ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 15:52
34°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

ΕΝΙ και TOTAL εξασφάλισαν το τρυπάνι για τη γεώτρηση στο 7

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Καμία ανησυχία στη Λευκωσία για το πρόγραμμα εργασιών εντός της ΑΟΖ

Κανονικά ως έχει προγραμματιστεί θα εκτελεσθούν οι εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, διαμηνύει η Λευκωσία. Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις εντός της περιοχής, οι προετοιμασίες για έναρξη των γεωτρήσεων προχωρούν κανονικά. Οι εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL, οι οποίες θα ανοίξουν την αυλαία των γεωτρήσεων, προετοιμάζονται για τις εργασίες που θα πραγματοποιήσουν τέλος του 2019 αρχές του 2020, κατά πάσα πιθανότητα στο τεμάχιο 7. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Γάλλο-ιταλική κοινοπραξία προχώρησε ήδη στην ενοικίαση του πλωτού γεωτρύπανου για τη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει. Η συμφωνία ενοικίασης ολοκληρώθηκε και ήδη έπεσαν οι σχετικές υπογραφές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για γεωτρύπανο που δεν χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τις δυο εταιρείες για εργασίες που πραγματοποίησαν σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ. Με βάση τους προγραμματισμούς το γεωτρύπανο αναμένεται να αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2020.

Λακκοτρύπης – ΕΝΙ

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη με εκπροσώπους της ιταλικής ΕΝΙ. Κατά τη συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση για τα όσα φέρεται να δήλωσε ο CEO της ΕΝΙ Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, για την διεξαγωγή εργασιών, σε ενδεχόμενη παρουσία πολεμικών πλοίων. Το ηγετικό στέλεχος της ΕΝΙ φέρεται να είπε πως δεν ανησυχεί, προφανώς από την κατάσταση που επικρατεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προσθέτοντας πως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις. Σίγουρα δεν θέλω να κάνω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις». Η Λευκωσία δεν τοποθετήθηκε δημόσια απέναντι στα όσα φέρεται να δήλωσε ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, αναμένοντας την επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας και το κατά πόσο οι δηλώσεις αποδόθηκαν σωστά. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα που να προκαλεί ανησυχία, παραπέμποντας στις προετοιμασίες που γίνονται προκειμένου το γεωτρύπανο να είναι στον στόχο που έχει επιλεγεί.

Οι γεωτρήσεις

Κυβέρνηση και εταιρείες στις οποίες έχουν δοθεί τεμάχια για έρευνες, έχουν συμφωνήσει στην πραγματοποίηση εννέα συνολικών γεωτρήσεων μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL η πρόθεση τους είναι να πραγματοποιήσουν έως και έξι γεωτρήσεις στα τεμάχια που τους έχουν παραχωρηθεί. Ανάμεσα στις προγραμματιζόμενες εργασίες περιλαμβάνονται και δυο γεωτρήσεις από πλευράς της αμερικάνικης ExxonMobil. Μια επιβεβαιωτική στο κοίτασμα «Γλαύκος» όπου η ερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα και μια δεύτερη σε νέο στόχο εντός του τεμαχίου 10.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ