ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:52
10°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Γ. Κατσάνης - Έζησε και έπεσε ως ένας απλός στρατιώτης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο διοικητής της 33ηςΜοίρας Καταδρομών ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης μέσα από τα μάτια και τη μνήμη δύο συμπολεμιστών του

Με έντονο το στοιχείο της συντροφικότητας που χαρακτηρίζει όσους υπηρέτησαν στις Δυνάμεις Καταδρομών, δύο απλοί λοκατζήδες με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο αποχαιρέτισαν, μετά από 46 χρόνια, τον διοικητή της Μοίρας τους,τον ταγματάρχη, τότε και σήμερα αντιστράτηγο, Γιώργο Κατσάνη. Εν είδει φόρου τιμής και αιώνιας ευγνωμοσύνης οι δύο καταδρομείς που πολέμησαν μαζί του, κατά την τουρκική εισβολή, εξομολογούνται στην «Κ» τις ώρες εκείνες που ο «Αττίλας» πάτησε τα χώματα της Κύπρου και πώς ο ηγέτης διοικητής τους πήγε πρώτος στη μάχη.

Σαράντα έξι χρόνια πίσω, έχετε θύμησες από τον διοικητή της 33 Μοίρας Καταδρομών, Γιώργο Κατσάνη;

ΣΑΒΒΑΣ ΜΕΝΤΖΗΣ: Η Μοίρα στις 19 Ιουλίου 1974 ήταν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, λόγωτου πραξικοπήματος που είχε γίνει προηγουμένως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ: Η Μοίρα διασκορπίστηκε. ΣΜ: Στο αεροδρόμιο Λευκωσίας ήταν δύο λόχοι, ο 31ος Λόχος Κρούσεως και ο32ος Λόχο Κρούσεως.

ΑΣ: Ο δικός μου Λόχος ήταν στο ΡΙΚ, στο Εφεδρικό.

ΣΜ: Αργά το βράδυ, στις 11 η ώρα, επέστρεψε ο διοικητής από μια σύσκεψη στο ΓΕΕΦ και μόλις μπήκε στο κτίριο του αεροδρομίου μου είπε: «Μέντζη, συγκέντρωση αξιωματικών». Ειδοποίησα τους αξιωματικούς και όταν μαζευτήκαμε μας είπε: «Επιστρέφω από μια σύσκεψη και σας ενημερώνω πως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι αύριο μπορεί να πολεμάμε Τούρκους. Για αυτό αύριο θα σηκωθούμε και θα κινηθούμε προς το στρατόπεδο στο ΠέλλαΠαϊς». Επειδή είχα το θάρρος του, λόγω ότι ήμουν στο υπασπιστήριοτου είπα: «Κύριε διοικητά, δεν είναι καλύτερα να πάμε από απόψε; Και η απάντησή του, πάντα αυστηρή «Μέντζη, η διαταγή είναι διαταγή».

ΑΣ: Αυτό που είπε ο Σάββας έγινε και στηδική μου δύναμη. Μας κάλεσε το απόγευμα Παρασκευής ο υποδιοικητής της Μοίρας, τους αξιωματικούς, και μας είπε για όσα μετέδιδαν τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα για τουρκική εισβολή και μας έδωσε οδηγίες να ετοιμάσουμε τους στρατιώτες για να κινηθούμε, την επομένη το πρωί, προς τη μονάδα στο Πέλλα Παϊς. Το πρωί κινηθήκαμε, μέσω Πενταδακτύλου, προς Πέλλα Παϊς. Έξω από τον Άγιο Επίκτητο, η φάλαγγά μας δέχθηκε επίθεση από τουρκικά αεροπλάνα με αποτέλεσμα την καταστροφή της. Είχαμε 13τραυματίες, σκορπίσθηκε ο Λόχος, αλλά σε χρόνο ρεκόρ ανασυγκροτηθήκαμε και πεζοί συνεχίσαμε προς το Πέλλα Παϊς. Στο στρατόπεδο φθάσαμε τις απογευματινές ώρες και συναντηθήκαμε στη Βίλλα της Λέιντις, χώρος διασποράς της Μοίρας, πριν ξεκινήσουμεγια τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε την συνέντευξη του Απόστολου Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινήτο σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ