ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:03
25°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Οι διαχρονικές ανακολουθίες της κυβέρνησης και η αφυπηρέτηση Κληρίδη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το προσκήνιο και το παρασκήνιο αλλαγής φρουράς στη Νομική Υπηρεσία προκαλεί νέες θύελλες

Η δημόσια στάση της κυβέρνησης στο θέμα αφυπηρέτησης του Κώστα Κληρίδη, μετά την έντονη αντίδραση του ιδίου, ήλθε να ενισχύσει τη γενικότερη εικόνα της ανακόλουθης τακτικής, που παρατηρείται κατά διαστήματα από την κυβερνητική πλευράς, στην διαχείριση θεμάτων που άπτονται των σχέσεων της, κυρίως με θεσμικούς αξιωματούχους. Η τροπή που πήρε η αφυπηρέτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με τον διορισμό του διαδόχου του, νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη αλλά και του Σάββα Αγγελίδη ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ουσιαστικά παραπέμπει σε άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να αποτρέψει την αρνητική τροπή που προσλάμβανε το όλο θέμα, φέρνοντας της αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας ρήξης, με τον Κώστα Κληρίδη και επιστροφή ουσιαστικά σε ένα νέο «ντροπή», του υπό αποχώρηση νομικού της συμβούλου, τα κάστανα από τη φωτιά ανέλαβε να βγάλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος ένα εικοσιτετράωρο πριν είχε ρίξει το γάντι στον Γενικό Εισαγγελέα για την ημερομηνία αφυπηρέτησής του. Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα όσα είπε δημόσια ο κ. Κούσιος, ουσιαστικά έρχονται σε σύγκρουση με τα όσα φαίνεται να διημείφθησαν στο παρασκήνιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα και εντέχνως διέρρευσαν προς τα έξω.

Η «απολογία»

Η σπίθα που απείλησε να βάλει και πάλι φωτιές στις σχέσεις Γενικού Εισαγγελέα με το Προεδρικό ήταν ένα κομμάτι των δηλώσεων του Κυριάκου Κόσιου, μετά την ανακοίνωση των νέων μελών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το απομαγνωτοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του, που απέστειλε το Προεδρικό, ο κ. Κούσιος κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη για το θέμα της ημερομηνίας αφυπηρέτησης του, είπε ότι «να υπενθυμίσω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αποφασίσει να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν υπήρχε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για να τον αντικαταστήσει όταν αποχωρούσε. Αποφάσισε λοιπόν να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια για αυτό τον λόγο. Θεωρώ ότι αυτός ο λόγος έχει εκλείψει. Η τελευταία παράγραφος των δηλώσεων του κ. Κούσιου, προκάλεσε τη μήνη του Κώστα Κληρίδη, από αέρος, αναγκάζοντας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να παρέμβει με απολογητικό ύφος. «Ο κ. Σαββίδης θα αναλάβει καθήκοντα μετά την αποχώρησή του. Εάν έχω πει οτιδήποτε που θεώρησε (ο Κώστας Κληρίδης) προσβλητικό το αποσύρω ανεπιφύλακτα. Είναι ένα η διαβεβαίωση και άλλο η ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων. Εκείνο το οποίο γνωρίζω, είναι ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός προς το πρόσωπο του κ. Κληρίδη. Με κανένα τρόπο η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος προσωπικά δεν επιθυμεί οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον Κώστα Κληρίδη».

Η ανακολουθία

Ωστόσο η δημόσια τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έρχεται σε σύγκρουση με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το τελευταίο διάστημα και τα όσα διαρρέονταν. Αυτό το οποίο καταγραφόταν το προηγούμενο διάστημα στο παρασκήνιο, υπό μορφή δυσαρέσκειας, αφορούσε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να αποχωρήσει από τη θέση του, την 1η Αυγούστου. Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει την εικόνα της κυβερνητικής ανακολουθίας, στο κομμάτι διαχείρισης και που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι και οι σχετικές διαρροές, προφορικές και γραπτές, το προηγούμενο διάστημα που προκάλεσαν την έκρηξη του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, δημοσιογράφους, φαίνεται να εντοπίζει προσπάθεια αποδόμησής του, και από την κυβερνητική πλευρά. Να σημειωθεί πως το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα δεν είναι το μοναδικό όπου παρατηρήθηκε κυβερνητική στροφή 180 μοιρών και μετωπική σύγκρουση με τα όσα έβγαιναν προς τα έξω υπό τη μορφή διαρροών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ