ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα – Τουρκία: Τολμηρή ατζέντα με στόχο τη Χάγη

Τι είπε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία στον απόηχο της συνάντησης με Ερντογάν

Του Βασίλη Νέδου

Την προώθηση μιας «τολμηρής ατζέντας» στα ελληνοτουρκικά με απώτατο σκοπό να τεθεί στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η βασική διμερής διαφορά, δηλαδή η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (στους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα), μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, πάντως, ότι «και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, ένα κλίμα δηλαδή το οποίο από τη μία θα μας επιτρέπει να μην έχουμε αχρείαστες εντάσεις, να μην έχουμε παραβιάσεις, παραβάσεις –μια κινητικότητα η οποία στο παρελθόν μας ανάγκαζε πάντα να αντιδρούμε με τα γνωστά συνεπακόλουθα τα οποία όλοι γνωρίζουμε– και να μας επιτρέψει ταυτόχρονα να οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα, και αυτό από μόνο του, είναι ένα σημαντικό κεκτημένο».

«Με όρους υπέρ μας»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επικρίσεων στη διαδικασία συζητήσεων στον δρόμο για τη Χάγη, σημείωσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;». Και πρόσθεσε ότι «θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων». Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι αυτές τις αποφάσεις δεν θα τις λάβει μόνος του. Σημείωσε, εν προκειμένω, ότι «αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η όλη συζήτηση για την προσφυγή στη Χάγη είναι πρόωρη καθώς ακόμα διερευνάται από τις δύο πλευρές το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. «Οι διερευνητικές είναι μια επιλογή, υπάρχουν και άλλες επιλογές όμως. Από τη στιγμή που ο πολιτικός διάλογος γίνεται σε επίπεδο πολιτικών προϊσταμένων, του υπουργού, ενδεχομένως της αρμόδιας υφυπουργού, αυτό το οποίο θέλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και μια σχέση εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ρητά το σαφές προβάδισμα που έχει η πολιτική πριν από κάθε τεχνική διαδικασία. Στα ζητήματα που μπορεί να συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών, πέρα από τη βασική διαφορά, ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε και το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και την οικονομική συνεργασία.

Τα F-35

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις Αγκυρας και Ουάσιγκτον για τα F-16, αλλά και στις ελληνοαμερικανικές επαφές για την ενίσχυση του οπλοστασίου. «Πιστεύω ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οποιαδήποτε πώληση εξοπλισμού προς την Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εις βάρος κάποιας άλλης χώρας συμμάχου των ΗΠΑ, πόσο μάλλον μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι αυτή ισχύει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εν συνεχεία στην αναμενόμενη έγκριση για την αγορά F-35 αλλά και τη «δυνατότητα να προμηθευτούμε πλεονάζον υλικό, σημαντικό πλεονάζον υλικό, το οποίο θα μας διατεθεί δωρεάν. Είναι κάτι το οποίο οι ΗΠΑ το κάνουν κι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν σε μεγαλύτερη έκταση για έναν πολύ καλό σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα».

Η αστυνομία και τα πανεπιστήμια

Στο μείζον θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της συζήτησης περί κατάργησής της αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, διαψεύδοντας πως το συγκεκριμένο σώμα βαίνει προς κατάργηση, προσθέτοντας πως ο ρόλος της θα παραμείνει «συμπληρωματικός». Ο πρωθυπουργός μάλιστα, καλύπτοντας σε έναν βαθμό τα όσα είπε ο κ. Μηταράκης, ανέφερε πως οι αστυνομικοί αυτοί «ήδη υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα» και πλέον «το σε ποια έκταση και πότε θα κάνουν περιπολίες στα ΑΕΙ, αυτό θα το δούμε ανάλογα και με τις ανάγκες», υπογραμμίζοντας πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία δρα επικουρικά και έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει». Δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα, είπε πως αν κάποιος είναι αργά στο ΑΕΙ και θέλει να φύγει και φοβάται, τον συνοδεύει μέχρι όπου χρειάζεται.

«Να φτάσουμε στο σημείο, να ευχηθούμε, να μη χρειάζεται ποτέ να παρεμβαίνει», είπε. Παράλληλα, δικαιολογώντας την επανεξέταση του ρόλου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, είπε πως η κατάσταση είναι πλέον πολύ καλύτερη, «αδειάζοντας πολλές καταλήψεις», ενώ πρόσθεσε πως «μιλήσαμε με τους πρυτάνεις και είπαμε να δούμε το πλαίσιο πρόσβασης» που θα έχει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Τέλος, κάνοντας περισσότερο χιούμορ για την έφιππη αστυνομία, σχολίασε πως «τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο», δηλώνοντας πως έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του και στον Νότη Μηταράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ