ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το φθινόπωρο στην Αξιοθέα είναι ωραία

Το δεύτερο μέρος του 22ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει για ένα ακόμη φθινόπωρο παραστάσεις που γεμίζουν τους φίλους της Αξιοθέας με μουσική, εικόνες και συναίσθημα τις νύχτες του λευκωσιάτικου φθινοπώρου. Το δεύτερο μέρος του 22ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου και έχουν προγραμματιστεί 16 ποιοτικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική και θέατρο, αλλά και εκδηλώσεις ποίησης και λόγου. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Μουσική για όλα τα γούστα

Την αρχή του φεστιβάλ έκαναν την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου τα 30 και πλέον μέλη του Εργαστηρίου Ανατολικής Μουσικής «προσανατολισμός» με διευθυντή τον Χριστόδωρο Μνάσωνος, τα οποία παρουσίασαν συνθέσεις από τη λόγια μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης μαζί με τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από τις λαϊκές μουσικές παραδόσεις του ευρύτερου χώρου της «καθ’ ημάς Ανατολής», με τη σύμπραξη των προσκεκλημένων μουσικών Δρ Μάρκου Σκούλιου (νέυ), Στέφανου Δορμπαράκη (κανονάκι), Έλενας Ξυδά (τραγούδι) και Γιάννη Λέμπου (παραδοσιακά κρουστά και ψαλτική τέχνη). Την επιμέλεια της συναυλίας την έχει ο Πέτρος Λαζάρου.

Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 9 Σεπτεμβρίου, οι «Καφέ Μπαλκάν» (Αλέξανδρος Γαγάτσης – βιμπράφωνο, Βασίλης Κομματάς – πνευστά, Γλαύκος Κοντεμενιώτης – πιάνο) επιστρέφουν στην Αξιοθέα, συνοδευόμενοι από την Παυλίνα Κωνσταντοπούλου στο τραγούδι, τον Απόστολο Σιδέρη στο κοντραμπάσο και τον Ιωάννη Βαφέα στα τύμπανα, για να παρουσιάσουν υλικό από την προηγούμενη και νέα τους δουλειά, εστιάζοντας σε τραγούδια από την Ανατολική Μεσόγειο και τη βορειοδυτική Μακεδονία, καθώς και σε σκοπούς από την ευρύτερη Χερσόνησο του Αίμου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, στο Φεστιβάλ θα τιμηθεί ο μεγάλος Κύπριος συνθέτης, μουσικολόγος, μαέστρος, δάσκαλος και οραματιστής Σόλων Μιχαηλίδης, με αφορμή τα σαράντα χρόνια της απουσίας του. Η εκδήλωση, που είναι πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης», περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση της πολύπλευρης προσωπικότητας του κορυφαίου μουσουργού και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έργα του για έγχορδα, φωνή, πιάνο και χορωδία. Ερμηνεύουν το κουαρτέτο εγχόρδων «Προμηθέας», η σοπράνο Θεοδώρα Ράφτη, η πιανίστρια Έλενα Μουζάλα και η χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας με την Ρένα Στυλιανού στο πιάνο, υπό τη διεύθυνση του Λοΐζου Λοΐζου.

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά», θα παρουσιάσει την παράσταση «Τη λύρας γλυκολάλεμαν» την οποία ετοίμασε ειδικά για το Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Αξιοθέας. Η παράσταση προβάλλει τα κύρια στοιχεία της ποντιακής παράδοσης. Συμμετέχουν ο Τρύφων Χατζίδης (τραγούδι, ποντιακή λύρα), ο Γιώργος Χατζίδης (τραγούδι, νταούλι), ο Χρήστος Νεανίδης (τραγούδι) και η Θεατρική και Χορευτική Ομάδα του Κέντρου Νεότητας «Παναγία Σουμελά». Θεατρική επιμέλεια: Μιλένα Ορφανίδου. Χοροδιδασκαλία: Αντρέας Κυπριανού. Υπεύθυνη συντονισμού: Λίνα Φενερίδου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η γνωστή πλέον fadista Cláudia Madur από την Πορτογαλία επιστρέφει στην Αξιοθέα όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, στην αρχή της καριέρας της, για να μαγέψει ξανά το κοινό με τη σαγηνευτική φωνή της, μεταφέροντας την αίσθηση νοσταλγίας, πόθου, πόνου, ευτυχίας και αγάπης που εκφράζει το fado. Τη συνοδεύον ο Mario Henriques στην πορτογαλική κιθάρα και ο Bruno Brás στην κλασική κιθάρα. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας.

Στην πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου μέσα στους αιώνες είναι αφιερωμένη η συναυλία με τίτλο «Μνήμη: Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο» την οποία θα παρουσιάσει στις 2 Οκτωβρίου το σύνολο Ex Silentio (Θεοδώρα Μπάκα – τραγούδι, Δημήτρης Κούντουρας – μεσαιωνικά φλάουτα & διεύθυνση, Θύμιος Ατζακάς – ούτι, Ηλέκτρα Μηλιάδου – βιέλα). Το πρόγραμμα εστιάζει σε όψιμη μεσαιωνική και σε παραδοσιακή μουσική από διάφορες περιοχές της Μεσογείου: από την Καστίλλη, την Προβηγκία, την Τοσκάνη, τη Θράκη και τις Κυκλάδες. Ανάμεσα στη μουσική και το θέατρο κινείται η μουσική παράσταση αναλογίου «Ο έρωτας έφαγε τις σκέψεις μου» (7 Οκτωβρίου), στην οποία δύο ηθοποιοί, η Στέλα Φυρογένη και ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, και δύο μουσικοί, ο Γιάννης Καΐκης (τρομπόνι) και η Ντορίν Λασκαρίδου (κιθάρα), δίνουν φωνή και όψη σε κείμενα που προέρχονται από επιστολές, ημερολόγια, ποιήματα και σημειώσεις των Γ. Σεφέρη, Π. Δέλτα, Μ. Κάλλας, Όσκαρ Ουάιλντ, Β. Γουλφ κ.ά.

Θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Στο θεατρικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται τέσσερις παραγωγές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου: ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου (5 Σεπτεμβρίου), η πιο πρόσφατη παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., βασισμένη στη σύνθεση «Παγκόσμιον Άσμα» του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902-1953), ποιητή, λόγιου, πρώην Δημάρχου της Πάφου (1943-1953) και αγωνιστή κατά της αποικιοκρατίας (19 και 20 Σεπτεμβρίου) και το καταξιωμένο έργο «Το Άσμα του Γιοφυριού» που παρουσιάζεται φέτος σε συνεργασία με την εταιρεία Medochemie (24 και 26 Σεπτεμβρίου) και η «κυπριακή» «Λυσιστράτη» σε μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο του Κώστα Μόντη (14 Οκτωβρίου).

Το θεατρικό πρόγραμμα συμπληρώνουν η παράσταση «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος» εμπνευσμένη από τη ζωή του Κύπριου ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913–1987), τον οποίο ενσαρκώνει επί σκηνής ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου, σε κείμενο Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη (9 Οκτωβρίου), καθώς και το αριστουργηματικό θεατρικό έργο του Λόρκα «Ματωμένος Γάμος» σε σκηνοθεσία του Αντρέα Χριστοδουλίδη από το «Θέατρο Ένα» (17-20 Οκτωβρίου).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εμπλουτίζουν η ξεχωριστή εκδήλωση «Το Δειν» από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. αφιερωμένη στο ερωτικό βλέμμα όπως έχει αποτυπωθεί στην κυπριακή ποίηση από τον 16ο μέχρι τον 20ο αιώνα, η οποία περιλαμβάνει παρουσίαση από τον καθηγητή Μιχάλη Πιερή, ανάγνωση επιλεγμένων ποιημάτων από μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. και μελοποιημένη ποίηση σε μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Χρήστου Πήττα, Μιχάλη Βιολάρη, Aντρέα Pούσση και Ευαγόρα Καραγιώργη (4 Οκτωβρίου), καθώς και μια βραδιά ποίησης και μουσικής με τίτλο « Ύμνος δοξαστικός στις γυναίκες που αγαπούμε» που διοργανώνεται από το American Breast Centre και το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου με αφορμή τον μήνα κατά του καρκίνου του μαστού.

Συμμετέχουν οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» και το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (11 Οκτωβρίου). Το πρόγραμμα του 22ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου κλείνει στις 15 Οκτωβρίου ο Ψαραντώνης, με μιαν επιλογή από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής του πορείας. Μαζί του κι αυτή τη φορά, τα παιδιά του Νίκη και Λάμπης Ξυλούρης, και o καταξιωμένος μουσικός Γιάννης Παξιμαδάκης.

Για το πλήρες πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του Φεστιβάλ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: www.ucy.ac.cy. Για πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ