ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:31
32°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απόστολος Κουρουπάκης

Αυγεριναί του ηλίου ακτίνες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τι θα γίνει αν δεν βρέξει κι άμα βρέξει πού θα πάμε; Πάνω απ’ όλα η εθνική μας περηφάνια, όλα κι όλα. Δεν μας σκιάζει φοβέρα καμιά. Πώς το είπε ο Κάλβος «βλέπει ο θεός και αστράπτει διά τους πανούργους». Αυτό φαίνεται σκέφτηκαν όσοι την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισαν να παρελάσουν, μόνο οι πανούργοι έχουν να φοβούνται…

Η ακύρωση των παρελάσεων είναι ξέρετε συνηθισμένο φαινόμενο, και στην Ελλάδα, που γίνονται. Δεν είσαι λιγότερο πατριωτικό έθνος αν δεν παρελάσεις και μια φορά. Μπορούμε μια φορά να ξεκινήσουμε ποτέ μας μια συζήτηση και να έχουμε αποτέλεσμα; Τέλος πάντων, και παρελάσεις έγιναν και παρελάσεις δεν έγιναν και πάλι όλοι μείναμε ευχαριστημένοι. Στα σοβαρά τώρα, χρειάζονται οι μαθητικές παρελάσεις στην εποχή μας; Σε τι εξυπηρετούν αυτές οι εκδηλώσεις το 2019; Κατά την άποψή μου σε τίποτε. Το εθνικό φρόνημα θα πρέπει να εκφράζεται με άλλους τρόπους, δεν θα πρέπει να επιβάλλεται.

Δεν είμαι κατά των εκδηλώσεων μνήμης στα σχολεία, κάθε άλλο, αλλά θα πρέπει να δούμε σοβαρά πώς καλλιεργούμε την αγάπη για την πατρίδα μας. Πώς ενδυναμώνουμε το αίσθημα της φιλοπατρίας στα νέα παιδιά. Κατ’ αρχάς μέσα από τη συστηματική διδασκαλία της ιστορίας αυτού του τόπου. Συγγνώμη έχετε την εντύπωση ότι οι σχολικές εορτές είναι ελεύθερες βαρών; Ε, δεν είναι.

Είναι πεδίο δόξης λαμπρόν για διάφορους να πουν ό,τι θέλουν. Να βγάλουν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους και να τις ενσταλάξουν σε 12χρονα και 15χρονα μαθητούδια. Πόσοι από τους υπεύθυνους καθηγητές και δασκάλους νομίζετε ότι παίρνουν στα σοβαρά τις γιορτές; Ε, λοιπόν, δεν είναι πολλοί, διότι αν ήταν πολλοί δεν θα είχαμε τα χάλια που έχουμε στην παιδεία μας. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν και δεν θέλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, που έχουν μείνει κάπου στο 1960, που οι ανάγκες ήταν άλλες. Αποτέλεσμα, να γίνονται γιορτές για το θεαθήναι.

Σε όλον τον κόσμο γίνονται εθνικές εορτές, δεν ξέρω αν μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και να τις καταργήσουμε, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες του 2019, θα πρέπει να εγκύψουν οι έχοντες λόγο στο να βρουν τους τρόπους εκείνους που θα κάνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να ξέρουν τι είναι τα Φυλακισμένα Μνήματα και τι πρέσβευαν όσοι ετάφησαν εκεί και νεκροί ακόμη ήταν φόβητρο.

Να μάθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι σημαίνει το «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής» του Κυριάκου Μάτση. Γιατί η δολοφονία του Δώρου Λοΐζου, τον Αύγουστο του 1974 είναι έγκλημα φοβερό. Γιατί το 1941 Κύπριοι πολεμούσαν στο πλευρό της Ελλάδας ή της Βρετανίας, γιατί ο απαγχονισμός του αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων επισκόπων είναι σημαντικός για τον κυπριακό ελληνισμό. Δεν είναι μονοδιάστατα τα πράγματα, η ιστορία είναι εκεί, και αντί να μας διδάσκει μάς δημιουργεί κόμπλεξ. Από το 1960 η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη, δεν κατάφερε να ζήσει ελεύθερη παρά μονάχα για λίγα χρόνια. Δικοινοτικές, πραξικόπημα, εισβολή, διχασμός, όραμα μηδέν.

Μας φάγανε οι πατριωτικές κορώνες και σήμερα μερικοί 65χρονοι και ελάχιστοι 80χρονοι κλαίνε επί ερειπίων και σκέφτονται πώς θα γίνει να γυρίσουν στα χωριά τους. Να θαφτούν στη γη τους. Και εμείς οι νεότεροι να φαντασιωνόμαστε λύσεις και αποζημιώσεις και επιστροφή στα πατρογονικά μας, χωρίς όμως να ξέρουμε καλά-καλά τι σήμαιναν για τον παππού μας οι κουέλλες του. Πολλά, αγαπητοί μου, σήμαιναν, πολλά. Κάθε χρόνο η συζήτηση για τις παρελάσεις και κάθε χρόνο τα ίδια, οι υπέρ και οι κατά, οι εθνικόφρονες και οι εθνομηδενιστές. Φέτος, προστέθηκε και η ακύρωση… μα δεν μίλησε κανείς για τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, κανείς, άλλωστε τα του σχολείου μένουν στο σχολείο, δεν αφορούν τους απ’ έξω.

Και θέλετε και ένα αιρετικό σχόλιο; Γιατί η Κύπρος να εορτάζει την 28η Οκτωβρίου; Την εορτάζει φαντάζομαι ως ελληνική κοινότητα, όχι ως Δημοκρατία, διότι στο ενδεχόμενο λύσης θα παρελαύνουν τον Οκτώβριο και οι μαθητές της άλλης κοινότητας. Μαθήματα να δω πότε θα κάνουν, αν έρθει ποτέ λύση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ