ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχίες για το «Κράτος Μαφία» λόγω Κατσουνωτού

«Δεν μπορεί να έρχεται κάποιος στην Αρχή και να λέει ότι δεν απαντά, αυτό μπορεί να γίνεται μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις», είπε ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής

Του Παύλου Νεοφύτου

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, μετά την αυτεπάγγελτη εγγραφή θέματος, βρέθηκαν σήμερα ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της Αρχής, καθώς και αποφάσεις που λήφθηκαν για μία σειρά από υποθέσεις.

«Αυτή η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για το δικαίωμα της σιωπής που σας έστειλε η Νομική Υπηρεσία, επηρεάζει την έρευνα για το βιβλίο ‘‘Κράτος Μαφία’’ του Μακάριου Δρουσιώτη; Άρα να την κλείσουμε την έρευνα, γιατί ο καθένας θα έρχεται να επικαλείται το δικαίωμα της σιωπής;», διερωτήθηκε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προς τον πρόεδρο της Αρχής, Χάρη Πογιατζή, με αφορμή το ζήτημα της άρνησης του Μιχάλη Κατσουνωτού να καταθέσει ενώπιον της Αρχής, επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής.

Ο κ. Πογιατζής δε θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη υπόθεση.

Yπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εξέτασης της καταγγελίας για ενδεχόμενο ασυμβίβαστο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, σε τρεις περιπτώσεις προσώπων για τα οποία ανέστειλε την ποινική τους δίωξη, οι ερευνητές της Αρχής κάλεσαν, μεταξύ άλλων, τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, για να δώσει μαρτυρία. Σύμφωνα με την Αρχή, άσκησε το δικαίωμα της σιωπής, με αποτέλεσμα να προκληθεί δυσκολία στο έργο της για πόρισμα. Ως εκ τούτου, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς είχε εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα την ποινική δίωξη του κ. Κατσουνωτού.

Η διαφωνία της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Η κα Χαραλαμπίδου, που έχει θέσει θέμα κάλυψης του κ. Κατσουνωτού από τον Γενικό Εισαγγελέα, σε δηλώσεις της είπε:

«Το θέμα συζήτησης ήταν η υπόθεση που εκκρεμούσε σε σχέση με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, εάν θα διώξει ή όχι τον κ. Κατσουνωτό. Φέραμε τον Επίτροπο Διαφάνειας να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με αυτή την υπόθεση. Σήμερα το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση, υπήρξε η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία εκδήλωσε κάθετα τις διαφωνίες της με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος προφανώς – δεν το ανακοίνωσε- αποφάσισε να μη διώξει τον κ. Κατσουνωτό για την πρόθεσή του να μη συνεργαστεί με την Αρχή. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην αιτιολόγησή του, πράγμα που απέρριψε, όπως φαίνεται στην ανακοίνωσή της, η Αρχή κατά της Διαφθοράς»

Το πρωί της Τετάρτης για ανυπακοή έκανε λόγο η Αρχή κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τη στάση του Μιχάλη Κατσουνωτού. Επέδειξε ανυπακοή σε πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορά στη σύσταση και λειτουργία της Αρχής, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της.

Επίσης η Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταχωρίζει η ίδια ως Κατήγορος ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις σε περιπτώσεις ανυπακοής σε πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, είναι δε σε επαφή με ιδιώτες δικηγόρους προς το σκοπό αυτό.

Παράλληλα η Αρχή, απέστειλε τα σχετικά έγγραφα προς τον Γενικό Εισαγγελέα με εισήγηση για διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης και ενδεχόμενη ποινική δίωξη, ωστόσο δεν εγκρίθηκε.

«Εκφράζουμε ανησυχία»

Από πλευράς του, ο Επίτροπος Διαφάνειας και Επικεφαλής της Αρχής κατά της διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, είπε ότι η σημερινή ανακοίνωση της Αρχής είχε δύο σκοπούς. Πρώτον, όπως ανέφερε, να ενημερώσει την κοινωνία για το τι συμβαίνει σχετικά με την υπόθεση του εν λόγω Αξιωματικού της Αστυνομίας.

Δεύτερον, συνέχισε, να εκφραστεί η ανησυχία της Αρχής ότι εάν υπάρχει αυτή η τοποθέτηση από τον Γενικό Εισαγγελέα «ότι δηλαδή ο νόμος της Αρχής πάσχει, διότι πρέπει να δίνεται το δικαίωμα της σιωπής και η εφίσταση της προσοχής στον νόμο με βάση τους δικαστικούς κανόνες σε διαδικασίες ενώπιον της Αρχής -με την οποία εμείς διαφωνούμε-, διότι δεν είναι ανάκριση που κάνουμε, είναι έρευνα που κάνουμε».

«Εάν του δίνουμε το δικαίωμα της σιωπής, ενώ ο νόμος λέει ότι πρέπει να απαντά, τι θα του λέει ο ερευνώντας λειτουργός;» διερωτήθηκε ο κ. Πογιατζής σημειώνοντας ότι θα προκαλείται σύγχυση. Το μόνο δικαίωμα το οποίο έχει, συνέχισε, είναι να μην απαντήσει σε ερωτήσεις που τείνουν να τον ενοχοποιήσουν.

«Δεν μπορεί να έρχεται και να λέει δεν απαντάω σε καμία ερώτηση. Επομένως, εκφράζουμε αυτή την ανησυχία διότι εάν σε μελλοντικές έρευνες βρεθούν ύποπτοι και ζητήσουμε την ποινική τους δίωξη, ο Γενικός Εισαγγελέας με αυτή την στάση την οποία τήρησε θα μας πει ότι δεν τηρήθηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα και σταματώ οποιαδήποτε ανάκριση», σημείωσε.

Ο κ. Πογιατζής επεσήμανε την ανάγκη για ύπαρξη μηχανισμού για συμμόρφωση. Σημείωσε ότι «δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τη Νομική Υπηρεσία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχουμε το δικαίωμα να καταχωρήσουμε ιδιωτικές ποινικές ως κατήγοροι, εφόσον δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα, μόνο για υποθέσεις όμως που αφορούν παρακοή των διατάξεων του νόμου».

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, διευκρίνισε ότι το δικαίωμα της σιωπής αφορά όταν γίνεται ανάκριση, και στη βάση της Νομοθεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς υπάρχουν σαφείς πρόνοιες και σαφή άρθρα που καταγράφουν την υποχρέωσση του προσώπου να μιλήσει.

«Υπάρχει ή όχι σύγκρουση συμφέροντος;»

Την ίδια ώρα η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι η υπόθεση Κατσουνωτού είναι υψίστης σημασίας, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας οδηγεί για ανάρμοστη συμπεριφορά τον Γενικό Ελεγκτή στα δικαστήρια. «Και μία από τις βασικές υποθέσεις που επικαλούνται (ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας) είναι η καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή στην Αρχή για την υπόθεση Σάββα Αγγελίδη, όπου δόθηκε με χρήση του ανέλεγκτου, αναστολή ποινικής δίωξης σε πρώην πελάτη του γραφείου του. Η μαρτυρία του κ. Κατσουνωτού ήταν καθοριστική», είπε, για να προσθέσει ότι συνεπώς εγείρεται το ερώτημα: «Υπάρχει ή όχι σύγκρουση συμφέροντος, να δίνει αναστολή ο Γενικός Εισαγγελέας και ο βοηθός του, ποινικής δίωξης που αιτείται η Αρχή κατά της Διαφθοράς σε πρόσωπο, το οποίο αρνούμενο να δώσει μαρτυρία, δε συνεργάστηκε, προκειμένου να έχει μία ολοκληρωμένη θέση η Αρχή στο πόρισά της;».

Πρόσθεσε ότι εγείρεται ένα άλλο ερώτημα: «Όταν αυτή τη στιγμή, όσοι έχουν πληροφορίες που αφορούν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, είτε είναι εισαγγελείς, είτε αξιωματούχοι του κράτους, όπως βουλευτές, υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βλέπουν αυτή την υπόθεση να εξελίσσεται με τον τρόπο που εξελίσσεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, ποιος θα τολμήσει να πάει να καταγγείλει στην Αρχή κατά της Διαφθορας, φοβούμενος τις συνέπειες και την απειλητική δύναμη που μπορεί να έχει το σύστημα πάνω του, και για εκείνον και για τα μέλη της οικογένειάς του;».

Το θέμα για τη λειτουργία της Αρχής εξετάστηκε αυτεπάγγελτα έπειτα από εισήγηση των Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση