ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:42
24°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Οικονομία

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2020

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πέρασε με 29 θετικές ψήφους του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και του Κινήματος Αλληλεγγύη

Με τις 29 θετικές ψήφους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Αλληλεγγύη ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020. Αναλυτικότερα, από τους 52 βουλευτές που ήταν παρόντες, οι 29 ψήφισαν υπέρ και οι 23 κατά. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου. Οι τροπολογίες που είχαν ενώπιόν τους οι βουλευτές, ανήλθαν στις 34.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020. Σε δήλωση μετά την ψηφοφορία στη Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις που ενέκριναν τον Προϋπολογισμό. Τόνισε πως, η ψήφισή του δίνει την ικανότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει με σταθερότητα, να στοχεύσει στην ανάπτυξη αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικά έσοδα 9.99 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 9.09 δισ. ευρώ το 2019, ενώ παρουσιάζει ετήσια αύξηση 10%, λόγω της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των συνεισφορών για την ετοιμασία της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου 2020. Όσον αφορά στις συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, το 2020 θα φτάσουν τα 9.40 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13.8%, λόγω της αύξησης των δαπανών στα πλαίσια έναρξης της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ, από τον Ιούνιο του 2020. Όπως σημειώνεται δε, το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2020 προβλέπεται να είναι πλεονασματικό και συγκεκριμένα στο 2.7% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Κληθείς να αναφέρει αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού ενδεχόμενη δικαίωση από το Δικαστήριο των δημοσίων υπαλλήλων αναφορικά με τις αποκοπές μισθών, επανέλαβε πως ενδεχόμενη απόφαση υπέρ των υπαλλήλων αποτελεί έναν από τους κύριους δημοσιονομικούς κινδύνους για την οικονομία.

Πρέπει να αναμένουμε, αλλά είναι μια σημαντική απόφαση που θα καθορίσει αρκετά πράγματα στο δημοσιονομικό τοπίο, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ενόψει της κριτικής που ασκήθηκε από τα κόμματα για τον Προϋπολογισμό του 2020 και του γεγονότος ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 δεν καταρτίστηκε υπό την πολιτική του καθοδήγηση, σκέφτεται να προσεγγίσει διαφορετικά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2021, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ο κάθε Προϋπολογισμός είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο καθώς οι συνθήκες είναι μεταβαλλόμενες.

Σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2020, όπως και οι προηγούμενοι, μετά την κρίση προϋπολογισμοί, έχουν διασφαλίσει τη σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι εξασφαλίσαμε από τους οίκους αξιολόγησης 9 βαθμίδες αναβάθμισης, έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία την κυπριακής οικονομίας, έχουμε πλεονάσματα που επιτρέπουν να μειώσουμε το δημόσιο χρέος ώστε να μην κληρονομήσουν δυσβάστακτα χρέη.

«Αυτή την συνέπεια, αυτή την ευρεία πολιτική συνέπεια την οποία ακολουθήθηκε τα περασμένα χρόνια πρέπει να ακολουθηθεί και στο μέλλον καθώς αυτό σημαίνει αξιοπιστία της χώρας και σοβαρή οικονομική πολιτική», πρόσθεσε.

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι επιμέρους αλλαγές στον Προϋπολογισμό, ανάλογα με τις συναινέσεις και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας, «μπορούν να υπάρξουν, υπάρχει ευελιξία αλλά πρέπει να εξεταστούν».

Πρόσθεσε ακόμα πως η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής μέσω της άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής είναι κάτι που θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις δαπάνες για το ΓεΣΥ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η Κυβέρνηση με τα νομοσχέδια που κατέθεσε στη Βουλή και τον Προϋπολογισμό και τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την υγεία απέδειξε την αποφασιστικότητα της ώστε το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους να ενισχυθεί και με ένα σύστημα υγείας.

Πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ιδίου του σχεδίου υγείας, είπε προσθέτοντας ότι γίνεται πολύ εντατική δουλειά και από το Υπουργείο και τους οργανισμούς που διαχειρίζονται το σχέδιο και δήλωσε βέβαιος ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Πολλές τροπολογίες

Μπορεί να πέρασε σχετικά «άνετα» ο προυπολογισμός του 2020, ωστόσο, την παράσταση «έκλεψαν» οι αρκετές -ομολογουμένως- τροπολογίες.

Η σημαντικότερη είναι ότι δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών. Εξαιρέθηκαν ωστόσο οι δαπάνες που αφορούν στο έργο ανάπτυξης του λιμανιού και τς μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Δεσμεύτηκε επίσης το 50% των προυπολογιζόμενων δαπανών για το «Σχέδιο ΕΣΤΙΑ», οι οποίες είχαν υπολογιστεί στα 33 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλες που ξεχώρησαν ήταν για παράδειγμα η δέσμευση του κονδυλίου που αφορά την βελτίωση του δρόμου Πάφου Πόλης Χρυσοχούς και συγκεκριμένα για την αστική λεωφόρο Ελλάδος.

Αποκόπηκε ποσοστό ύψους 5% από τις συμβουλευτικές δαπάνες και δαπάνες έρευνας με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, ενώ δεσμεύθηκαν και κοδνύλια τα οποία ήταν ενώπιον των υπουργών και που θα προορίζονταν για «διάφορους σκοπούς και έργα».

Ακόμα, δεσμεύτηκαν το 50% των δαπανών ύψους που αφορούν στις συντηρήσεις και επιδιορθώσεις των κτιρίων της δικαστικής υπηρεσίας, αλλά και ποσό το οποίο προορίζεται για να καλύψουν τη δαπάνη για τη διαμόρφωση του κτιρίου Φιλοξενία σε δευτεροβάθμιο εφετείο και εμπορικό δικαστήριο.

Ελλοχεύουν κίνδυνοι

Την ίδια ώρα, ο υπουργός οικονομικών μετά το πέρας της Ολομέλειας και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί έναν εκ των κινδύνων για τον Προυπολογισμό. Επίσης, αναφορά έκανε και για την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Ως αντίλογο όμως και αναφορικά με την απόφαση του Ανωτάτου συνέστησε ηρεμία και υπομονή παρά τους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα δημιουργηθούν, ενώ για τα του ΓεΣΥ, είπε πως η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όποιο δημοσιονομικό κίνδυνο δημιουργηθεί.

Χωρίς απρόοπτα

Έγκαιρα, ομαλά και χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του κρατικού προϋπολογισμού 2020, έγραψε στο Twitter, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. «Έγκαιρα, ομαλά και χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε νωρίς απόψε η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του κρατικού προϋπολογισμού 2020. ΄Οι μακρές , ολονύκτιες ψηφοφορίες, αποτελούν παρελθόν΄», έγραψε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ