως αυτός ο αέρας ακούει η αν είναι το απόλυτο κενό, με αποτέλεσμα πολλές πληροφορίες να γίνονται λόγια του αέρα!


-Συναγωνισμός/ανταγωνισμός, πού είναι το όριο;

-Δεν ξέρουμε. Μάθαμε ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι υγιής, αλλά επίσης θεωρούμε ότι είναι πολύ σχετικό. Συγκεκριμένα οι δυο γυναίκες στο έργο, κυρίως ανταγωνίζονται με αποτέλεσμα να καταστρέψουν μια ζωή. Ωστόσο ο ανταγωνισμός τους βοηθά συνειρμικά και μεθοδικά να δημιουργήσουν ένα έργο. Αλλα ποιός ξέρει που να βρίσκετε το όριο; Όσα περισσότερα όρια θέτονται τόσους περισσότερους τρόπους βρίσκει κάποιος για να τα σπάσει. Γι' αυτό όντως είναι μεγάλο ερώτημα αυτό. Ίσως όταν πραγματικά αφοσιωθείς σε κάτι δεν υπάρχει όριο.

 

Παραστάσεις: Λεμεσός, Παλιό Ξυλάδικο, Γενεθλίου Μιτελλά 34, Λεμεσός, από 8 έως 11 Μαΐου. Πληροφορίες και κρατήσεις 99629610.
Η παράσταση στη Λεμεσό γίνεται στο πλαίσιο του the.yard.residency2018

 

Συντελεστές:
Παραγωγή, σκηνοθεσία, κείμενο, δραματουργία: enacttheatre
Performers: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου
Εικαστική Επιμέλεια: Στέφανος Δρουσσιώτης
Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους
Μέντορας: Λία Χαράκη
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Δημήτρης Χειμώνας
Βοηθός Παραγωγής: Εβίτα Ιωάννου
Σχεδιασμός αφίσας: Αλέξης Θεμιστοκλέους

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X