ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γονιδίωμα πελώριας σαύρας αποκαλύπτει τις ικανότητές της

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να εκπονηθούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί πώς λειτουργούν οι πρωτεΐνες των Κόμοντο

Kathimerini.gr

Oι δράκοι Κόμοντο είναι οι μεγαλύτερες σαύρες του πλανήτη. Κάποια ενήλικα ερπετά ζυγίζουν 159 κιλά και έχουν μήκος μεγαλύτερο των τριάμισι μέτρων. Εντοπίζουν τα θηράματά τους, μεταξύ των οποίων ελάφια και υδροβούβαλοι, από απόσταση χιλιομέτρων χάρη στην εξαιρετική όσφρησή τους, ενώ μπορούν να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες. Ενα δάγκωμά τους ισοδυναμεί με θάνατο, καθώς το σάλιο τους περιέχει ισχυρότατα αντιπηκτικά. Από τη στιγμή που αρχίζει η αιμορραγία, δεν σταματάει με τίποτα. Οταν, όμως, δαγκώνουν άλλες σαύρες του είδους τους, κάτι που συμβαίνει συχνά, δεν εμφανίζεται αιμορραγία, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο της εξέλιξής τους ανέπτυξαν ανθεκτικότητα στα αντιπηκτικά τους.

Τα συγκλονιστικά χαρακτηριστικά των δράκων Κόμοντο διέγειραν την περιέργεια της Κάθλιν Πόλαρντ, επιδημιολόγου και στατιστικολόγου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Γκλάντστοουν. Ετσι, αποφάσισε να αποκωδικοποιήσει, μαζί με τους συνεργάτες της, το γονιδίωμά τους. Στη μελέτη της, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology and Evolution, παρουσίασε το γονιδίωμα της πελώριας σαύρας αποκαλύπτοντας ότι διαθέτει πολλές μεταλλάξεις σε σημαντικά γονίδια. Η μελέτη αναδεικνύει πολλά αξιοσημείωτα στοιχεία για το αίμα, τις αισθήσεις και την ανατομία των παράξενων ερπετών.

Οι επιστήμονες απομόνωσαν περίπου 200 γονίδια, που έφεραν σημαντικό αριθμό μεταλλάξεων συγκριτικά με άλλα είδη σαύρας. Πολλές από αυτές τις μεταλλάξεις αφορούσαν τα μιτοχόνδρια, τα κυτταρικά εργοστάσια ενέργειας. Αυτό υπέδειξε στους ερευνητές ότι οι δράκοι διαθέτουν τροποποιημένα μιτοχόνδρια που υποστηρίζουν τις αιφνίδιες επιταχύνσεις τους. Αλλες μεταλλάξεις αφορούσαν υποδοχείς των αισθήσεων, που προφανώς συνδέονταν με την εκπληκτική ικανότητα όσφρησης που διαθέτουν τα ζώα. Αλλες, πάλι, ευθύνονταν για την παραγωγή αναρίθμητων πρωτεϊνών, που συνδέονται με την πήξη του αίματος, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι δράκοι διαθέτουν κάποια γονίδια που τους επιτρέπουν να επιβιώσουν του σάλιου τους.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι πρέπει να εκπονηθούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί πώς λειτουργούν οι πρωτεΐνες των Κόμοντο και πώς οι τροποποιήσεις τους συμβάλλουν στην εμφάνιση των εξαιρετικών ικανοτήτων τους. Τέλος, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν κανένα στοιχείο που να εξηγεί το γιγαντιαίο μέγεθος των δράκων Κόμοντο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση