ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 13:02
31°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Η Στέλλα στις Βρυξέλλες, ανακατατάξεις στον ΔΗΣΥ

Newsroom K

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η σύσταση της νέας Κομισιόν, την 1η Δεκεμβρίου αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα

Με κάθε επισημότητα μετακομίζει από την 1η Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες η Στέλλα Κυριακίδου μετά και την επικύρωση της σύνθεσης της νέας Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κύπρια Επίτροπος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας, και ως εκ τούτου θα παραιτηθεί του κοινοβουλευτικού αξιώματος που κατέχει από τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Η κα Κυριακίδου εξασφάλισε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στην επαρχία Λευκωσίας (13.694) , και η «έξοδος» της από το κοινοβουλευτικό σχήμα, δημιουργεί αναπόφευκτα νέα δεδομένα. Το άτομο το οποίο θα κληθεί να καλύψει το κενό αποτελεί σταυρόλεξο για γερούς λύτες, μιας και το ενδεχόμενο του επερχόμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Οι επιλαχόντες

Με βάση τους σταυρούς προτίμησης των βουλευτικών εκλογών του 2016, πρώτος επιλαχών για είσοδο στη βουλή είναι ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος είχε εξασφαλίσει 8.821 σταυρούς προτίμησης. Το κατά πόσο ο ίδιος θα εγκαταλείψει το κυβερνητικό αξίωμα για να εισέλθει στο κοινοβούλιο αποτελεί καθαρά προσωπική του επιλογή.

Δεύτερη επιλαχούσα με βάση πάντα τους σταυρούς προτίμησης αμέσως μετά τον κ. Προδρόμου είναι η Σάβια Ορφανίδου,  η οποία στις εκλογές του 2016 εξασφάλισε 7.916 σταυρούς προτίμησης.

Με βάση τα σενάρια ανασχηματισμού, στο κυβερνητικό σχήμα και δη στο Υπουργείο Εσωτερικών εισέρχεται ο εν ενεργεία βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα προκύψει ανάγκη για πλήρωση δεύτερης έδρας μετά από αυτή της κας Κυριακίδου. Στο ενδεχόμενο αυτό, κοινοβουλευτικό έδρανο αναμένεται να λάβει η Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 εξασφάλισε 7.864 σταυρούς προτίμησης.

Τα πράγματα αναμένεται να περιπλακούν ακόμη περισσότερο στην περίπτωση κατά την οποία υπουργοποιηθεί ακόμη ένα κοινοβουλευτικό μέλος του ΔΗΣΥ, σενάριο που αναπτύσσεται έντονα το τελευταίο διάστημα σε σχέση με ενδεχόμενη απομάκρυνση του Κώστα Χαμπιαούρη από το Υπουργείο Παιδείας.

Το όνομα του Νίκου Τορναρίτη ως αντικαταστάτη του Κώστα Χαμπιαούρη φημολογείται έντονα εδώ και αρκετό καιρό, και δεδομένου πως ο ίδιος κατέχει βουλευτική έδρα, δεν αποκλείεται τα ενδεχόμενο να προκύψει είσοδος και τρίτου επιλαχόντα στο κοινοβούλιο. Για να γίνει βέβαια αυτό, νοείται πως ο Πρόδρομος Προδρόμου θα προτιμήσει την παραμονή του στην κυβέρνηση, και ταυτόχρονα ο Νίκος Νουρής να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Με αυτά τα ενδεχόμενα, και πιθανή ανάληψη του Υπουργείου Παιδείας από τον κ. Τορναρίτη, στη βουλή εισέρχεται και τρίτος επιλαχόντας του ΔΗΣΥ.

Στην όλη εξίσωση πρέπει να προσμετρηθεί και ο παράγοντας Σόλων Κασίνης, ο οποίος για λόγους υγείας απέχει των κοινοβουλευτικών του δραστηριοτήτων για μεγάλο διάστημα. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εκ τούτου απομακρυσμένο το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της βουλευτικής έδρας από τον κ. Κασίνη, γεγονός που ουσιαστικά δημιουργεί τρίτη κενή έδρα  για τον ΔΗΣΥ.

Υπό αυτό το πρίσμα και σύμφωνα με την σταυροληψία των εκλογών του 2016, ως τρίτος επιλαχόντας λογίζεται ο Μιχάλης Σοφοκλεόυς ο οποίος εξασφάλισε 7.217 σταυρούς προτίμησης. Ο κ. Σοφοκλεόυς στο παρόν στάδιο κατέχει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του ιδρύματος Γλαύκος Κληρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ