ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» Story: Σαρλ ντε Γκωλ - Αυτό είναι το αεροπλανοφόρο που βρίσκεται στη Μεσόγειο

Δείτε πως είναι το μοναδικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο της Γαλλίας, που ισοδυναμεί με ένα κτίριο 25 ορόφων.

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Το όνομά του το πήρε από τον Σαρλ ντε Γκωλ, Γάλλο στρατηγό και πολιτικό, ο οποίος ηγήθηκε των Γαλλικών δυνάμεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν ο πρώτος προέδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Με μήκος 260, πλάτος 64 και ύψος 75 μέτρα και πλήρες εκτόπισμα 42.500 τόνους, το «Σαρλ ντε Γκωλ» ισοδυναμεί με ένα κτίριο 25 ορόφων, ενώ κατέχει τρεις πρωτιές:

Είναι το πρώτο πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο επιφανείας της Γαλλίας, το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη και το μοναδικό που κατασκευάστηκε εκτός ΗΠΑ.

Η πλωτή στρατιωτική πολιτεία, με πλήρωμα 2.000 άνδρες και γυναίκες, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 πολεμικά αεροσκάφη στο κατάστρωμα συνολικής επιφάνειας 12.000 τετραγωνικών μέτρων.

Εξίσου ισχυρή είναι φυσικά και η συνοδεία του, η οποία αποτελείται από:

- Δύο έως τέσσερις φρεγάτες.

- Ένα με δύο αντιτορπιλικά αντιαεροπορικού πολέμου.

- Ένα με δύο πυρηνικά υποβρύχια Barracuda, χωρίς πυρηνικούς πυραύλους.

Το κύτος της ναυαρχίδας του Γαλλικού στόλου ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Βρέστης στη Βρετάνη, το 1989 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1994.

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνοκίνητου πολεμικού πλοίου της Γαλλίας, το κόστος του οποίου ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, συνάντησε πολλές δυσκολίες, λόγω της οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 90 και διάφορων τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα οι εργασίες να διακοπούν τουλάχιστον τρεις φορές.

Το 1999, το γαλλικό αεροπλανοφόρο ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές στη θάλασσα και αμέσως διαπιστώθηκε ότι δεν είχε το απαραίτητο μήκος για την προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών E-2C Hawkeye, με αποτέλεσμα να χρειαστούν επιπλέον κονδύλια για την επέκτασή του κατά 4.4 μέτρα.

Το 2000 και ενώ βρισκόταν στον Δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, ως μέρος της 14ης και τελευταίας θαλάσσιας δοκιμής του, μία από τις προπέλες του πλοίου έσπασε, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει στο λιμάνι της Τουλόν για επισκευή, χρησιμοποιώντας εφεδρικές προπέλες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αεροπλανοφόρο να πλέει με μικρότερη ταχύτητα από την προβλεπόμενη.

Το πλοίο τελεί εν υπηρεσία από το 2001. Στις 18 Μαΐου, πέντε χρόνια μετά την προβλεπόμενη προθεσμία παράδοσης, το «Σαρλ ντε Γκωλ» έκανε το παρθενικό του ταξίδι και από τότε η ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου συμμετείχε σε αποστολές σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ναυαρχίδα του Γαλλικού ναυτικού καταπλέει στο κέντρο της Μεσογείου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα με 100 χιλιάδες «τόνους διπλωματίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES