ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Αρχισε η μάχη για την εξεύρεση θεραπείας

Σχεδόν 70 φάρμακα και πειραματικές θεραπείες ενδέχεται να είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ιού

Kathimerini.gr

Σχεδόν 70 φάρμακα και πειραματικές θεραπείες ενδέχεται να είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σύμφωνα με αναφορά επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ.

Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, αλλά η χρήση τους για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ενδέχεται να αποδειχθεί ταχύτερη από την εφεύρεση ενός νέου αντιιικού φαρμάκου από το μηδέν, λένε οι επιστήμονες.

Προκειμένου να καταλήξουν στον κατάλογο των 69 φαρμάκων, οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν με ασυνήθιστο τρόπο τα γονίδια του ιού SARS-CoV-2. Για να μολύνει ένα κύτταρο των πνευμόνων, ο κορωνοϊός πρέπει να εισαγάγει τα γονίδιά του και να ελέγξει τον γενετικό μηχανισμό του κυττάρου. Το κύτταρο αρχίζει να παράγει ιικές πρωτεΐνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκατομμυρίων νέων ιών. Κάθε μία από αυτές τις πρωτεΐνες που παράγει ο ιός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσκολληθεί σε ανθρώπινες πρωτεΐνες ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες ερεύνησαν τα 26 από τα 29 γονίδια του κορωνοϊού που κατευθύνουν την παραγωγή των αναγκαίων πρωτεϊνών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο ιός στοχεύει 332 ανθρώπινες πρωτεΐνες. Ορισμένες ιικές πρωτεΐνες φαίνεται πως βάζουν στόχο μόνο μία ανθρώπινη πρωτεΐνη, άλλες έχουν την ικανότητα να στοχεύουν 12. Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης φάρμακα που προσκολλώνται στις ανθρώπινες πρωτεΐνες που φαίνεται να έχει ανάγκη ο ιός ώστε να εισέλθει και να αρχίσει να αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Τελικά, η επιστημονική ομάδα εντόπισε 24 φάρμακα εγκεκριμένα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών που ποικίλλουν, από τον καρκίνο μέχρι το Πάρκινσον, την υπέρταση, τη σχιζοφρένεια και τον διαβήτη τύπου 2. Επίσης φάρμακα που βρίσκονται υπό δοκιμή θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα – περιέργως, ορισμένα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παρασίτων.

Ενα από τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι η χλωροκίνη, η οποία σκοτώνει το μονοκύτταρο παράσιτο που προκαλεί ελονοσία. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια πως η χλωροκίνη μπορεί να προσκολληθεί σε μία ανθρώπινη πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας sigma-1. Τον ίδιο υποδοχέα στοχεύει και ο κορωνοϊός. Η χλωροκίνη έχει αναφερθεί πολύ από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, καθώς υπάρχουν εικασίες σχετικές με τη χρήση της κατά του κορωνοϊού, ενώ την ανέφερε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, ο καθηγητής Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών, προειδοποίησε αμέσως μετά πως υπάρχουν μόνον ορισμένες ενδείξεις και ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκτεταμένες δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον η χλωροκίνη είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και αποτελεσματική κατά του κορωνοϊού. Ο ΠΟΥ πάντως έχει ήδη αρχίσει δοκιμές χρησιμοποιώντας χλωροκίνη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X