ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνα: Έρχονται ανεμογεννήτριες στο ύψος του Πύργου του Άιφελ

Όσο μεγαλύτεροι είναι οι έλικες, τόσο περισσότερος αέρας δεσμεύεται και παράγεται περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με το Bloomberg

Money Review

Νέο ορόσημο πέτυχε ο κλάδος των υπεράκτιων ανεμογεννητριών: μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τουρμπίνες με έλικες που φτάνουν σχεδόν το ύψος του Πύργου του Άιφελ.

Η κινεζική Mingyang Smart Energy Group δρομολογεί τη δημιουργία τουρμπινών 22 μεγαβάτ με διάμετρο δρομέα τουλάχιστον 310 μέτρων. Δεδομένου ότι η τουρμπίνα πρέπει να τοποθετηθεί αρκετά υψηλά, ώστε οι έλικες να μην ακουμπούν στο νερό, το ψηλότερο σημείο θα είναι σε ύψος αντίστοιχο με τον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος φτάνει τα 330 μέτρα.

Όσο μεγαλύτεροι είναι οι έλικες, τόσο περισσότερος αέρας δεσμεύεται και παράγεται περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης, οι μεγαλύτερες τουρμπίνες συνήθως μειώνουν το λειτουργικό κόστος για τις εταιρείες κατασκευής, καθώς απαιτούν λιγότερες εργασίες για πάρκα με την ίδια δυνατότητα παραγωγής ενέργειας.

«Η τάση είναι προς το μεγαλύτερο, ανεξαρτήτως του εάν μιλάμε για τουρμπίνες εδάφους ή offshore», είχε δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Zhang Chuanwei, πριν από μερικούς μήνες. Συμπλήρωνε μάλιστα ότι είναι πιθανό να ξεκινήσει κατασκευή εξοπλισμού, κατά τρόπο που να μπορούν να προσαρμόζονται ευκολότερα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Η Mingyang ανακοίνωσε το σχέδιο χθες και σκοπεύει να κατασκευάσει την πρώτη τουρμπίνα μέχρι το 2024 ή το 2025. Στην αρχή του έτους είχε ανακοινώσει σχέδιο για τουρμπίνα 18 μεγαβατωρών και διαμέτρου 140 μέτρων, η οποία σε εκείνη την περίοδο ήταν η μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Επίσης, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τη μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια εδάφους, η οποία έχει δυνατότητα παραγωγής 11 μεγαβατωρών και έλικες που καλύπτουν έξι γήπεδα ποδοσφαίρου, όπως δήλωσε η εταιρεία. Σύμφωνα με το BloombergNEF, όμως, οι ανεμογεννήτριες εδάφους είναι πλέον υπερβολικά μεγάλες για κάποιες αγορές, λόγω των περιορισμών στην αδειοδότηση και τα logistics.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση