ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΥΓΕΙΑ

Κυριακίδου: Eνίσχυση της έρευνας και της συνεργασίας κατά του καρκίνου

ΚΥΠΕ

Περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στην ΕΕ μπορούν να προληφθούν

Σε ενίσχυση της έρευνας, της συνεργασίας και των επενδύσεων στην καταπολέμηση του καρκίνου κάλεσε τους συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Ηγετών για τον Καρκίνο η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η σύνοδος λαμβάνει χώρα στην Βοστώνη των ΗΠΑ τη Δευτέρα και την Τρίτη με συμμετοχές από όλο τον κόσμο μέσω τηλεδιάσκεψης, και φιλοξενείται από την Αμερικάνικη Εταιρεία Κλινικής Παθολογίας (ASCP).

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε στην εισαγωγική της ομιλία, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως αν και η Ευρώπη αποτελεί μόλις το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι και η ήπειρος όπου εμφανίζεται το ένα τέταρτο όλων των περιπτώσεων καρκίνου.

Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, το συνολικό κόστος πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου στην Ευρώπη φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, ασκώντας μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας.

«Περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στην ΕΕ μπορούν να προληφθούν, όμως μόνο το 3% των προϋπολογισμών για την υγεία αφιερώνεται στην υπάρξει προώθηση της υγείας και την πρόληψη της ασθένειας», τόνισε η κ. Κυριακίδου.

Αυτή η τάση υποβάθμισης των προτεραιοτήτων έχει αναδειχθεί ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας του COVID-19, ενώ η πανδημία έχει περαιτέρω επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας.

Καθώς ο καρκίνος παραμένει μεγάλη πρόκληση και καθώς είναι ακόμα πιο προφανές σήμερα πως οι επενδύσεις στην υγεία είναι επενδύσεις για το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο όρισε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Αντιμετώπισης του Καρκίνου ως βασική της προτεραιότητα, και έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, υπογράμμισε η Επίτροπος.

Όπως είπε, το σχέδιο προσεγγίζει την αντιμετώπιση του καρκίνου χωρίς αποκλεισμούς βάζοντας την υγεία ως προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές, κατά ολοκληρωμένο τρόπο καθώς καλύπτει όλα τα στάδια από την γρήγορη διάγνωση μέχρι την αποθεραπεία, και με την αξιοποίηση της καινοτομίας και της έρευνας.

Για το θέμα της πρόληψης, ανέφερε πως το σχέδιο θα αντιμετωπίσει τους κύριους παράγοντες που θεωρούνται πως προκαλούν ρίσκο καρκίνου αλλά και την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Όσον αφορά την πρόληψη, προανήγγειλε ενίσχυση των προγραμμάτων που ήδη υπάρχουν για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου αλλά και ανάπτυξη νέου προγράμματος της ΕΕ για έλεγχο του καρκίνου.

Όσον αφορά τη βελτίωση των θεραπειών, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως η Κομισιόν θα επιδιώξει τη διασφάλιση ολοκληρωμένων συστημάτων φροντίδας των καρκινοπαθών, αλλά και την αντιμετώπιση της σημερινής ανισότητας στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες.

Επίσης, συνέχισε, θα υπάρξει εστίαση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και των μελών των οικογενειών τους και των φροντιστών, καλύπτοντας τις ψυχοκοινωνικές τους ανάγκες, τις δυσκολίες στην επιστροφή στην εργασία, τους περιορισμούς της πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και άλλες μορφές διάκρισης.

Η Επίτροπος Κυριακίδου αναφέρθηκε σε μια σειρά από παραδείγματα ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΕ που αξιοποιούν την πρόσβαση σε δεδομένα και νέες τεχνολογίες, όπως μεταξύ άλλων ο υπό σχεδιασμό Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για την Υγεία, το νέο Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο το οποίο θα συντονίζει την έρευνα που γίνεται σε επίπεδο ΕΕ και το πρόγραμμα Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου για Όλους το οποίο στοχεύει να καταστήσει νέες θεραπείας και τεχνικές διάγνωσης περισσότερο προσβάσιμες.

«Χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να εφαρμόσουν καινοτόμες πολιτικές, καλές πρακτικές και πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας» υπογράμμισε η Επίτροπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ