ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους

Οι επιστήμονες εξέτασαν 12 διαφορετικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού και διαπίστωσαν ότι η φλαβανόλη που ονομάζεται κερσετίνη συνδέεται με τον πονοκέφαλο

Από την εποχή του φιλόσοφου Κέλσου η επιστήμη προσπαθεί να ανακαλύψει γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους. Ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis (UC Davis) μπορεί να έχουν πλησιάσει στην επίλυση ενός «μυστηρίου χιλιετιών».

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, μια συγκεκριμένη φαινολική ένωση που εντοπίζεται στα κόκκινα κρασιά ίσως να είναι η αιτία των πονοκεφάλων.

Οι αμερικανοί ερευνητές επικεντρώθηκαν στα φαινολικά φλαβονοειδή, ενώσεις που προέρχονται από τους σπόρους και τη φλούδα των σταφυλιών και συμβάλλουν στο χρώμα, τη γεύση και την αίσθηση που αφήνει στο στόμα το κόκκινο κρασί. Τα επίπεδα των φλαβονοειδών μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα στα κόκκινα κρασιά από ό,τι στα λευκά, καθιστώντας τα ως πρωταρχικούς υποψήφιους για την πρόκληση άμεσων πονοκεφάλων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 12 διαφορετικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού και διαπίστωσαν ότι η φλαβανόλη που ονομάζεται κερσετίνη, (η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρασί), διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες. Μία από αυτές φαίνεται να συμβάλει στον μηχανισμό του πονοκεφάλου.

«Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα το μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερκετίνης και μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ», ανέφερε ο χημικός κρασιού και συγγραφέας της μελέτης Andrew Waterhouse, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis.

Τι είναι οι τανίνες

Στο παρελθόν οι ειδικοί απέδιδαν τον πονοκέφαλο στην παρουσία θειωδών ενώσεων στο κρασί. Πριν από 40 περίπου χρόνια, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε αποφανθεί ότι το 1% των Αμερικανών είναι αλλεργικοί στις ενώσεις του θείου και είχε ζητήσει να τοποθετηθεί σχετική ένδειξη στις φιάλες του κρασιού. Οι τανίνες, τα θειώδη άλατα, τα φαινολικά φλαβονοειδή και οι βιογενείς αμίνες έχουν συγκεντρώσει υποψίες αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σαφής εξήγηση.

Τανίνες είναι τα φλαβονοειδή στο κρασί και όπως διαπιστώθηκε σε πολλά πειράματα όταν εισχωρούν στο αίμα προκαλούν απελευθέρωση της σεροτονίνης. Υψηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο κυρίως σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες. Επιπρόσθετα τσάι και σοκολάτα περιέχουν τανίνες.

Πηγή: BBC, Guardian, Decanter

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση