ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«K» story: Σαφάρι πενταμερών διασκέψεων από το 1959 μέχρι σήμερα

Την όγδοη πενταμερή για το Κυπριακό μετρούν τα μέρη. Η «Κ» κάνει μια ιστορική αναδρομή από την 1η πενταμερή το 1959 στο Λονδίνο μέχρι σήμερα.

Μοντάζ Λοΐζος Λοΐζου

Από το 1959 η Κύπρος μετρά 7 πενταμερείς διασκέψεις που κατέδειξαν το μεγάλο χάσμα και κατέληξαν σε αδιέξοδο για την επίλυση του Κυπριακού. Και ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 8η πενταμερή διάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη Γενεύη, η «Κ» κάνει μια ιστορική αναδρομή στην εν λόγω διαδικασία, στις πενταμερείς διασκέψεις που προηγήθηκαν και που σε αυτές συμμετέχουν πέντε μέρη: οι εκπρόσωποι των Ελλήνων Κυπρίων, οι εκπρόσωποι των Τούρκων Κυπρίων και οι τρεις εγγυήτριες χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία.

1η πενταμερής, 1959
Η πρώτη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 1959 στο Λονδίνο, στο Λάνκαστερ Χάους μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου και αντιπροσώπων των δύο «κοινοτήτων» της Κύπρου και είχε ως απόρροια την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, με τις οποίες ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

2η πενταμερής, 1964
Ακολούθησε η δεύτερης πενταμερής στο Λονδίνο επίσης στο Λάνκαστερ Χάους, το 1964, μετά την τουρκανταρσία. Συνεκλήθη από τη βρετανική κυβέρνηση, ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου ν’ ασχοληθεί με το Κυπριακό ζήτημα, όπως διαμορφώθηκε μετά την έναρξη των διακοινοτικών ταραχών 1963-64, ενώ διήρκεσε από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

3η πενταμερής, 1974
Για πρώτη φορά το Κυπριακό μεταφέρεται στη Γενεύη το 1974, μεταξύ πρώτης και δεύτερης τουρκικής εισβολής. Η Πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης συνήλθε μεταξύ της 25ης και 30ής Ιουλίου, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, οι οποίοι συμφώνησαν στην Κοινή Διακήρυξη της 30ής Ιουλίου 1974. Η νέα διάσκεψη συνήλθε στη Γενεύη στις 8 Αυγούστου 1974, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας και των εκπροσώπων των Ελληνοκυπρίων, Γλαύκου Κληρίδη και των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς.

4η πενταμερής, 2004
Στις 23 Μαρτίου 2004 κορυφώνεται στο χιονισμένο θέρετρο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης στην Ελβετία η εντονότερη προσπάθεια που κατεβλήθη ποτέ για την επίλυση του Κυπριακού, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Στο Μπούργκενστοκ μετέβη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία υπό τον τότε Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο. Στις 29 Μαρτίου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επέδωσε αναθεωρημένο σχέδιο λύσεως γνωστό ως Σχέδιο Ανάν 4.

5η πενταμερής, 2016
Τον Νοέμβριο 2016 στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, έλαβαν χώρα τρεις πενταμερείς διασκέψεις. Στις πρώτες δύο ήταν παρόντες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία εκπροσώπων των 3 εγγυητριών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η τρίτη πενταμερής διεξήχθη στην παρουσία των διαπραγματευτών του Κυπριακού Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

6η πενταμερής, 2017
Στις 12 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε νέα πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη ως συνέχεια των επαφών στο Μον Πελεράν, ξεκινώντας με συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Ακιντζί, ενώ παρούσες ήταν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση διά του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπό το καθεστώς του παρατηρητή.

7η πενταμερής, 2017
Η τελευταία μέχρι στιγμής πενταμερής πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας από τις 30 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου 2017 χωρίς αίσιο αποτέλεσμα, αφήνοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πολυσυζητημένο «πλαίσιο Γκουτέρες». Τον συντονισμό της διάσκεψης είχε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο εκπρόσωπός του, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Μουσταφά Ακιντζί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, την Τουρκία ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη Βρετανία ο ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον. Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς ήταν ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και της τουρκοκυπριακής ο Οζντίλ Ναμί.

8η πενταμερής, 2021
Το 2021 η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό, το οποίο μεταφέρεται και πάλι στη Γενεύη υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στη διάσκεψη λαμβάνουν μέρος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES