ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκαλώνει η τριμερής για τις δημοτικές

Σε ποιους δήμους δεν τα βρίσκουν ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί τα τρία κόμματα, ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ να κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να πείσουν τον Ανδρέα Χρίστου να διεκδικήσει επανεκλογή για τρίτη θητεία και συνεπώς να συμπορευθούν στη Λεμεσό, ωστόσο η όλη προσπάθεια αναβίωσης της τριμερούς σκαλώνει σε διάφορους δήμους και προκαλεί όπως όλα δείχνουν δυσφορία μεταξύ των τριών κατά τα άλλα συμμάχων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων προχώρησαν σε κατ ιδίαν επαφές και προσπάθησαν να διαμοιράσουν τον χάρτη αναλόγως της δύναμης που έχει το κάθε κόμμα στους δήμους και να προχωρήσουν σε συμπόρευση εκεί και όπου μπορούν. Παρά τις προσπάθειες, ο ενδιάμεσος προχωρεί με βήμα σημειωτόν καθώς οι ανταρσίες στελεχών ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ φαίνεται να προκαλούν προσκόμματα στην αναβίωση αυτής της συνεργασίας.

Το κύριο ζήτημα και το διακύβευμα για τη διατήρηση αυτής της τριμερούς, είναι κατά πόσο τα τρία κόμματα θα καταφέρουν να προχωρήσουν επιτυχώς στις συνεργασίες τους, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις και τις ανταρσίες που παρατηρούνται. Πρώτο ζήτημα και στοίχημα είναι ο Δήμος Λεμεσού. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, άσκησαν έντονες πιέσεις στον Ανδρέα Χρίστου για να δεχτεί να διεκδικήσει εκλογή για τρίτη θητεία, έστω κι αν το στέλεχος της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης έβαζε την ίδια στιγμή υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ήδη ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και έχει αρκετές πιθανότητες εκλογής. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προβληματίζει την ΕΔΕΚ καθώς όχι μόνο θα φανεί αναξιόπιστη απέναντι στους συμμάχους της, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εσωστρέφεια για τις λάθος εκτιμήσεις της ηγεσίας. Πέραν της Λεμεσού, ζήτημα τίθεται για ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στον Δήμο Λάρνακας. Το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει τόσο από το ΔΗΚΟ όσο και από την ΕΔΕΚ στήριξη του κομματικού της υποψηφίου Ανδρέα Βύρα, χωρίς ωστόσο να λάβει οποιαδήποτε τελική έγκριση. Κι αυτό γιατί στο κόμμα του Κέντρου επικρατεί συνωστισμός ενδιαφερόμενων για τη δημαρχία που προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο δηκοϊκός Αλέξης Μιχαηλίδης έχει ήδη τύχει της στήριξης του ΔΗΣΥ φαίνεται να δένει τα χέρια του κόμματος. Αφενός γιατί αποκλείει το κόμμα από τις όποιες συνεργασίες και αφετέρου γιατί θα πρέπει να διαχειριστεί αναλόγως τις υπόλοιπες υποψηφιότητες. Άλλωστε, εντός του ΔΗΚΟ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Αλέξη Μιχαηλίδη, καθώς ο ίδιος όπως λένε είχε στηρίξει το 2011 τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Ζήτημα προκύπτει και στην ΕΔΕΚ καθώς ο δημαρχεύον της Λάρνακας και ΕΔΕΚίτης Πέτρος Χριστοδούλου, πριν από τη συνάντηση που θα είχε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο αποφάσισε να εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του.

Όπως αναφέρουν στην ΕΔΕΚ ο Πέτρος Χριστοδούλου έχει το δικό του έρεισμα, ωστόσο η ανταρσία του, φαίνεται να πλήττει τις όποιες κεντρικές αποφάσεις έλαβε το κόμμα και να το φέρνει σε δύσκολη θέση, καθώς στο παζάρι των διαπραγματεύσεων, η ΕΔΕΚ δεν έθεσε θέμα διεκδίκησης της Λάρνακας. Αν ο Πέτρος Χριστοδούλου πάει μέχρι τέλους με την υποψηφιότητά του, υπάρχουν οι ανησυχίες πως η ΕΔΕΚ παίζει διπλό παιχνίδι απέναντι στους συμμάχους της.

Ζήτημα προκύπτει και στην Επαρχία Λευκωσίας, με το ΑΚΕΛ να δυσφορεί για την ασυνέπεια των άλλων δύο κομμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ είχε αποκλείσει από την αρχή το ενδεχόμενο στήριξης του για τον Δήμο Λευκωσίας, αλλά ζήτησε ως αντάλλαγμα στήριξη στους Δήμους Λατσιών Γερίου, Τσερίου και Λακατάμειας. ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ συμφώνησαν αρχικά στην στήριξη του ΑΚΕΛικού υποψηφίου, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή προκαλούνται αντιδράσεις και διαφωνίες. Στη Λακατάμεια, το ΑΚΕΛ προχωρά με την υποψηφιότητα της Φωτούλας Χατζηπαπά και ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ με τον υποψήφιο της ΕΔΕΚ Γιάννη Πιερίδη. Με τον ίδιο τρόπο και στα Λατσιά, ενώ είχε συμφωνηθεί αρχικά η στήριξη του Κυριάκου Παρπούνα, κάποια στελέχη του ΔΗΚΟ φαίνεται να προωθούν δικό τους υποψήφιο.

Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και στον Δήμο Στροβόλου, καθώς το ΑΚΕΛ δεν είναι διατεθειμένο να στηρίξει τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ Χρίστο Τσίγκη. Για το κόμμα, υπάρχουν στο τραπέζι δύο επιλογές: η στήριξη κομματικού υποψηφίου ή η σύμπλευση με τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών για την στήριξη δικού τους υποψηφίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση