ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στέλλα Κυριακίδου: Παρουσίασε το ευρωπαϊκό πλάνο κατά του καρκίνου

«Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό», τόνισε η Επίτροπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη σχηματοποίηση ενός νέου και συνεκτικού ευρωπαϊκού πλάνου καταπολέμησης του καρκίνου στην ΕΕ, ώστε να μειωθεί η θνητότητα από αυτό το αίτιο επί του ευρωπαϊκού πληθυσμού και ταυτόχρονα να παραμείνει υπό έλεγχο το σημαντικό κόστος της νόσου για την ευρωπαϊκή οικονομία, κήρυξε τη Τρίτη στις Βρυξέλλες η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Η διαβούλευση, της οποία η έκβαση δεν είναι προδιαγεγραμμένη, εστιάζει αφενός στο κόστος φαρμάκου, την πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπεία, την έγκαιρη διάγνωση και την έρευνα και από την άλλη στον κλάδο της πρόληψης. Σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας της ΕΕ (όπως για παράδειγμα επί των εκπομπών αερίων και επί των ενδοκρινολογικών διαταρακτών, από καυσαέρια αυτοκινήτων, ως χρήση φυτοφαρμάκων) αφορά ήδη ακριβώς αυτή την προσέγγιση, καθώς οι προδιαγραφές υγείας ήταν πάντα και διαχρονικά ένας από τους βασικούς και κύριους στόχους της Κομισιόν. Η Κομισιόν Μπαρόζο και η Κομισιόν Γιούνκερ έχουν να παρουσιάσουν σημαντικό έργο σε σχέση με τα παραπάνω.

Η διαβούλευση έρχεται να εντοπίσει τα κενά, να συνδέσει και να επιτείνει τη συντονισμένη απάντηση της ΕΕ στον καρκίνο σε τρία στάδια: πρόληψη διάγνωση, θεραπεία.

Ο καρκίνος κοστίζει στην ΕΕ πάνω από 100 δισ. ευρώ ετησίως και σκοτώνει 1,3 εκατομμύρια πολίτες. Είναι ωστόσο η δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 40% των πολιτών στην ΕΕ θα μπορούσαν να νοσήσουν με νοσήματα που εμπίπτουν στο ορισμό του καρκίνου ως το 2035, αν δεν αναληφθεί δράση και υπολογίζει ότι το 40% των καρκίνων σήμερα μπορεί να αποφευχθεί. Ως εκ τούτου η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου στην ΕΕ δίνει έμφαση στη βελτίωση των συνθηκών ζωής, τη βελτίωση της διατροφής (παραγωγή) και των διατροφικών συνηθειών των Ευρωπαίων (εκπαίδευση του πληθυσμού), αλλά και παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (τα στοιχεία για την πόλη των Βρυξελλών είναι από τα πλέον αποθαρρυντικά) και η μείωση της έκθεσης σε χημικές ουσίες.

Το βασικό μήνυμα της αρμοδίας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου είναι πως αφενός πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από ό,τι γίνεται απλά σε εθνικό επίπεδο, αφετέρου χρειάζεται ένα συνεκτικό και "ολιστικό" πλάνο για την ΕΕ.

Κατά τη βασική εναρκτήρια ομιλία της στη διάσκεψη που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος τόνισε ότι "το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό". Η Επίτροπος μοιράστηκε με το ακροατήριο αναλυτικά την προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο, αλλά τόνισε ότι ο σκοπός δεν είναι να μετατραπεί το προσωπικό σε πολιτικό, αλλά εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσε αφενός την έλλειψη πρόσβασης πολλών ασθενών σε θεραπεία, προσιτά φάρμακα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αφετέρου κατέγραψε τη διάκριση που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες, την έλλειψη εγκαταστάσεων παρηγορητικής φροντίδας και τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στους τομείς των σπάνιων και παιδιατρικών καρκίνων.

Η Επίτροπος τόνισε ότι αυτό το σχέδιο αφορά τις συνεργασίες και ο καθένας έχει το δικό του κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία: γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς, ερευνητές και έρανοι, παιδιά και γονείς, πολιτικοί και πολλοί άλλοι.

Κατέγραψε και τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ των Κρατών Μελών. Μια πρόσφατη μελέτη της Eurostat έδειξε ότι, σε ένα κράτος μέλος, το 82% των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών έκανε μαστογραφία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σε άλλο ποσοστό το ποσοστό ανέρχεται σε 0,2%. "Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαφορά και είναι απαράδεκτη στην ΕΕ το 2020", τόνισε.

"Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την πρόληψη - πρέπει να επικεντρωθούμε στον έλεγχο του καπνίσματος, στην άσκηση και στην υγιεινή διατροφή και να τονίσουμε την ανάγκη να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη", εξήγησε.

Συγκεκριμένα, η νέα στρατηγική "αγρόκτημα στο πιάτο" θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά, υγιεινά τρόφιμα, το σχέδιο για τον καρκίνο θα διερευνήσει μέτρα για τη μείωση της έκθεσής μας σε καρκινογόνους παράγοντες στον εργασιακό χώρο και σύμφωνα με τη φιλοδοξία της ΕΕ περί μηδενικής ρύπανσης, το σχέδιο πρέπει να καλύπτει τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους. Τεράστια έμφαση θα δοθεί στην επιστημονική έρευνα για θεραπεία και πρόληψη.

Σε σχέση με τους επιζώντες η έμφαση θα δοθεί στην καλή ποιότητα ζωής, καθώς πολλοί συχνά αγωνίζονται με την ασφάλιση υγείας, τα στεγαστικά δάνεια ή τραπεζικά δάνεια, όπως εξήγησε η Επίτροπος. Με αυτό το στόχο, το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου θα εξετάσει τις βέλτιστες πρακτικές που συνδέονται με την κοινωνική προστασία, την ψυχολογική υποστήριξη, την επαγγελματική επανένταξη.

Η Επίτροπος κατέληξε εξηγώντας ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε τον φόβο και την αβεβαιότητα που έρχεται με μια διάγνωση του καρκίνου - και να την αντικαταστήσουμε με αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ελπίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση