ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κολλάει η COVID-19 στον ανελκυστήρα;

Ακόμη και αν βρίσκεστε μόνοι στον ανελκυστήρα, η πιθανότητα μόλυνσής σας είναι υπαρκτή, αν και μικρή

Kathimerini.gr

Για όσους ζουν ή εργάζονται σε πολυώροφα κτίρια, η χρήση του ανελκυστήρα μοιάζει επικίνδυνη την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι θάλαμοι των ασανσέρ δεν είναι αρκετά ευρύχωροι έτσι ώστε να επιτρέπουν κοινωνική αποστασιοποίηση. Η χρήση τους από μολυσμένα άτομα μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω της αναπνοής και των σταγονιδίων της. Ακόμη και αν βρίσκεστε μόνοι στον ανελκυστήρα, η πιθανότητα μόλυνσής σας είναι υπαρκτή, αν και μικρή. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται πάνω στα κουμπιά και τα χερούλια, ενώ σταγονίδια μπορεί να αιωρούνται στον αέρα μετά την έξοδο φορέα της COVID-19.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κόρσι του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ, ειδικός της ποιότητας του αέρα, επινόησε πρότυπο που εξηγεί τον μηχανισμό μετάδοσης του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους. Όλα εξαρτώνται, όμως, από το μέγεθος του θαλάμου, την ταχύτητα κίνησής του, τον χρόνο ανοίγματος των θυρών και την ύπαρξη εξαερισμού στον θάλαμο. Ο δρ Κόρσι υπολόγισε ότι εάν ένας επιβάτης εισέλθει στον θάλαμο στον πρώτο όροφο και ταξιδέψει μόνος για 31 δευτερόλεπτα χωρίς να φορά μάσκα, ενώ βήχει ή μιλά στο τηλέφωνο, σταγονίδια που περιέχουν τον ιό θα βγουν από το στόμα του και θα πέσουν στο δάπεδο ή θα συνεχίσουν να αιωρούνται στο εσωτερικό του θαλάμου.

Εάν ο επιβάτης κατέβει στον 10ο όροφο και οι πόρτες παραμείνουν ανοικτές για 10 δευτερόλεπτα, κάποια από τα μολυσμένα σταγονίδια θα τον ακολουθήσουν, ενώ η κυκλοφορία του αέρα θα απομακρύνει περίπου τα μισά από αυτά. Όταν ο θάλαμος του ασανσέρ επιστρέψει στο ισόγειο, όπου θα επιβιβασθεί ο επόμενος κάτοικος του κτιρίου, το άνοιγμα της πόρτας θα οδηγήσει σε νέα ανανέωση του αέρα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες μόλυνσης. Βάσει του προτύπου αυτού, ο δεύτερος επιβάτης έχει 25% πιθανότητες μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Ο δρ Κόρσι προειδοποιεί, ωστόσο, ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τον όγκο του θαλάμου, την ατμοσφαιρική πίεση στο εσωτερικό του κτιρίου και την ύπαρξη εξαερισμού.

Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στην τήρηση λογικών κανόνων ασφαλείας, όπως την αποφυγή χρήσης του ανελκυστήρα με άλλους, τη χρήση μάσκας και την πλύση ή απολύμανση των χεριών αμέσως μετά την έξοδο από τον θάλαμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση