ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ρόλος της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Με την άφιξη του Ελληνα αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού στο Μπαχρέιν, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για να καθοριστεί αν η φρεγάτα θα έχει ρόλο συνοδείας εμπορικών πλοίων

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης 

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να μεταβεί στην αμερικανική ναυτική βάση NSA στη Μανάνα του Μπαχρέιν ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λίγο πριν την εκπνοή του έτους, η Ελλάδα δήλωσε επίσημα την πρόθεσή της για αποστολή μιας φρεγάτας με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, καθώς ως χώρα με τη μεγαλύτερη ποντοπόρο ναυτιλία στον κόσμο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το σημαντικό εγχείρημα.

Ωστόσο, αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνουν ότι θα μεσολαβήσουν ακόμη αρκετές εβδομάδες μέχρι τον απόπλου του πολεμικού πλοίου αφού μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο της επιχείρησης. Την ίδια ώρα, στάση αναμονής σχετικά με τη συμμετοχή τους φαίνεται να κρατούν και αρκετές από τις χώρες που εντάχθηκαν στην πολυεθνική δύναμη.

Η ελληνική συμμετοχή

Με την άφιξη του Ελληνα αξιωματικού στο Μπαχρέιν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για να καθοριστεί το πλαίσιο αποστολής και ο ρόλος που θα αναλάβει η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Δηλαδή, αν θα έχει ρόλο συνοδείας εμπορικών πλοίων και ελέγχου των στενών του Σουέζ. Επίσης τότε θα εξακριβωθεί αν θα πραγματοποιεί συναινετικές ή μη νηοψίες και αν θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις αναχαίτισης drones και πυραύλων. Μένει ακόμη να οριστούν το πλαίσιο της διοίκησης και ο έχων το γενικό πρόσταγμα, οι κανόνες εμπλοκής, ο τομέας ευθύνης και η θαλάσσια περιοχή δράσης των πλοίων, οι στόχοι της επιχείρησης και η τελική λίστα των μονάδων που θα συμμετέχουν.

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού φαίνεται πως έχει ληφθεί απόφαση για τον τύπο του πλοίου, με την ηγεσία του Στόλου να προκρίνει μία εκ των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Πιθανότερη θεωρείται η συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» ή της φρεγάτας «Ψαρά» για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα των μονάδων. Ωστόσο, και τα τέσσερα πλοία της κλάσης θεωρούνται κατάλληλα αφού αποτελούν τις πιο σύγχρονες μονάδες επιφανείας του ελληνικού Στόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έθεσε ως προαπαιτούμενο η φρεγάτα που θα αναλάβει την αποστολή να διαθέτει δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx και να εφοδιαστεί με φορητά αντιαεροπορικά αλλά και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Ακόμη, το πλοίο θα διαθέτει οργανικό ελικόπτερο και ομάδα ΟΥΚ.

«Ταραγμένα» νερά

Προς το παρόν, στο πλαίσιο της Prosperity Guardian, έχουν αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα τρία αμερικανικά και ένα βρετανικό πλοίο. Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke USS Laboon και USS Gravely και το βρετανικό HMS Diamond, τα οποία τα ξημερώματα της Τετάρτης αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη επίθεση των Χούθι, ανακοινώνοντας 21 επιτυχημένες καταρρίψεις πυραύλων και drone. Εντός των ημερών, η δύναμη αναμένεται να ενισχυθεί με μία φρεγάτα κλάσης Iver Huitfeldt από τη Δανία, ενώ και η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε την ανάπτυξη πλωτού περιπολικού του Πολεμικού της Ναυτικού.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία και άλλες χώρες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην αποστολή μονάδων καθώς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το πλαίσιο διοίκησης της επιχείρησης που διεκδικούν οι ΗΠΑ και κρατούν ακόμη τα χαρτιά τους κλειστά. Διεργασίες για τη σύσταση ειδικής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα γίνονται και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα βασίζεται στην επιχείρηση «Atalanta» που είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την πειρατεία στις ακτές της Σομαλίας.

Η Ελλάδα διατηρεί δυνάμεις σε τρεις ακόμη αποστολές, στη UNIFIL του ΟΗΕ στις ακτές του Λιβάνου όπου βρίσκεται η φρεγάτα «Λήμνος», στην ευρωπαϊκή επιχείρηση IRINI με τη φρεγάτα «Αιγαίον» αλλά και στη νατοϊκή αντιναρκική δύναμη SNMCMG-2, τη διοίκηση της οποίας έχει αναλάβει το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Ηρακλής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ