ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

E.E: Επί της αρχής συμφωνία για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ανάκαμψης και τη στρατιωτική άμυνα της Ουκρανίας

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Επί της αρχής συμφωνία επετεύχθη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των 29 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Coreper), σχετικά με το «ακανθώδες» έως σήμερα ζήτημα της χρήσης των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο «μπλοκ», προκειμένου να ενισχυθεί η Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανάρτηση της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε στην πλατφόρμα X «οι πρέσβεις της Ε.Ε συμφώνησαν επί της αρχής για μέτρα που αφορούν έκτακτα έσοδα, που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας».

«Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας» διευκρινίζει η ανάρτηση.

Εμφανώς ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε την «πολιτική συμφωνία επί της πρότασης μας να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη από τα ακινητοποιημένα Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία».

Στην ανάρτησή της στο X, εξάλλου, επισήμανε ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και καλύτερη χρήση των χρημάτων αυτών από το να καταστήσουμε την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη ένα πιο ασφαλές μέρος».

 

Τη συμφωνία είχαν «μπλοκάρει» εδώ και καιρό αρκετά κράτη μέλη, λόγω πιθανών νομικών επιπτώσεων, αλλά και επιφυλάξεων ως προς τη χρήση τους για την εξαγορά οπλισμού προς την Ουκρανία.

Το Βέλγιο παράλληλα επιθυμούσε να ισχύσει η φορολογία 25% επί των κερδών από τα περιουσιακά στοιχεία, που παραμένουν δεσμευμένα στον βελγικό φορέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και φύλαξης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Euroclear.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Coreper υπήρξε, παράλληλα, επί της αρχής συμφωνία και για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, στη βάση του οποίου θα λάβει βοήθεια έως το 2027 στο πλαίσιο του μηχανισμού διευκόλυνσης (EPF).

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε (Ecofin) στις 14 Μαΐου θα κληθεί, πάντως, να δώσει την τελική έγκριση της σημερινής συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X