ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με το σταγονόμετρο η άρση του lockdown

Ετοιμάζεται το πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων από τον Φεβρουάριο με την προϋπόθεση να συνεχισθεί η ημερήσια επιδημιολογική κάμψη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συνεχιζόμενη κάμψη που καταγράφεται στις ημερήσιες επιδημιολογικές αξιολογήσεις, το τελευταίο διάστημα δημιουργεί βάσιμες ελπίδες πως κυβέρνηση και επιδημιολόγοι αντιμετωπίζουν με θετική ματιά την πρώτη χαλάρωση του δεύτερου Lockdown. Όπως έγραψε η ηλεκτρονική «Κ», με οδηγίες του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, διευρυμένη ομάδα θα ετοιμάσει και θα υποβάλει εισηγήσεις για το πλαίσιο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Μια διαδικασία η οποία θα έχει συντηρητικό χαρακτήρα και να συμβαδίζει παράλληλα η επιδημιολογική εικόνα με τα μέτρα που θα αίρονται κάθε φορά και σε βάθος ενός μηνός, τουλάχιστον. Στην ετοιμασία των εισηγήσεων εμπλοκή θα έχουν όλα τα Υπουργεία που επηρεάζονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί (Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας κ.α). Οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στον Υπουργό Υγείας και στη συνέχεια με τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων θα παρουσιασθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το μοντέλο

Εντός της Συμβουλευτικής Ομάδας είναι ξεκάθαρο πλήρως πως μια «γενναία» χαλάρωση, τέλος Ιανουαρίου εγκυμονεί κινδύνους νέας έξαρσης της επιδημίας αν ληφθεί υπόψη το τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επί τούτου ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης είχε αναφέρει στην «Κ». «Επειδή όλες οι χώρες της Ευρώπης πάμε παράλληλα με σφιχτά μέτρα και Lockdown, αναμένεται μόλις θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε θα δούμε μια νέα έξαρση». Στο πνεύμα αυτό οι χαλαρώσεις αναμένεται να γίνουν με το σταγονόμετρο, κάτι που προκύπτει και από την δημόσια τοποθέτηση της Μαρίας Κολιού, μέλους της Συμβουλευτικός Ομάδας. «Αν τα ανοίξουμε όλα τώρα θα έχουμε ακριβώς υποτροπή της κατάστασης και είμαστε ακόμα σε χειμώνα» είπε, υποδεικνύοντας και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. «Θα είναι πολύ επίφοβο να γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να κάνουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Για την ώρα παραμένει άγνωστο αν στο επερχόμενο πακέτο χαλαρώσεων, τα γραπτά μηνύματα θα μας εγκαταλείψουν ή θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και μετά την 31η Ιανουαρίου. Πηγές από την επιδημιολογική ομάδα έλεγαν στην «Κ» πως ενδεχομένως τα γραπτά μηνύματα να παραμείνουν σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια η επιδημιολογική κατάσταση, νοουμένου ότι η επόμενη περίοδος εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους. Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για άρση των περιορισμών σε τρεις ή τέσσερις φάσεις, ενδεχομένως η κατάργηση των γραπτών μηνυμάτων να γίνει σε κατοπινό στάδιο, όπως συνέβη εξάλλου και τον περασμένο Μάιο. Ένα από τα σενάρια ενώπιον των επιδημιολόγων, δεν αποκλείεται να είναι η αύξηση των ημερήσιων SMS, σε πρώτο στάδιο, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Λιανεμπόριο και σχολεία

Μετά το κομμάτι των περιορισμών στις μετακινήσεις αυτό που τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής είναι το λιανεμπόριο και με ποιο τρόπο θα επανέλθει σε καθεστώς δραστηριότητας. Η επανεκκίνηση του συγκεκριμένου οικονομικού τομέα θεωρείται δεδομένη, πλην όμως η ομάδα που θα ετοιμάσει τις εισηγήσεις θα υποβάλει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει. Μια πρώτη εικόνα που υπάρχει θέλει την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με την αύξηση και συχνή πραγματοποίηση rapid test. Στο ευρύτερο πλαίσιο των αναμενόμενων χαλαρώσεων, τα rapid test θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και στην ουσία θα αποτελέσουν συνέχεια της υφιστάμενης πρακτικής που φαίνεται να αποδίδει αποτελέσματα, κατά τους επιδημιολόγους. «Εκείνο είναι που θα καθορίσει τα μέτρα αυτά. Πρώτον, όχι πλησιάσματα πάρα πολύ αυτή την εποχή. Δεύτερο, η μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και τρίτον, ο καλός αερισμός των χώρων», είπε η κ. Κολιού η οποία προέβλεψε πως τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αποστάσεις, θα συνεχιστούν ίσως και μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι να ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε η κ. Κολιού.

Με την εκπαίδευση να βρίσκεται σε καθεστώς εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την ώρα παραμένει θολό το τι μέλει γενέσθαι μετά την 31 Ιανουαρίου. Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας η περίοδος λήψης των μέτρων αποκλιμάκωσης συνέπεσε με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους διευκολύνοντας το κυβερνητικό επιτελείο. Στην παρούσα φάση δεν συμβαίνει το ίδιο. Η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι σταθερή υπέρ της λειτουργίας των σχολείων, με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών ωστόσο κάτω από ποιες συνθήκες θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία θα αποφασισθεί κατά τα τελικά στάδια λήψης των νέων αποφάσεων.

Οι ΜΕΘ και οι ανησυχίες των επιδημιολόγων

Παρά τα θετικά σημάδια, με τον ιό να μειώνεται σημαντικά με βάση το βαθμό θετικοποίησης των rapid test, αλλά και των PCR, η εικόνα που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ των νοσοκομείων συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Σε μια πρώτη αξιολόγηση η δραστηριότητα του COVID-19 έχει υποχωρήσει σε όλες της επαρχίες, με πιο ψηλή όσον αφορά την θετικοποίηση τη Λεμεσό η οποία επιδημιολογικά βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία δεν παρουσιάζουν βελτίωση. Αντίθετα, όπως σημείωσε η κ. Κολιού, «οι εντατικές μας συνεχίζουν να αυξάνει η πληρότητα τους, με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε τους οριακούς αριθμούς που δεν θέλουμε να φτάσουμε». Το ενθαρρυντικό το οποίο σημειώνεται από τους επιδημιολόγους είναι η εκτίμηση ότι η πληρότητα των νοσοκομείων ακολουθεί κατά μερικές εβδομάδες την δραστηριότητα του ιού. Σε μια τέτοια περίπτωση τηρείται στάση αναμονής για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση