ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

OCCRP: Κυπριακά διαβατήρια σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας

Στο δημοσίευμα του ιστότοπου γίνεται λόγος για επτά πολιτογραφήσεις μέσω του επενδυτικού προγράμματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά και Νικόλα Βωνιάτη

Την προσοχή ξένων ειδησεογραφικών μέσων τραβά και πάλι, το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πλατφόρμα διερευνητικής δημοσιογραφίας, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) αναφέρεται εκτενώς στο πρόγραμμα και στην παραχώρηση «Χρυσών» διαβατηρίων, σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρεται στο θέμα του διαδικτυακού ειδησεογραφικού χώρου, ένα ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας καθώς και έξι μέλη της οικογένειάς του, είναι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων τα οποία απόκτησαν μέσω του αμφιλεγόμενου, όπως χαρακτηρίζεται, προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου είναι ο Σαουδάραβας Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud ο οποίος υπέβαλε αίτηση και έλαβε το κυπριακό διαβατήριο το 2017. Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων καθώς και στις κατά καιρούς επικρίσεις-υποδείξεις από πλευράς Ε.Ε. Επίσης παραθέτει στοιχεία για τις παραχωρήσεις «Χρυσών» διαβατηρίων από το 2013 και εντεύθεν, επικαλούμενο και σχετικά δημοσιεύματα της «Κ» για την απόρριψη 56 αιτήσεων από σύνολο 2700.

Τα διαβατήρια

Ο ιστότοπος αναφέρεται σε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το Δεκέμβριο του 2017, που έχει στην κατοχή του με θετική εισήγηση στο αίτημα του Σαουδάραβα πρίγκηπα. Η συγγραφέας του άρθρου, εστιάζει και στην πολιτική διάσταση του όλου ζητήματος και στις σχέσεις Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας, τα τελευταία χρόνια. Αναφέρει πως η ικανοποίηση του αιτήματος του πριγκιπικού μέλους της βασιλικής οικογένειας, έγινε πριν την πραγματοποίηση της επίσης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο του 2018.

Από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο του 2018

Επίσης αναφέρεται στην διπλωματική κινητικότητα που ακολούθησε ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δυο χωρών, με τις επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών. Χωρίς να εξάγει συμπεράσματα, αναφέρεται στις φιλικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τη Σαουδική Αραβία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως τονίζεται. Επίσης στο άρθρο δίνεται και η γεωπολιτική πλευρά των σχέσεων Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας με αναφορές στην τουρκική παρουσία στην περιοχή, τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας στο κυπριακό αλλά και την προοπτική η Κύπρος να αποτελέσει τη γέφυρα προς την Ευρώπη.

Αυτούσιο το δημοσίευμα του OCCRP

«Σαουδάραβας Πρίγκιπας «αγόρασε» Κυπριακό διαβατήριο

Έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που έλαβε το OCCRP αναφέρει ότι ο Saud έτυχε ευνοϊκής αξιολόγησης

Ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και κυβερνητικός σύμβουλος κατάφερε να αποκτήσει κυπριακή ιθαγένεια για τον ίδιο και τα έξι μέλη της οικογένειας του, μέσω του αμφιλεγόμενου προγράμματος «Χρυσών Θεωρήσεων», αναφέρει έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που έλαβε το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP).

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσών Θεωρήσεων», η Δημοκρατία παρέχει την κυπριακή ιθαγένεια, με αντάλλαγμα ελάχιστων επενδύσεων των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Στην εν λόγω έκθεση γίνεται αναφορά επίσης και σε επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την «Κ», τα οποία υποστήριζαν πως, μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Αυγούστου 2019, ελάχιστοι αιτούντες του προγράμματος έχουν απορριφθεί.

Ταυτόχρονα το OCCRP σημειώνει πως ενώ η ΕΕ επικρίνει το εν λόγω πρόγραμμα για την ανεπάρκεια ελέγχου και διαφάνειας, ενώ η υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval, χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Κύπρου «εγγενώς ευάλωτο προς κακοποίηση».

Το έγγραφο ημερομηνίας Δεκεμβρίου 2017, ανέφερε ότι το υπουργείο ήταν «ευνοϊκό» ως προς την αξιολόγηση της αίτησης του πρίγκιπα και θα την παρουσίαζε στο Κυπριακό Συμβούλιο Υπουργών για απόφαση.

Ενώ η Δημοκρατία δεν δημοσιεύει τα ονόματα των κατόχων «Χρυσών Θεωρήσεων», το OCCRP σημειώνει πως Κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η αίτηση του Saud είχε εγκριθεί.

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, ερωτώμενος από το Παρατηρητήριο επί του θέματος αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς, επικαλούμενος λόγους εμπιστευτικότητας. Ωστόσο, τόνισε ότι, «όλες οι διαδικασίες, τα κριτήρια και οι έλεγχοι έχουν ακολουθήθηκαν διεξοδικά πριν από την έγκριση της αίτησης, με την ενεργό συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργείων και αρχών, όπως επίσης της Ιντερπόλ και της Ευρωπόλ».

Το ερώτημα της αίτησης Saud

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο έλαβε το Παρατηρητήριο, ο πρίγκιπας Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud, υπέβαλε αίτηση για διαβατήριο λίγο αφότου ο θείος του και Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdulaziz Al Saud, τον εκδίωξε από τη θέση του Εμίρη της επαρχίας Χαΐλ, το 2017. Έκτοτε ο Saud υπηρετεί ως σύμβουλος του βασιλικού δικαστηρίου.

Ο Saud εξασφάλισε άδεια μετανάστευσης στην Κύπρο Ιούλιο του 2017, βασική προϋπόθεση όπως σημειώνει το OCCRP, για την μετέπειτα υποβολή αίτησης για υπηκοότητα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, υπέβαλε αίτηση για διαβατήριο για τον εαυτό του, για τη γυναίκα του, πριγκίπισσα Hala bint Abdullah A. Al Alsheikh και πέντε από τα 10 παιδιά του:

1. Η πριγκίπισσα Aljowhara bint Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud, η οποία γεννήθηκε το 1978.
2. Η πριγκίπισσα Nourah bint Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud, η οποία γεννήθηκε το 1973.
3. Ο πρίγκιπας Abdulmohsen Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος γεννήθηκε το 1985.
4. Ο πρίγκιπας Badr bin Saud bin Abdulmohsen Al Saud, ο οποίος γεννήθηκε το 1981.
5. Ο πρίγκιπας Faisal bin Saud bin Abulmohsen Abdulaziz Al Saud, ο οποίος γεννήθηκε το 1977.

Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του προγράμματος των «Χρυσών Θεωρήσεων», ο Saud και η οικογένειά του όπως αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε στο Παρατηρητήριο, προχώρησαν άμεσα στην κατασκευή δύο πολυτελών κατοικιών.

Η επένδυση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μέσω δύο εταιρειών, της «Romolo Ltd» και της «Casipa Ltd», οι οποίες είχαν εγγραφεί στο νησί τον Δεκέμβριο του 2016, με τον Κύπριο δικηγόρο κ. Χρήστο Πατσαλίδη, ως τον μοναδικό μέτοχο μέσω δύο πληρεξούσιων εταιρειών. Σύμφωνα με το OCCRP, ο κ. Πατσαλίδης δεν απάντησε σε αίτημα του Παρατηρητηρίου για σχολιασμό επί του θέματος.

Ένα άλλο από τα παιδιά του Saud, ο πρίγκιπας Abdulaziz, διορίστηκε τόσο διευθυντής της «Romolo Ltd», όσο και της «Casipa Ltd», καθώς και μιας από τις εταιρείες πληρεξουσίων του κ. Πατσαλίδη, της «Sagita Ltd», τον Ιανουάριο του 2018. Σημειώνεται επίσης ότι ο πρίγκιπας Abdulaziz, δεν συμπεριλήφθηκε στην αίτηση του Saud για ιθαγένεια το 2017.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου, η διπλή υπηκοότητα πρέπει να εγκριθεί προσωπικά από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο για την απώλεια ιθαγένειας, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ή και την απέλαση από το Βασίλειο.

Όπως υποστηρίζει μέσα από τα λεγόμενα του ο Στέφεν Χέρτογκ, καθηγητής στο London School of Economics, η πιθανότητα εξουσιοδότησης σε τρίτο πρόσωπο από το Βασιλιά Salman για να δώσει τέτοια έγκριση στον Saud, «να αγοράσει ένα ξένο διαβατήριο, ακούγεται απίθανη».

Παρά τα ερωτηματικά για το πρόσωπο πίσω από την έγκριση και το «πράσινο φως» για το διαβατήριο του κ. Saud, το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά δεν κατάφερε να αποσπάσει οποιοδήποτε σχόλιο από τη Κυβέρνηση του Βασιλείου.

Προηγούμενες Υποθέσεις

Αν και πολλοί υψηλού επιπέδου πολίτες της Σαουδικής Αραβίας έχουν ζητήσει και αποκτήσει διπλή υπηκοότητα στην ΚΔ, ο Saud και η οικογένειά του είναι οι μόνοι Σαουδάραβες εκ της βασιλικής οικογένειας που έχουν αναγνωριστεί δημοσίως.

Το 2015 σημειώνει το OCCRP, δόθηκε στον υιό γνωστού τραπεζίτη της χώρας, τον Abdulrahman bin Mahfouz, η Κυπριακή ιθαγένεια, όπως και στα 36 μέλη της οικογένειας του. Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, ο κ. Πατσαλίδης, ο δικηγόρος που συναντάται στην υπόθεση Saud, εκπροσωπεί επίσης τον bin Mahfouz.

Διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής το OCCRP έχει εντοπίσει 17 εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, στις οποίες τόσο ο εν λόγω δικηγόρος, όσο και ο bin Mahfouz υπηρετούν ως διευθυντές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση