ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:08
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Στο έλεος των καιρικών φαινομένων η ηλεκτροδότηση της Κύπρου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έντονη ανησυχία και ερωτηματικά από τα ουκ ολίγα προβλήματα με τις διακοπές της ΑΗΚ

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αφήνουν πίσω τους, τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, αναμφίβολα έχει να κάνει με το σχεδόν καθημερινό φαινόμενο πρόκλησης προβλημάτων, στην απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση περιοχών. Ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει πονοκέφαλος, πρώτα για τους καταναλωτές, αρκετοί εκ των οποίων προκειμένου να αποφύγουν να μένουν στο σκοτάδι, κάθε τόσο και λιγάκι προμηθεύονται ηλεκτρικές γεννήτριες, και μετά για την ΑΗΚ αφού οι πρόκληση ζημιών συνεπάγεται κόστος.

Ως αδύναμος κρίκος στην πρόκληση των φαινομένων με τις βλάβες και διακοπές, παρουσιάζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και πιο συγκεκριμένα το εναέριο. Όπως υποστηρίζεται από πηγές εντός του ημικρατικού οργανισμού, η ΑΗΚ είναι εκτεθειμένη στα όποια καιρικά φαινόμενα αφού το μεγαλύτερο ποσοστό του δικτύου της, είναι εναέριο. Όπως μας υποδείχθηκε, υπό τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων στο δίκτυο διανομής, το σύστημα είναι προγραμματισμένο να αποκόπτει αυτόματα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές όπου προκλήθηκε το συμβάν. Χαρακτηριστικά λέγεται πως ακόμα και για απλές περιπτώσεις που δεν έχουν να κάνουν με ακραίες καιρικές καταστάσεις, το δίκτυο αυτόματα σταματά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η υπογειοποίηση

Με τα δεδομένα αυτά και με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται σε έξαρση, τα ερωτηματικά που προκαλούνται είναι τεράστια. Ένα θέμα που προβάλλεται εντόνως είναι η υπογειοποίηση του δικτύου, το οποίο θα επίλυε αρκετά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα. Εδώ οι απόψεις που υπάρχουν είναι επικριτικές για το μικρό ποσοστό υπογειοποίησης από πλευράς ΑΗΚ, κυρίως εκτός αστικών κέντρων.

Αυτό το οποίο υποστηρίζεται είναι πως η ΑΗΚ προχωρά με μικρούς ρυθμούς. Η ΑΗΚ αντικρούσει τα όσα επικριτικά διατυπώνονται, υποστηρίζοντας πως η υπογειοποίηση του δικτύου εξελίσσεται ομαλά, εντός των πόλεων κάτι που δεν συμβαίνει εκτός, λόγω της πρακτικής που ακολουθείται διεθνώς.

Για τις βλάβες

Για την αύξηση του αριθμού βλαβών, το τελευταίο διάστημα, επίσημα η ΑΗΚ τις αποδίδει στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», απορρίπτοντας τα όσα της καταμαρτυρούν. Συγκεκριμένα από πλευράς ΑΗΚ λέγεται πως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου τα δίκτυο διανομής και μεταφοράς να προστατεύεται από καιρικά φαινόμενα, τα δε μέτρα που λαμβάνονται είναι:

-Έχουν εγκατασταθεί συστήματα προστασίας του δικτύου από ηλεκτρικές εκκενώσεις – κεραυνούς.
-Επί καθημερινής βάσεως πραγματοποιείται κλάδεμα δένδρων σε σημεία που διέρχεται το εναέριο δίκτυο.
-Προγραμματίζονται διακοπές ηλεκτροδότησης για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του δικτύου.
-Αντικατάσταση αγωγών με νέου τύπου για περιορισμό των βραχυκυκλωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ