ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 16:45
18°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η διαδοχολογία παίρνει παράταση, ενώ την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ ανοίγει γέφυρες με το Κέντρο

Την ίδια ώρα που στο Προεδρικό Μέγαρο γινόταν η τελετή διαβεβαίωσης, με νέα ονόματα να μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα, παλιοί να μετακινούνται σε άλλα υπουργεία, υποσχόμενοι νέα αρχή, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, έχοντας στα αριστερά του τον Στέφανο Στεφάνου και στα δεξιά του τον Γιώργο Λουκαϊδη, ανακοίνωνε την απόφασή του να επαναδιεκδικήσει στο εκλογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Τοποθέτηση που έκλεισε τα όποια σενάρια διαδοχής έδιναν και έπαιρναν το τελευταίο διάστημα και έστειλε το μήνυμα πως οι αλλαγές τουλάχιστον σε θέμα προσώπων παίρνουν παράταση. Ανοικτό παραμένει το πώς θα προχωρήσουν σε θέματα συνεργασιών δεδομένου ότι ο κ. Κυπριανού έχει ξεκινήσει συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και δη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Τη θέση πως θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του εκλογικού συνεδρίου, έθεσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα παραμείνει στο πηδάλιο του κόμματος. Όπως είπε, κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, αλλά μετά από προβληματισμό και συζητώντας με τους στενούς συνεργάτες του στη γραμματεία αποφάσισε να επαναδιεκδικήσει. Τοποθέτηση που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «Κ» την περασμένη Κυριακή, ότι δηλαδή ο Άντρος Κυπριανού αποφάσισε να παραμείνει στο κόμμα συζητώντας το με την γραμματεία του κόμματος η οποία και ενέκρινε το θέμα ομόφωνα.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και ζητήματα διαφθοράς, διαπλοκής και κομματικοποίησης της κρατικής μηχανής συνέβαλαν στην απόφαση του Άντρου Κυπριανού να παραμείνει.

Όπως καταγράφηκε στο ρεπορτάζ της «Κ» την περασμένη Κυριακή, ο Άντρος Κυπριανού εδώ και καιρό βρισκόταν σε σκέψεις για το κατά πόσο θα παραμείνει ή όχι στη γραμματεία του κόμματος. Είχε δεχτεί άλλωστε παραινέσεις από κύκλους τόσο του ΑΚΕΛ όσο και της ευρύτερης Αριστεράς όπως λέγεται για να παραμείνει στο πηδάλιο του κόμματος δεδομένων και των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Είχε τεθεί και το ζήτημα ότι η νέα ηγεσία θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να χειριστεί τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες αποτελούν το μεγάλο στοίχημα που θα καταδείξει κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα ανακάμψει. Σε αυτό το πλαίσιο, αφότου και η κεντρική γραμματεία έριξε το μπαλάκι της απόφασης στον ίδιο, ο Άντρος Κυπριανού ενημέρωσε το προηγούμενο δεκαήμερο πως θα επαναδιεκδικήσει. Θέση την οποία ενέκρινε ομόφωνα η κεντρική γραμματεία. Πέραν των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο και για τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης που συνέβαλαν στην απόφασή του να παραμείνει. «Είμαστε αντιμέτωποι με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, κομματικοποίησης της κρατικής μηχανής, με αντιλαϊκές πολιτικές που προκαλούν τεράστια προβλήματα στον κόσμο». «Προβληματιζόμενος λοιπόν για όλα αυτά και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους πιο στενούς μου συνεργάτες στην γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής, έχω αποφασίσει ότι θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του συνεδρίου», ανακοίνωσε. Διευκρίνισε παράλληλα ότι «το συνέδριο θα αποφασίσει, δεν θα αποφασίσω ούτε εγώ, ούτε η σημερινή γραμματεία της ΚΕ, ούτε κανένας άλλος. Θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή την οποία θα εκλέξει το επόμενο συνέδριο» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δημοσιογραφική διάσκεψη.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κυπριανού μετά και τις προεδρικές εκλογές του 2018 είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στην «Κ» πως δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή στη γραμματεία. «Εγώ είμαι συνεπής με το τι λένε οι καταστατικές πρόνοιες του ΑΚΕΛ. Στα 65 χρόνια πρέπει να αποχωρούμε από τον επαγγελματικό μηχανισμό. Ως εκ τούτου εγώ θέλω να τηρήσω αυτά που προνοούνται από το καταστατικό μας. Όσο πιο ψηλά είναι κάποιος τόσο περισσότερο πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τηρούμε αυτά που λέει το καταστατικό του κόμματος. Δεν τίθεται ζήτημα λοιπόν να διεκδικήσω εκ νέου» ανέφερε τότε χαρακτηριστικά. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη αναφέρθηκε στις τότε δηλώσεις του και ξεκαθάρισε πως υπάρχει δυνατότητα βάσει του καταστατικού.

Τι προβλέπει το καταστατικό

Βάσει και του καταστατικού μπορεί να ανανεώσει την θητεία του για ακόμη δύο χρόνια. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» ο σχεδιασμός του ΑΚΕΛ είναι να παραμείνει ο Άντρος Κυπριανού μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Ο ίδιος εξήγησε πως για την απόφασή του ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι το εκλογικό συνέδριο θα συμπέσει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς εντός Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πενταμερής. Αυτό δεν κλείνει την πόρτα της διεκδίκησης στους Στέφανο Στεφάνου και Γιώργο Λουκαϊδη οι οποίοι θεωρούνται και οι κύριοι διεκδικητές της γραμματείας μετά την αποχώρηση του Άντρου Κυπριανού.

Ποιοι παραμένουν

Με την παραμονή του Άντρου Κυπριανού στη γραμματεία τίθεται το ζήτημα για το τι αλλάζει σε θέμα προσώπων στο επικείμενο συνέδριο. Ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είχε δηλώσει την επιθυμία του να αποχωρήσει, με τα βλέμματα διαδοχής στην γραμματεία της ΠΕΟ να στρέφονται προς την πρώην υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Η κίνησή του βεβαίως να στηρίξει αναφανδόν την παραμονή του Άντρου Κυπριανού θεωρείται από πολιτικούς κύκλους και ως κίνηση που δεικνύει την επιθυμία του να παραμείνει. Ο Τουμάζος Τσελεπής, του οποίου το όνομα ακουγόταν προς αποχώρηση φαίνεται να παραμένει, εξαιτίας και των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Άλλωστε, στην Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν πως ο ίδιος είναι ο καλύτερος γνώστης του Κυπριακού και δεν έχουν την πολυτέλεια να τον χάσουν όσο μαίνονται εξελίξεις. Το πρόσωπο που επί του παρόντος φαίνεται να αποχωρεί σίγουρα, είναι ο γενικός οργανωτικός Χρίστος Αλέκου, με τον πρώην ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο ανάληψης της θέσης του.

Το παράθυρο συνεργασίας

Κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το κόμμα της Αριστεράς είναι ανοικτό σε συνεργασίες με εκείνες τις δυνάμεις που στοχεύουν στην επανένωση της πατρίδας, στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Κληθείς από την «Κ» να απαντήσει που μπορεί να τα βρει το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, δεδομένων και της πρόσφατης συνάντησης με τον Νικόλα Παπαδόπουλο αλλά και των διαφορών που υπάρχουν στο Κυπριακό και στα της εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συνεργάστηκαν πάρα πολλές φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συνεργασία με ΔΗΚΟ

«Είναι γεγονός βέβαια ότι σε κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα επέλεξαν να τοποθετηθούν διαφορετικά» ανέφερε σημειώνοντας πως «θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με όποιους συμμερίζονται το όραμα όπως το έχω περιγράψει στην εισαγωγική μου παρέμβαση. Όλοι όσοι θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα να συνεργαστούμε σε αυτή τη βάση, είναι καλοδεχούμενοι για να αναπτύξουμε ένα διάλογο», είπε. «Όταν κάνεις μια συνεργασία αντιλαμβάνεστε ότι δεν διεκδικείς το μάξιμουμ των θέσεων σου. Αλλά σε ζητήματα τα οποία δεν είναι σημαντικά – και θέλω να ξεκαθαρίσω για να μην παρεξηγηθώ ότι το Κυπριακό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφορά την επιβίωση του τόπου και του λαού μας – υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει μια αμοιβαία συναίνεση για να καταλήξεις σε κάποιες συνεννοήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑ

Eίναι ο μόνος που κατάφερε χτυπήματα στο ΑΚΕΛ και ο μόνος που θα μπορούσε να το διαλύσει!

ΑΚΑ

Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ?
Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν.

Χριστοσ Α.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ