ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα όνειρα ενός παιδιού με τα μάτια του θεάτρου

Η Μελίτα Κούτα και ο Χάρης Καυκαρίδης ανέλαβαν τις Δράσεις του ΘΟΚ για το πρώτο τρίμηνο και έχουν πολλά να μας δείξουν

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Μελίτα Κούτα και ο Χάρης Καυκαρίδης είναι οι επιμελητές των Δράσεων Α΄ τριμήνου στον ΘΟΚ και έχουν τίτλο «Δρόμοι Kροκοδείλων». Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται στο θέατρο Αποθήκες και για το Α' τρίμηνο Οι δύο επιμελητές έχουν προσκαλέσει καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, για να συστήσουν στο κοινό το έργο του Μπρούνο Σουλτς, Εβραιοπολωνού συγγραφέα που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην «Κ» μίλησαν για την επιλογή τους να δουλέψουν με το έργο του Μπρούνο Σουλτς και ελπίζουν ότι αυτό που θα παρουσιάσουν θα γίνει κτήμα των θεατών, και σημειώνουν «απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο. Δεν στοχεύουμε σε μια μεταμοντέρνα, εγκεφαλική, σούπερ πειραματική παράσταση που απαιτεί «ψαγμένο» κοινό, αλλά σε κάθε άνθρωπο που κάποτε υπήρξε παιδί».

–Τι σας ενέπνευσε στο έργο του Μπρούνο Σουλτς

Στις ιστορίες του Σουλτς που αρχικά να πούμε ότι δεν έχουν μια λογική, γραμμική αφηγηματική συνοχή, αλλά είναι περισσότερο κομμάτια αναμνήσεων, γίνεται μια επιστροφή από τον συγγραφέα στην εποχή της παιδικής ηλικίας. Βλέπει τον κόσμο, την οικογένειά του, την πόλη του, τις απλές καθημερινές, συνηθισμένες και ανιαρές στιγμές μέσα από το πρίσμα του παιδιού που μεγαλώνει τα πάντα σε μαγικά γεγονότα και δημιουργεί μια προσωπική μυθολογία της ζωής του. Έχει την ικανότητα να καταπιαστεί με μια μικρή λεπτομέρεια και να την εκτινάξει σε κοσμογονία. Διαβάζοντας τις ιστορίες του νιώθεις ότι αφήνεσαι στα επιδέξια χέρια ενός μάγου που θα σου δείξει αυτό που ήδη ξέρεις, με άπειρη φαντασία, κάνοντάς το πιο σπουδαίο από ό,τι υπήρξε ποτέ. Ο Σουλτς φτιάχνει εικόνες κόσμων που συνυπάρχουν σε παράλληλο επίπεδο με την πραγματικότητα. Σταματά τον χρόνο και δημιουργεί «παράλληλες ροές παράνομου χρόνου». Σμίγει την πραγματικότητα με το όνειρο, τον ρεαλισμό με τη φαντασία. Είναι ευαίσθητος, διαθέτει χιούμορ και στις ιστορίες του, ειδικά μέσα από τη σχέση του με τον πατέρα του, αγγίζει συναισθήματα βαθιά ανθρώπινα και διαχρονικά. Με μια λέξη, η «ποίηση» στο έργο του Σουλτς, είναι αυτό που μας συγκίνησε.

–Τι προσδοκάτε να συμβεί αυτό το τρίμηνο θεατρικά και καλλιτεχνικά γενικότερα;

Υπάρχει μια γραμμή από τον ΘΟΚ στο φετινό ρεπερτόριο, που είναι η επιστροφή στους κλασικούς συγγραφείς. Αυτό μας ενδιαφέρει πολύ καλλιτεχνικά γιατί θέτει το ερώτημα του πώς επαναπροσδιορίζουμε τους εαυτούς μας, την εποχή μας, σε σχέση με διαχρονικές αξίες, με αρχέτυπα. Πώς μας αφορούν σήμερα και πώς αντιλαμβανόμαστε αυτές τις αξίες.

Ελπίζουμε ότι θα δούμε παραστάσεις που να επικοινωνήσουν με τον θεατή με αμεσότητα, χωρίς υπερβολές και εκσυγχρονισμούς χάριν της εντύπωσης, αλλά βάσει της ουσίας. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε αυτό και στη δική μας δουλειά, δηλαδή να περάσουμε στον θεατή μια ιστορία που να τη νιώσει δική του.

–Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο. Δεν στοχεύουμε σε μια μεταμοντέρνα, εγκεφαλική, σούπερ πειραματική παράσταση που απαιτεί «ψαγμένο» κοινό, αλλά σε κάθε άνθρωπο που κάποτε υπήρξε παιδί. Θα θέλαμε να περάσουμε κάποια λεπτά συναισθήματα, αβίαστα και χωρίς σοκ. Ψάχνουμε την αμεσότητα, την απλότητα και τη χρήση τόσο της εικόνας, της δράσης όσο και του κειμένου για να πούμε μια ιστορία καλά. Μας ενδιαφέρει ο κόσμος φεύγοντας από την παράσταση, να νιώσει γεμάτος συναισθήματα και να κρατήσει κάτι που να μην το ξεχάσει ως το επόμενο πρωί.

–Ποια ήταν η ανταπόκριση των καλλιτεχνών που προσκαλέσατε, τι φέρνουν στο θεατρικό τοπίο;

Οι συνεργάτες μας που θα είναι μαζί μας στις δράσεις, έχουν επίσης καλεστεί να δημιουργήσουν έργο, εμπνευσμένοι από τον Μπρούνο Σουλτς. Έχουν δείξει τον ίδιο ενθουσιασμό μαζί μας, διαβάζοντας το έργο του και ανάλαβαν την πρόκληση που τους δόθηκε. Ο κάθε ένας δημιουργεί με το δικό του εργαλείο, ο ΜΙΤΟΣ Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκας Βαλέφσκι με θέατρο, ο Παναγιώτης Τοφή με κίνηση, Ο Αντώνης Αντωνίου με ήχο, Ο Ευριπίδης Δίκαιος με λόγο, η Σιμώνη Φιλίππου εικαστικά. Επίσης, φιλοξενούμενη καλλιτέχνης από το εξωτερικό, είναι η χορεύτρια/ χορογράφος Roni Chadash που θα παρουσιάσει μια χορευτική παράσταση. Θεωρούμε τις δουλειές των προαναφερθέντων καλλιτεχνών πολύ δυνατές και ποιοτικές στον χώρο τους. Επίσης μας συνδέει μαζί τους μια ηθική αντίληψη των πραγμάτων, δηλαδή του πώς αντιλαμβανόμαστε το θέατρο, την τέχνη αλλά και τη συνεργασία σε ανθρώπινο επίπεδο. Υπάρχει μεταξύ μας εκτίμηση, σεβασμός, εμπιστοσύνη και αισθανόμαστε περήφανοι και ευτυχείς που είναι μαζί μας.

–Μιλήστε μου λίγο για την ιδέα των Δρόμων των Κροκοδείλων;

Ο τίτλος «Δρόμοι των Κροκοδείλων» προέρχεται από την ομώνυμη ιστορία του Μπρούνο Σουλτς που ανήκει στη συλλογή με τον γενικό τίτλο «Τα μαγαζιά της κανέλας» και έχει εκδοθεί στα πολωνικά το 1934. Το υλικό που φέρνουμε μέσα στην παράστασή μας, πέραν από τις ιστορίες του Σουλτς, αφορά επίσης τη βιογραφία του συγγραφέα, τις πληροφορίες που βρίσκονται στις επιστολές του που έχουν εκδοθεί, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και του τόπου που έζησε. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε στις πρόβες ακολουθεί την ιδεολογία του devised theatre, με την έννοια ότι δεν υπάρχει έτοιμο θεατρικό κείμενο αλλά δραματουργικός άξονας που έχουμε κτίσει με τον Ευριπίδη Δίκαιο. Η παράσταση κτίζεται σταδιακά μέσα από τη συνεργασία με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές και με βάση τους αυτοσχεδιασμούς και τη συνδημιουργία. Πρόκειται για μια μέθοδο που έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στις δουλειές μας με την ομάδα μας PARAVAN, όπως χαρακτηριστικά η παράσταση «Happy Mess» που είχαμε ανεβάσει το 2016. Έντονα στοιχεία της δουλειάς μας είναι η σωματικότητα, οι δράσεις, η εικαστική γλώσσα επί σκηνής και η χρήση του λόγου με μέτρο. Οι «Δρόμοι Κροκοδείλων» είναι το ταξίδι της ζωής ενός ανθρώπου, του συγγραφέα Μπρούνο Σουλτς που το μόνο που θέλησε στη ζωή του ήταν χρόνο για να δημιουργήσει και που αυτός ο χρόνος τερματίστηκε ξαφνικά.

Πληροφορίες:

Το τρίμηνο συντίθεται από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις (Οκτώβριος-Νοέμβριος) και κορυφώνεται με τη θεατρική παράσταση Δρόμοι Κροκοδείλων (Δεκέμβριος). Οι δράσεις ξεκινούν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, με την παράσταση «Εκείνο το φθινόπωρο των παιδικών μου χρόνων», από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.thoc.org.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση