ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην κατηγορία Β΄ η Ελλάδα με προοπτική επανόδου στην Α΄

Επικοινωνία Αναστασιάδη με Μητσοτάκη εν μέσω κλίματος δυσαρέσκειας στην Αθήνα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Προτού τεθεί σε εφαρμογή η τελευταία επιδημιολογική αξιολόγηση, με βάση την οποία η Ελλάδα από την κατηγορία Α΄ (χαμηλού επιδημιολογικού κινδύνου) μετακινείται στην κατηγορία Β΄ (μεσαίου επιδημιολογικού κινδύνου), η απόφαση προσλαμβάνει διαστάσεις πέραν των καθαρά επιστημονικών. Η δυσαρέσκεια που εκφράσθηκε στην Αθήνα, την προηγούμενη Δευτέρα, από τον Υπουργό Τουρισμού ο οποίος δημόσια αμφισβήτησε τα κριτήρια λήψης της απόφασης φαίνεται να μην ήταν η μοναδική αντίδραση, αυτή τη φορά στο ανώτατο επίπεδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν το βράδυ της Δευτέρας με θέμα τη μετακίνηση της Ελλάδας στην κατηγορία Β΄. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την απόφαση που λήφθηκε στη βάση των επιστημονικών δεδομένων της ομάδας που αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση άλλων χωρών, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το τι μετέφερε στο Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα ζήτημα που φαίνεται να εγείρεται από ελληνικής πλευράς έχει να κάνει με την απουσία ενημέρωσης της Αθήνας, πριν την ανακοίνωση της απόφασης. Εδώ οι πληροφορίες που υπάρχουν υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε άγνοια για την απόφαση μετακίνησης της Ελλάδας στην κατηγορία Β΄, την οποία πληροφορήθηκε από τον τύπο, το βράδυ της Κυριακής.

Στοιχεία ελέγχων

Υπό την πίεση που προκαλούνται ήδη σε πολλαπλά επίπεδα, το Υπουργείο Υγείας έδωσε στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στα δυο αεροδρόμια, καθώς και τα αποτελέσματα αυτών σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το αιτιολογικό αξιολόγησης και κατάταξης των χωρών. Με βάση τα επίσημα στοιχεία από τις 9 Ιουνίου, ημερομηνία επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, μέχρι και τις 2 Αυγούστου, συνολικά 27.334 επιβάτες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή εξέταση στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου που πραγματοποιείται σε επιβάτες από χώρες της Κατηγορίας Α΄ και Β΄. Ειδικότερα, οι 11.860 δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν την περίοδο από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα, 27 Ιουλίου – 2 Αυγούστου), ελέγχθηκαν 4.057 επιβάτες από χώρες των κατηγοριών Α΄ και Β΄.

Τα κρούσματα

Το διάστημα 27 Ιουλίου – 2 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 34 πτήσεις από διάφορες χώρες που κατατάσσονται στις κατηγορίες Α΄ και Β΄. Στον πίνακα που δημοσιοποιήθηκε φαίνεται ξεκάθαρα πως από το σύνολο των ελέγχων που έγιναν, αυτό που προκάλεσε ανησυχία ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων, κυρίως από προορισμούς της Ελλάδας. Από τα 6 κρούσματα που εντοπίσθηκαν την περίοδο εκείνη τα 5 ήταν σε πτήσεις από την Ελλάδα. Αναλυτικά:

-3 κρούσματα σε πτήση από Θεσσαλονίκη στις 31 Ιουλίου, εκ των οποίων το ένα έφτασε από Γερμανία μέσω Θεσσαλονίκης.

-1 κρούσμα σε πτήση από Αθήνα την 1η Αυγούστου.

-1 κρούσμα σε πτήση από Μύκονο την 1η Αυγούστου.

-1 κρούσμα σε πτήση από Ζυρίχη στις 2 Αυγούστου.

Αναλυτικά την ίδια περίοδο οι περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε πτήσεις από τέσσερα αεροδρόμια της Ελλάδας, με την Αθήνα να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Αναλυτικά οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν.

Από την 1η Αυγούστου οι ημερήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιβάτες αυξήθηκαν, από 100 σε 1.000 ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε επιβάτες από την Αγγλία και Ελλάδα.

Επιβατική κίνηση

Η μετατόπιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β΄, αναμένεται ότι θα αφήσει το αποτύπωμά της και στην επιβατική κίνηση στα δυο αεροδρόμια, η οποία λόγω κορωνοϊού εμφανίζεται να έχει υποστεί πτώση. Ενδεικτικά των επιπτώσεων της πανδημίας είναι τα στοιχεία των αφίξεων του μηνός Ιουλίου. Συνολικά και στα δυο αεροδρόμια, η επιβατική κίνηση ανήλθε στις 300 χιλιάδες (αφίξεις και αναχωρήσεις), 168 χιλιάδες στο αεροδρόμιο Λάρνακας και 32 χιλιάδες στο αεροδρόμιο Πάφου. Από τις τρεις κατηγορίες κατάταξης των χωρών, οι 175 χιλιάδες προέρχονται από την Α΄ και Β΄ με το δείκτη πληρότητας των πτήσεων να κινείται στο 58%, ποσοστό που υπό τις περιστάσεις κρίνεται ικανοποιητικό. Η επιβατική κίνηση από αεροδρόμια της Ελλάδας αντιπροσωπεύει το 1/3 του συνόλου της επιβατικής κίνησης του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία της «Κ», από την 1η έως 31 Ιουλίου, οι αφίξεις και αναχωρήσεις από Ελλάδα ανήλθαν στις 71 χιλιάδες. Ακολουθεί η Γερμανία με 19 χιλιάδες, για την ίδια περίοδο. Ικανοποιητικές είναι οι τάσεις της Μεγάλης Βρετανίας όπου από την 1η Αυγούστου, που άνοιξε η Βρετανία για ταξίδια, στην Κύπρο έχουν αφιχθεί 3 χιλιάδες επιβάτες ή τουρίστες. Στη λίστα της επιβατικής κίνησης συμπεριλαμβάνονται και προορισμοί όπως η Δανία, η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη, και οι Βρυξέλλες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση