ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Τρωάδες» από το Θέατρο Νόβα Γκόριτσα Σλοβενίας

O Ευριπίδης διατυπώνει ένα αμείλικτο «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2019» κάνει πρεμιέρα στις 28 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου με την με την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας, σε σκηνοθεσία Jaša Koceli, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση της παραγωγής στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 30 Ιουνίου.

Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος θα φιλοξενήσει 5 παραγωγές –11 παραστάσεις– σε τρεις θεατρικούς χώρους, σε Λευκωσία (Σκαλί Αγλαντζιάς), Λεμεσό (Αρχαίο Θέατρο Κουρίου) και Πάφο (Αρχαίο Ωδείο Πάφου). Συνολικά, για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ υποβλήθηκαν 52 προτάσεις, εκ των οποίων 8 προτάσεις από κυπριακά θεατρικά σχήματα και 44 προτάσεις από θεατρικά σχήματα εκτός Κύπρου, συγκεκριμένα από 24 χώρες ανά την υφήλιο. Οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν τη διεθνή απήχηση που έχει πια το Φεστιβάλ, κάτι που ήταν εξ αρχής στους στόχους των διοργανωτών. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Ιουλίου 2019.

Οι «Τρωάδες»

Η οικουμενικώς επίκαιρη αντιπολεμική τραγωδία, με την εξαίρετη σκηνοθεσία του Jaša Koceli και τη Marjuta Slamič στον ρόλο της Εκάβης, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον σλοβενικό τύπο και κοινό χαρίζοντας στην Marjuta Slamič το βραβείο Tantadruj, ως διάκριση για την ερμηνευτική της δεινότητα (θεατρική περίοδος 2017/2018).

Το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας παρουσιάζει την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας «Τρωάδες», την εναρκτήρια παραγωγή της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ. Ο Τρωικός πόλεμος έλαβε τέλος, οι ήρωες της Τροίας έπεσαν, η βασιλική γενιά ξεκληρίστηκε, η άλλοτε δοξασμένη πόλη λεηλατήθηκε. Σε ένα τοπίο ολέθρου, κάτω από τα ερειπωμένα τείχη, η Εκάβη –η μάνα, η γυναίκα, η βασίλισσα– θρηνεί με τις άμαχες Τρωαδίτισσες γυναίκες, αιχμάλωτες των Αχαιών, για τα δεινά τους και τη μοίρα τους να οδηγηθούν ως σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Στις «Τρωάδες», ο Ευριπίδης διατυπώνει ένα αμείλικτο «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου, καταδικάζοντας την αγριότητα του ανθρώπου και υμνεί τη δύναμή του να υπομένει.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Jaša Koceli στο σκηνοθετικό του σημείωμα γράφει ότι τείνει να θεωρήσει τις «Τρωάδες» ως ορατόριο και όχι ως δράμα, αφού στην έναρξη επικρατεί μια κατάσταση απόγνωσης, η οποία βαθαίνει συν τω χρόνω και μια ακραία θλίψη αναδύεται από το κείμενο. Απώλεια επί της απώλειας, το τέλος του κόσμου, βάσανα, καταστροφή της ταυτότητας… και λέει χαρακτηριστικά: «Αναγνώρισα μια εξαίρετη ευκαιρία μέσα σε αυτό επειδή πιστεύω πως η θλίψη μπορεί να είναι εξαιρετικά εκφραστική και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μουσικής.

Αυτό μας επαναφέρει στην αρχαία τραγωδία, η οποία ήταν ένα αμάλγαμα λόγου, τραγουδιού και υποκριτικής. Η μουσική μεταμορφώνει την εμπειρία και ανοίγει την πόρτα των συναισθημάτων μέσα μας». Ο σκηνοθέτης σημειώνει ότι προσπάθησε με την ομάδα του να δημιουργήσουν έναν κόσμο, ο οποίος μέσα από τη σφοδρότητά του θα απευθυνθεί στις καρδιές και τις συνειδήσεις μας και λέει χαρακτηριστικά: «Η Τροία συνεχίζει να υπάρχει. Η Τροία είναι η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη. Η Τροία υπάρχει σήμερα. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των προσφύγων στον κόσμο είναι μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας, πέραν των εξήντα εκατομμυρίων. Κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος γίνεται πρόσφυγας», τονίζοντας ότι ως λαοί της Ευρώπης, έχουμε κοινή ευθύνη να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο κόσμος είναι τόσο αλληλένδετος που δεν μπορούμε να αγνοούμε ο ένας τον άλλον.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα Σλοβενίας, «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία: Jaša Koceli
Παρασκευή 28 Ιουνίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου, Πάφος
Κυριακή 30 Ιουνίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά, Λευκωσία
με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Έναρξη παραστάσεων στις 9:00 μ.μ. │ Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:40*

Για το πλήρες πρόγραμμα των παραστάσεων του φεστιβάλ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.greekdramafest.com ή επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 7000 2414.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση