ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε τροχιά συμφωνίας για το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»

Στο Προεδρικό την Τρίτη αντιπροσωπεία της Shell που συμμετέχει στην κοινοπραξία του κοιτάσματος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που οι δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ βρίσκονται σε έφεση, μέχρι τέλος του 2019 το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας επικεντρώνεται στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και κοινοπραξίας του κοιτάσματος για μερική αναθεώρηση όρων του αναλογικού συμβολαίου, η προσοχή στρέφεται στο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος, η κατάληξη επί του οποίου ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για την εμπορική εκμετάλλευσή του.

Το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα τεθούν στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της Sell, η οποία κατέχει μερίδιο 35% επί του κοιτάσματος. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκτά ξεχωριστή σημασία και για έναν επιπλέον λόγο. Η εταιρεία ελέγχει ένα από τα δυο τερματικά υγροποίησης ΦΑ (LNG) στην Αίγυπτο, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα απορροφήσει τις ποσότητες ΦΑ του «Αφροδίτη» που είναι προς εξαγωγή. Πρόκειται για το τερματικό στο Ινκουτ το οποίο ήταν της BG. Το 2014 η Shell εξαγόρασε την BG με αποτέλεσμα το τερματικό να περάσει στον έλεγχο της, όπως πέρασε και το μερίδιο της BG στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Κλείνει η συμφωνία

Επί του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, εξέλιξη που θα την οδηγήσει στο υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνέντευξή του στην «Κ» αρχές Αυγούστου είχε αναφερθεί στα επόμενα βήματα. «Τώρα συζητούμε για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής. Η τελική συμφωνία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες εγκρίσεις. Αφού εγκριθεί, θα εκδοθεί η άδεια εκμετάλλευσης». Εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία το επόμενο διάστημα ουσιαστικά ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγή ΦΑ που τοποθετείται το 2024. Να αναφέρουμε πως η ανάπτυξη και παραγωγή του κοιτάσματος έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και σχεδιασμούς.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας στην «Κ» όταν έγινε η ανακάλυψη, υπήρχε η πρόθεση να κατασκευαστεί τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο. Στη συνέχεια, το 2013 πραγματοποιήθηκε η επιβεβαιωτική γεώτρηση και μείωσε τις ποσότητες του κοιτάσματος. Ακολούθησε η δραματική πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οπότε και η κοινοπραξία ενημέρωσε πως η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι το Φ.Α. να διοχετευθεί προς την Αίγυπτο για υγροποίηση και πως έπρεπε να συζητήσουμε θέματα αλλαγής οικονομικών όρων του συμβολαίου. «Οι διαβουλεύσεις αυτές ολοκληρώθηκαν, επιτρέποντάς μας να προσθέσουμε, μεταξύ άλλων, αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο συμβόλαιο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση