ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:15
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Δύσκολη υπόθεση η προσωπική ευτυχία

Newsroom K

Άντλησε την προσωπική σου ευφορία από διαφορετικές πηγές χαράς και ικανοποίησης

O oρισμός της προσωπικής ευτυχίας είναι μια δύσκολη και υποκειμενική υπόθεση. Η Carol Ryff , καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, μάς λύνει κάπως τα χέρια.

Ο καθένας από εμάς αντλεί την προσωπική του ευτυχία από διαφορετικές πηγές χαράς και ικανοποίησης και βάσει αυτών αξιολογεί τον εαυτό του ανάλογα. Η ψυχολόγος και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Κάρολ Ριφ, έχει ορίσει, ωστόσο, έξι δείκτες, στη βάση των οποίων μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλέστερο συμπέρασμα.

Αποδοχή του «εαυτού»
Ο βαθμός στον οποίο ο καθένας από εμάς έχει αποδεχθεί τον εαυτό του είναι θεμελιώδους σημασίας για την πορεία προς την ευτυχία. Το άτομο που έχει καταφέρει να αναπτύξει μια θετική στάση απέναντι στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τις θετικές και αρνητικές του πτυχές, τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του, κι έχει καταφέρει να αποδεχθεί το παρελθόν του, έχει φτάσει σε υψηλό βαθμό αυτογνωσίας του, γεγονός που δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ευεργετικά.

Θετικές σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο
Μια υγιής και θετική σχέση με τους γύρω μας σημαίνει πως έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε θερμές σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους. Μάς ενδιαφέρει η προσωπική τους ευτυχία και έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στη θέση τους και να κατακτήσουμε έναν ορισμένο βαθμό οικειότητας. Παράλληλα, προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης είναι και ο βαθμός στον οποίο έχουμε εμπεδώσει την αμοιβαιότητα των κοινωνικών σχέσεων και δεν επιμένουμε σε μονόπλευρες και τοξικές συναναστροφές.

Αυτονομία
Από τις πιο σημαντικές παραμέτρους προσωπικής ευτυχίας. Η ανεξαρτησία και η αποφασιστικότητα είναι αρετές-κλειδιά για τον καθορισμό της αυτονομίας μας, η οποία, εξάλλου, εξαρτάται και από τη δυνατότητά μας να αντιστεκόμαστε στις λογής κοινωνικές πιέσεις που μάς υποβάλλουν συγκεκριμένες στρατηγικές σκέψεις. Ένα αυτόνομο άτομο, επίσης, ορίζει τη συμπεριφορά του ως αποτέλεσμα εσωτερικής λογικής διαδικασίας κι όχι εξωτερικών επιρροών, θέτοντας ως κριτήριο αυτοαξιολόγησης ένα δικό του στέρεο αξιακό σύστημα.

Σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος
Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, εάν αισθάνεστε ανίκανοι να αλλάξετε ή να βελτιώσετε την περιρρέουσα πραγματικότητα και δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που πιθανώς να σάς περιτριγυρίζουν, τότε μάλλον πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στον τρόπο που διαχειρίζεστε το περιβάλλον σας.

Στοχοπροσήλωση
Το άτομο που είναι ξεκάθαρο για τους βασικούς στόχους που θέλει να πετύχει και δεν αποκλίνει παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις από αυτούς, τότε βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο κατάκτησης της προσωπικής του ευημερίας. Εάν είστε σε θέση να νοηματοδοτείτε το παρόν αλλά και το παρελθόν σας και πιστεύετε σε αξίες που θα σάς βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωριμότητα
Εάν αισθάνεστε ότι το πέρασμα του χρόνου σάς έχει χαρίσει μια αίσθηση συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης κι αν βλέπετε τον εαυτό σας μόνο ως μια εξελισσόμενη οντότητα, αφήνοντας ανοιχτό κάθε περιθώριο για νέες εμπειρίες και αλλαγές, τότε έχετε ξεκλειδώσει ένα από τα θεμελιώδη μυστικά της ευτυχίας. Η δυνατότητα να αναγνωρίζει κανείς τις δυνατότητές του και να διαπιστώνει τις αλλαγές στη συμπεριφορά του και τον χαρακτήρα του είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία αυτοβελτίωσης.

Πηγή: Must 

ΣΧΟΛΙΑ

Αμα έχεις πίστη στο θεό και προσεύχεσε καθημερινα , βέβαια θα έχεις πρωσοπικη ευτυχία.

Marios
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ