ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παίρνουν πίσω το πάγωμα πολιτογραφήσεων

Φόβοι στο Προεδρικό ότι η αναστολή ενδεχομένως να ενισχύσει τα δημοσιεύματα του Al Jazeera – Ανησυχία για προβληματικές περιπτώσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ούτε διακοπή του επενδυτικού προγράμματος, ούτε και αναστολή για ένα μικρό χρονικό διάστημα έκριναν ότι είναι το ορθότερο μέτρο διαχείρισης της κρίσης που προκλήθηκε με το κεφάλαιο των πολιτογραφήσεων στον πρωινό καφέ της Τρίτης στο Προεδρικό. Αυτό που τέθηκε εντόνως είναι πως μία κίνηση παγώματος ή διακοπής του προγράμματος σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση ενεργεί στα όσα δημοσίευσε το Al Jazeera και κατ’ επέκταση πως τα αποδέχεται.

Μέχρι και την Δευτέρα πάντως, υπήρχαν σοβαρές σκέψεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι ίσως να είναι προτιμότερο να ανασταλεί το επενδυτικό πρόγραμμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα καθώς η ζημιά που προκάλεσε διεθνώς είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελός του στην κυπριακή οικονομία.

Το κατά πόσο υπήρξαν πιέσεις από διάφορα κέντρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα που έγειραν την πλάστιγγα προς τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, είναι βεβαίως ανοικτό. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι από τη στιγμή που αναμένεται εντός ημερών η έκθεση της τριμελούς επιτροπής, που εξετάζει όλες τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων που εγκρίθηκαν κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 2008-2018 βάσει εντολής του Υπουργικού Συμβουλίου, και από τη στιγμή που ψηφίστηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο τον περασμένο Ιούλιο που ρυθμίζει το επενδυτικό πρόγραμμα από τυχόν καταχρήσεις, δεν συντρέχει λόγος επιπλέον μέτρων.

Το χρονικό της αναδίπλωσης

Τις προηγούμενες μέρες και εν μέσω των αποκαλύψεων υπήρχαν διάφορα σενάρια στο τραπέζι για το πώς θα τύχει χειρισμού το ζήτημα των πολιτογραφήσεων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μελετά το ενδεχόμενο αναστολής του για μερικούς μήνες ίσως και στενότερη ενημέρωση της Κομισιόν για τα πρόσωπα που εγκρίνονται να λάβουν διαβατήριο. Οι σκέψεις δεν ήταν τυχαίες, δεδομένου ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Didier Reynders σε σχόλιό του στο Al Jazeera αποκάλυψε ότι εξετάζει τη δυνατότητα νομικής δράσης κατά της Κύπρου σχετικά με το καθεστώς υπηκοότητας μέσω επενδύσεων.

Υπήρξαν και οι κινήσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή Sben Giegoldο, οποίος, όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, έθεσε ζήτημα παραπομπής της Κύπρου στο δικαστήριο ευρωπαϊκών κοινοτήτων για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο Προεδρικό ότι η Κύπρος θα βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο και πως ενδεχομένως να προκύψει θέμα διακοπής του προγράμματος από την Ε.Ε. Ήδη μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και στελέχη της κυβερνώσας παράταξης εξέφρασαν πολλές φορές δυσφορία, ότι το πρόγραμμα έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος της χώρας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονικά συγκυρία. Υπήρξε και η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη την περασμένη Δευτέρα, ότι το πρόγραμμα ίσως να ήταν καλύτερο να ανασταλεί.

Τι μεσολάβησε

Το ερώτημα είναι τι μεσολάβησε που να οδηγήσει ακόμη μία φορά στην αναδίπλωση της κυβέρνησης. Στην Ε.Ε. υπάρχουν κύκλοι που εκφράζουν την θέση πως σίγουρα τα όσα προηγήθηκαν έχουν ανησυχήσει τις Βρυξέλλες, όμως από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει αυστηρότερα μέτρα πλέον για την διαδικασία των πολιτογραφήσεων και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μηχανισμός στις Βρυξέλλες για διακοπή του προγράμματος μιας χώρας, τότε δεν μπορεί στην ουσία να γίνει κάτι, πέρα από πιέσεις.

Υπάρχουν και εκείνοι οι κύκλοι που σημειώνουν πως οι πιέσεις για διακοπή του προγράμματος ή τουλάχιστον για πιστή εφαρμογή των νέων αυστηρών κανονισμών θα γίνουν μέσω διαφόρων οδών. Ανακούφιση φέρεται πως προκάλεσε στο Προεδρικό και η συνέντευξή του δημοσιογράφου του Al Jazeera James Kleinfeld στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, όπου ξεκαθάρισε, πως έχουν ολοκληρωθεί οι αποκαλύψεις γύρω από τα Cyprus Papers και πως δεν έχουν επί του παρόντος άλλα στοιχεία είτε για μεσάζοντες είτε που να εμπλέκουν άμεσα πολιτικά πρόσωπα.

Κατά τον πρωινό καφέ της Τρίτης, που συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο υφυπουργός παρά το Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης τέθηκε ως προτιμότερο να μη ληφθεί επί του παρόντος άλλη απόφαση επί του ζητήματος. Τέθηκε προτιμότερο να δημοσιοποιηθεί πρώτα η έκθεση της τριμελούς επιτροπής, ενώ νέα επιτροπή να μελετήσει όλες τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων από το 2008 μέχρι και σήμερα.

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι βεβαίως ο αριθμός των προβληματικών περιπτώσεων που θα διαπιστώσει η τριμελής επιτροπής από τις 29 που έχουν τεθεί ενώπιόν της για εξέταση. Αν δηλαδή οι 25 από τις 29 περιπτώσεις κρίνονται προβληματικές, τότε το όλο ζήτημα δεν θα κλείσει εύκολα.

Η εμφάνιση Οδυσσέα

Και δεν θα κλείσει εύκολα το όλο θέμα δεδομένου ότι στο κάδρο μπαίνει και ο γενικός ελεγκτής, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει την ετοιμότητά του να διενεργήσει δειγματοληπτικό έλεγχο στο αρχείο πολιτογραφηθέντων.

Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ζητώντας γνωμάτευση κατά πόσο πρέπει και ποιες πληροφορίες να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για άρνηση παραχώρησης των φακέλων.

Χάθηκαν στη διαρροή

Πάντως το όλο ζήτημα τείνει να διαφύγει από την ουσία, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο ποιος έκανε τη διαρροή. Ήδη από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες να βρεθεί ο Whistleblower φωτογραφίζοντας τη Βουλή. Και όσο κι αν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, περιόρισε τον αριθμό των βουλευτών που ενδεχομένως να διέρρευσαν το έγγραφο στους 18, ο αριθμός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θεωρείται μεγαλύτερος, δεδομένων των επιστημονικών συνεργατών αλλά και των λειτουργών της Βουλής. Αν και η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση του θέματος, υπάρχει ήδη συζήτηση για το κατά πόσο προστατεύονται οι wistle blowers, από κανονισμό της Ε.Ε, τον οποίο θα έπρεπε ήδη να είχε ακολουθήσει η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ε.Ε.

Έντυπη Έκδοση 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση