ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από τη διπλωματία της μάσκας στη διπλωματία του εμβολίου

Η Κίνα είναι η χώρα που φαίνεται να κινείται πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά στο πεδίο της λεγόμενης διπλωματίας του εμβολίου

Kathimerini.gr

Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να προωθεί την διεθνή πρωτοβουλία COVAX, αλλά όλες οι μεγάλες δυνάμεις κινούνται ξεχωριστά για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά του Covid-19 ή τουλάχιστον τη διασφάλιση πρόσβασης σε αυτό. Για ορισμένες μάλιστα ο αγώνας αυτό προσφέρει την ευκαιρία να προωθήσουν τις φιλοδοξίες για διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής επιρροής τους, να γίνουν πιο δυνατές στο παιχνίδι της «μαλακής ισχύος».

Και ενώ η Ρωσία ήταν εκείνη, που ανακοίνωσε πρώτη την παραγωγή ενός εμβολίου, αλλά είναι τελικά η Κίνα η χώρα που φαίνεται να κινείται πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά στο πεδίο της λεγόμενης διπλωματίας του εμβολίου. Η ίδια αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί να περάσουν μήνες έως ότου φτάσει στην μαζική παραγωγή ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου. Αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να εξαπολύσει «επίθεση γοητείας» σε χώρες από την Νοτιανατολική Ασία έως την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Το Μπαγκλαντές ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα λάβει από την κινεζική εταιρεία Sinovac δωρεάν 100.000 δόσεις του εμβολίου για να πραγματοποιήσει δοκιμές. Το Περού έχει κλείσει παρόμοια συμφωνία με άλλη κινεζική φαρμακευτική, την Sinopharm και έχει συγκεντρώσει 6.000 εθελοντές για δοκιμές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη εγκρίνει το εμβόλιο της Sinopharm, αφού πραγματοποίησαν δοκιμές έξι εβδομάδων.

Στις Φιλιππίνες, όπου η Κίνα ανταγωνίζεται με τις ΗΠΑ για επιρροή, ο πρόεδρος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, γνωστοποίησε ότι απηύθυνε έκκληση στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για πρόσβαση στο εμβόλιο και εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά υποσχόμενος μάλιστα «πρόσβαση κατά προτεραιότητα». Τι πήρε ο Κινέζος πρόεδρος σε αντάλλαγμα; Την υπόσχεση των Φιλιππίνων να αφήσουν κατά μέρος τις διεκδικήσεις του στην Νότια Σινική Θάλασσα. Ακόμη και η Ινδονησία, όμως, που παραμένει σε έντονη διαμάχη με την Κίνα για τα δικαιώματά της στην περιοχή, δηλώνει ότι θέλει πρόσβαση στο κινεζικό εμβόλιο.

Η Κίνα πέρασε πολύ γρήγορα από τη διπλωματία της μάσκας στη διπλωματία του εμβολίου και ενώ με την πρώτη κοιτούσε πρωτίστως προς τις δοκιμαζόμενες χώρες της Ευρώπης, τώρα στρέφει περισσότερο το βλέμμα στην «γειτονιά» της, όπως επίσης σε Μέση Ανατολή, Αφρική και αμερικανική ήπειρο. Αυτό που όμως η ίδια προβάλλει ως προσφορά και συμβολή στο κοινό καλό, πολλοί θεωρούν ότι είναι απλά business ή και παγίδα χρέους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι θα προσφέρει δάνεια ύψους 1 δισ. δολαρίων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής για να αγοράσουν το εμβόλιο. Οι ίδιες πάντως το βλέπουν ως ευκαιρία και όχι ως απειλή.

Πηγές: ΝΥ Times, Reuters, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση