ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΠ με μικροαλλαγές το 85% χαλλουμιών

Πεδίο μάχης η ποσόστωση, προωθούν παράταση χρόνου προσαρμογής και ζητούν αλλαγές σε υγρασία, βάρος, σχήμα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τρία είναι τα βήματα που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν κλειδί για την εφαρμογή του κανονισμού για το χαλλούμι, τα οποία έχουν αναφερθεί τόσο στην πρόσφατη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, όσο και στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Γεωργίας της Βουλής.

Το 1ο σημείο αφορά τις αλλαγές ήσσονος σημασίας, οι οποίες θα κατατεθούν ενώπιον Ευρωπαϊκής Επιτροπής το επόμενο διάστημα.
Το 2ο σημείο είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας για παράταση στην περίοδο προσαρμογής μέχρι το 2029.
Το 3ο σημείο αφορά την ποσόστωση, η οποία παραμένει στο τραπέζι.

Οι ήσσονος σημασίας αλλαγές

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να προχωρήσουν οι αλλαγές ήσσονος σημασίας, οι οποίες θεωρείται ότι θα αποκαταστήσουν εν μέρει, την τάξη στο θέμα της παραγωγής του χαλλουμιού. Σε αναφορές του ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε ότι θα ζητηθούν διαφοροποιήσεις στον κανονισμό ως προς την υγρασία, το σχήμα, το βάρος, το δίπλωμα και τις φυλές.

Αυτό σημαίνει ότι όσα παράγονται εκτός προτύπου- τα διπλωμένα, τα μπλοκ, το χαλλούμι σε φέτες, και το χαλλούμι σε τρίμμα, θα μπουν στο πρότυπο με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και θα μπορούν να θεωρούνται ΠΟΠ. Με αυτόν τον τρόπο, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής χαλλουμιού θα μπει κάτω από την ομπρέλα του ΠΟΠ.

Όπως αναφέρουν πηγές στην «Κ», αν προχωρήσουν αυτές οι πέντε αλλαγέςτότε γίνεται ΠΟΠ το 80-85% της συνολική παραγωγής.Σύμφωνα μάλιστα με τον Υπουργό, αυτές οι αλλαγές θα προχωρήσουν εντός 1-3 μηνών. Το θέμα της υγρασίας ήταν από τα στοιχεία που προέκυψαν και κατά τους ελέγχους του Υπουργείου Εμπορίου. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός, Νατάσα Πηλείδου, από τους ελέγχους σε 34 τυροκομεία, εντοπίστηκαν αρκετές παρεκκλίσεις σε σχέση με την υγρασία του προϊόντος, ενισχύοντας την θέση του Υπουργού Γεωργίας για προώθηση των αλλαγών ήσσονος σημασίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η υγρασία.

Η παράταση μέχρι το 2029

Το 2ο σημείο είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας για παράταση στην περίοδο προσαρμογής μέχρι το 2029. Όπως ανέφερε ενώπιον της Βουλής ο Υπ. Γεωργίας, πρόκειται για συζήτηση η οποία γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αφορά την παράταση για εφαρμογή των προνοιών ενός φακέλου μέχρι 10 χρόνια επιπλέον από την υφιστάμενη περίοδο προσαρμογής. Αυτό θα αφορά μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις. «Δηλαδή αντί να φτάσουμε το 2024 στο 50-50%, να φτάσουμε το 2029-2030. Αυτό επιχειρούμε να το πετύχουμε ώστε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο στους παραγωγούς μας για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και είναι μία από τις πολλές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση για να λειτουργήσει καλύτερα ο χώρος και να διευκολύνει όλους τους παραγωγούς που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλλουμιού» ανέφερε σχετικά ο Κώστας Καδής.

Το θέμα ποσόστωσης

Το ζητούμενο είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για αύξηση της ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος, και να λυθεί φυσικά η μάχη για την ποσόστωση του προϊόντος.

Αυτή την στιγμή, μέχρι το 2024 υπάρχει το περιθώριο εφαρμογής της ελάχιστης ποσόστωσης του 25% για αιγινό ή πρόβειο γάλα ή μίγμα αυτών, στην βάση του σχετικού διατάγματος, ενώ η υφιστάμενη παραγωγή του αιγοπρόβειουγάλακτος, σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία, αγγίζει στην καλύτερη περίπτωση το 34% ενώ μεταξύ Οκτωβρίου- Ιανουάριου είναι κάτω του 10%. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνει προσπάθεια, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. Διαφορετικά, θα επανέλθει το θέμα της ποσόστωσης, το οποίο ήταν στα σημεία τα οποία κατέληξαν Κυβέρνηση και Τυροκόμοι στην πρόσφατη συνάντηση τους σε σχέση και με την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Από 27-40 ευρώ/κιλό

Πάντως ενώπιον της Βουλής, ο Υπουργός Γεωργίας ήταν έντονος στην τοποθέτηση του, και τόνισε ότι το ΠΟΠ δεν θα πέσει, προσθέτοντας ότι όσοι δεν μπορούν να παράξουν χαλλούμι βάσει των προδιαγραφών θα πρέπει να αλλάξουν την ονομασία του προϊόντος που παράγουν και να συνεχίσουν να εμπορεύονται με διαφορετική ετικέτα στην συσκευασία. Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα τυριών, τα οποίαπροσομοιάζουν με το χαλούμι και διατηρούν πολύ ψηλές τιμές στην αγορά, όπως grill cheese και Greco original, κάτι που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όσοι θα παράγουν χαλλούμι εκτός προτύπου και με άλλη ονομασία. Οι τιμές που αναφέρθηκαν κυμαίνονται από 27- 40 ευρώ το κιλό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση