ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιφυλακτικός ο ΠΟΥ για μετατροπή της πανδημίας σε ενδημία

Ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τερματισμό του συναγερμού COVID-19

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στα τρίτα γενέθλια από τότε που ο πλανήτης κήρυξε γενικό συναγερμό με αφορμή τον COVID-19 πληθαίνουν οι απόψεις από την επιστημονική κοινότητα ότι ήλθε η ώρα για λήξη του τρίχρονου συναγερμού και μετατροπή της πανδημίας σε ενδημία. Η συζήτηση που έχει ανοίξει από τον περασμένο Οκτώβρη συνεχίζεται, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εμφανίζεται επιφυλακτικός παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα ακόμα και αξιωματούχοι του Οργανισμού τροφοδοτούν το δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει. Η ύφεση που παρατηρείται σε αρκετές χώρες, ένεκα των εμβολίων αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν πως ο πλανήτης θα πρέπει να γυρίσει σελίδα, ωστόσο ο ΠΟΥ φαίνεται να ανησυχεί από την εικόνα που παρουσιάζει ο COVID-19 σε αρκετές χώρες οι οποίες δεν έχουν την απαιτούμενοι πρόσβαση στα φαρμακευτικά όπλα. Μια εικόνα για την κατεύθυνση που κινείται ο ΠΟΥ δίνει η έκθεση της δέκατης συνεδρίασης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας (2005) σχετικά με την πανδημία της νόσου του COVID-19.

Συμπεράσματα

Στα όσα δημοσιοποιήθηκαν μετά τη συνεδρία της Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή ξεχωρίζουν: Πρώτον η διαπίστωση του ΠΟΥ πως η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC). Δεύτερον ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τις απόψεις της Επιτροπής ότι η πανδημία του COVID-19 βρίσκεται πιθανότατα σε μεταβατικό σημείο και τρίτον λαμβάνει υπόψη τη συμβουλή της Επιτροπής για προσεκτική μετάβαση προκειμένου να μετριαστούν πιθανές αρνητικές συνέπειες.

Η COVID-19 παραμένει προβληματική σε πάρα πολλές χώρες

Εμβόλια

Τα εμβόλια, τα θεραπευτικά μέσα και τα διαγνωστικά ήταν και παραμένουν κρίσιμα για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, τη διάσωση ζωών και την απομάκρυνση της πίεσης από τα συστήματα υγείας και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας παγκοσμίως τονίζεται από πλευράς ΠΟΥ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η COVID-19 παραμένει προβληματική σε πάρα πολλές χώρες που δεν μπορούν να παράσχουν αυτά τα εργαλεία αντιμετώπισης της πανδημίας στους πληθυσμούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στους ηλικιωμένους και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η προτροπή

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες: να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν να αναφέρουν δεδομένα επιτήρησης και γονιδιωματικής αλληλουχίας. Ο ίδιος να προτείνει κατάλληλα στοχευμένα μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής υγείας (PHSM) όπου είναι απαραίτητο· να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να ελαχιστοποιηθούν οι σοβαρές ασθένειες και οι θάνατοι· και να διεξάγει τακτική επικοινωνία κινδύνου, να απαντά στις ανησυχίες του πληθυσμού και να δεσμεύει τις κοινότητες για τη βελτίωση της κατανόησης και της εφαρμογής των αντίμετρων αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.

Τα εμβόλια με αριθμούς

Όπως ανακοινώθηκε παγκοσμίως, έχουν χορηγηθεί 13,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19, με το 89% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και το 81% των ηλικιωμένων (άνω των 60 ετών) να έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα. Ο ΠΟΥ επισημαίνει τη σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια: Ανάπτυξη αποτελεσματικών ιατρικών αντιμέτρων. δημιουργία παγκόσμιας ικανότητας για γονιδιωματική αλληλουχία και γονιδιωματική επιδημιολογία· και στην κατανόηση του τρόπου διαχείρισης της infodemic στο νέο πληροφοριακό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X