ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» story - Ρωσία: Η ιστορία πίσω από την 9η Μαΐου 1945

Είναι η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, η ημέρα που ηττήθηκε ο ναζισμός στην Ευρώπη με τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού, ημέρα για την οποία οι Ρώσοι δηλώνουν υπερηφάνεια

Τα μεσάνυχτα της 8ης προς την 9η Μάη του 1945, ξεκίνησε η τελευταία πράξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που ξεκίνησε το 1939 από τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε όλο τον κόσμο στο αιματοκύλισμα, με πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς.

Οι Γερμανοί παραδίδονται άνευ όρων στους Συμμάχους και ο πόλεμος στην Ευρώπη λήγει με τη συνθηκολόγηση της Βέρμαχτ. Η Ιαπωνία συνέχισε τον πόλεμο και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου μετά τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς.

 Ο επίλογος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, με την επίσημη τελετή παράδοσης της Ιαπωνίας επί του αμερικανικού πολεμικού «Μιζούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο.

9η Μαΐου στη Ρωσία

Οι Γερμανοί προχώρησαν σε διαφορετικές συμφωνίες συνθηκολόγησης και αυτός είναι ο λόγος που το τέλος του πολέμου εορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες. Ο στρατηγός Άλφρεντ Γιοντλ, αρχηγός των δυνάμεων της Βέρμαχτ, υπέγραψε σύμφωνο συνθηκολόγησης με τις δυτικές δυνάμεις στη Ρεμς της Γαλλίας, τη νύχτα της 6ης προς την 7η Μαΐου 1945 και τέθηκε σε ισχύ στις 8 Μαΐου 1945 στις 11:01 το βράδυ.

Ο Σοβιετικός δικτάτορας Γιόζεφ Στάλιν ήθελε να κάνει το ίδιο στη δική του σφαίρα επιρροής. Το βράδυ της 9ης Μαΐου, ο Στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπέγραψε τη σχετική συμφωνία συνθηκολόγησης στον σοβιετικό τομέα του Βερολίνου. Για τον λόγο αυτό, η Ρωσία γιορτάζει παραδοσιακά την επέτειο στις 9 Μαΐου.

Η επέτειος τιμά τον θρίαμβο της Σοβιετικής Ένωσης επί των εισβολέων – Ναζί το 1945, και αποτελεί όχι απλά ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τους Ρώσους, αλλά γιορτή που καθορίζει την ταυτότητά τους.

Η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης γινόταν περιστασιακά κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και αναβίωσε από τον πρόεδρο Γέλτσιν το 1995, στα 50 χρόνια από το τέλος του πολέμου. Ωστόσο, ο Πούτιν το 2008 έκανε την παρέλαση ετήσια, με μεγάλη συμμετοχή στρατιωτικών εξοπλισμών. Οι εορτασμοί έγιναν πηγή εθνικής υπερηφάνειας, υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο όχι μόνο το θάρρος και την αποφασιστικότητα του Κόκκινου Στρατού, αλλά και το γεγονός πως το μεγαλύτερο τίμημα στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας το κατέβαλαν οι δυνάμεις που ελέγχονταν από τη Μόσχα.

Η ρητορική της νίκης του 1945 επί των Ναζί έχει διαστρεβλωθεί κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών διακυβέρνησης του Πούτιν. Κάθε εχθρός της Ρωσίας θεωρείται πλέον «Ναζί».

Μοντάζ: Στέλιος Στεφάνου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES