ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 17:27
33°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Αγία Νάπα: Η συνένωση θα δημιουργήσει έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Αγία Νάπα «είναι σήμερα ένα παγκόσμιο brand, που αξίζει δισεκατομμύρια αφού προσφέρει ετησίως στο ΑΕΠ της Κύπρου 800 εκατομμύρια ευρώ»

Η συνένωση των Δήμων Αγίας Νάπας και Σωτήρας με την Κοινότητα Λιοπετρίου, θα δημιουργήσει έναν από τους τρεις καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας.

Προστίθεται ότι «η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο,των συνενώσεων θα πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις ούτως ώστε να προστατευθεί και να ενισχυθεί ο τουρισμός. Αναφορικά όμως με την Αγία Νάπα είναι σημαντικό να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το όραμα που έχει θέσει γ’ αυτήν η εθνική στρατηγική τουρισμού της Κύπρου, με στόχο μέχρι το 2030 να μετατραπεί σε έναν από τους τρείς καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη».

Η Αγία Νάπα «είναι σήμερα ένα παγκόσμιο brand, που αξίζει δισεκατομμύρια αφού προσφέρει ετησίως στο ΑΕΠ της Κύπρου 800 εκατομμύρια ευρώ και φιλοξενεί το 30% των τουριστικών διανυκτερεύσεων της χώρας, με περισσότερες από 30 χιλιάδες τουριστικές κλίνες και πληθυσμό γύρω στις 40 χιλιάδες άτομα, τουρίστες και ντόπιους κατά μέσο όρο, ημερησίως. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η Αγία Νάπα με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ και με τρόπο λειτουργίας ο οποίος έχει πετύχει υψηλά επίπεδα ικανοποίησης τόσο από τους επισκέπτες, δημότες αλλά και τις επιχειρήσεις, αναδεικνύεται ως η μητρόπολη του κυπριακού τουρισμού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτές οι ιδιαιτερότητες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση και τη Βουλή, στα σενάρια συνενώσεων και πρέπει να προταθούν λύσεις μέσω των οποίων η Αγία Νάπα θα ενισχυθεί και δεν θα απορροφηθεί. Εξάλλου σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου Ernst and Young (EY) εάν δεν αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τότε, θα τεθεί σε κίνδυνο το τουριστικό προϊόν, ενώ παράλληλα θα επηρεαστούν οι επενδύσεις , θα υποβαθμιστεί το brand , η ετήσια συνεισφορά της στο ΑΕΠ, με αντίκτυπο στο στόχο και το όραμα που έχει τεθεί από την εθνική στρατηγική τουρισμού».

Ο Δήμος Αγίας Νάπας «στο πλαίσιο των συνενώσεων και αφού έλαβε υπόψη οικονομικά, τουριστικά κριτήρια και προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μελέτες και έρευνες, αποφάσισε τη συνένωσή του με τον Δήμο Σωτήρας και την Κοινότητα Λιοπετρίου, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τον μεγαλύτερο τουριστικό Δήμο της Κύπρου με παραλιακό μέτωπο μήκους 25 χιλιομέτρων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η συγκεκριμένη συνένωση λύνει σε σημαντικό βαθμό τις διάφορες προκλήσεις και αντιμετωπίζει αρκετές από τις ιδιαιτερότητες της Αγίας Νάπας αφού δεν θα απορροφηθεί από κανένα, το brand θα διατηρηθεί προς όφελος όλων και ο τουρισμός θα ενισχυθεί. Έτσι θα λυθούν αρκετές επιχειρησιακές και διοικητικές προκλήσεις αφού ο νέος Δήμος θα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά την επόμενη μέρα, ενώ θα συνδυαστούν τα οφέλη του τουρισμού, τα οικονομικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα της Αγίας Νάπας με τα οφέλη της ενδοχώρας, του κοινού παραλιακού μετώπου και του πληθυσμού της Σωτήρας και του Λιοπετρίου».

Το σενάριο αυτό «επιβεβαιώνεται από αρκετές μελέτες και έρευνες τις οποίες έχουν εκπονήσει διεθνείς οργανισμοί, ελεγκτικοί οίκοι και ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντικά επίσης είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ESPOΝ, το οποίο στηρίζει τη χάραξη των πολιτικών εδαφικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται ότι η Αγία Νάπα αποτελεί ένα από τα επτά κέντρα εργασίας της Κύπρου και το κέντρο εργασίας της Σωτήρας και του Λιοπετρίου», αναφέρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ