ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα Υόρκη: Μεταμόσχευση σε εγκεφαλικά νεκρό

Μεγάλες ελπίδες από το γεγονός ότι λειτουργεί στο ανθρώπινο σώμα νεφρός γενετικώς τροποποιημένου χοίρου

Kathimerini.gr

Νεφρός γενετικώς τροποποιημένου χοίρου μεταμόσχευσαν χειρουργοί σε εγκεφαλικά νεκρό άνδρα, με το μόσχευμα να λειτουργεί κανονικά για περισσότερο από ένα μήνα, δημιουργώντας ελπίδες για δημιουργία κατάλληλων μοσχευμάτων χωρίς ανθρώπινο δωρητή.

Το πείραμα πραγματοποίησαν ιατροί του Ιατρικού Κέντρου Λανγκόουν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του μοσχεύματος στον δεύτερο μήνα του. «Το όργανο αυτό θα λειτουργήσει άραγε σαν ανθρώπινο; Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι του ινστιτούτου μεταμοσχεύσεων Λανγκόουν, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το μόσχευμα άρχισε να παράγει ούρα αμέσως μετά τη μεταμόσχευσή του στο σώμα του ασθενούς.

Το ενδεχόμενο νεφροί χοίρων να μπορούν κάποια στιγμή να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση για μοσχεύματα οργάνων έπεισε την οικογένεια του 57χρονου Μορίς Μίλερ, ο οποίος πέθανε ξαφνικά από αδιάγνωστο όγκο στον εγκέφαλο, να χαρίσει το σώμα του στην επιστήμη. «Ο αδελφός μου θα είναι στα ιατρικά βιβλία και θα ζήσει έτσι για πάντα», λέει η αδελφή του ασθενούς. Προηγούμενες απόπειρες μεταμόσχευσης ζωικών οργάνων σε ανθρώπους είχαν αποτύχει εξαιτίας απόρριψης των ξένων ιστών από τον άνθρωπο. Σήμερα, οι ερευνητές χρησιμοποιούν γενετικώς τροποποιημένα γουρούνια προκειμένου να μειώσουν το ποσοστό απόρριψης. Πέρυσι, ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ εξασφάλισε ειδική άδεια προκειμένου να μεταμοσχεύσει καρδιά γενετικώς τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή ο οποίος είχε λίγες ώρες ζωής μπροστά του. Ο λήπτης έζησε για δύο μήνες προτού το μόσχευμα απορριφθεί για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Οι νεφροί δεν παράγουν μόνον ούρα, προσφέροντας ευρεία γκάμα λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα. Περισσότεροι από 100.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μοσχεύματα στις ΗΠΑ, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες από αυτούς πεθαίνουν πριν βρουν δότη. Ο δρ Μοχάμεντ Μοχουντίν του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ προειδοποιεί ότι η μελέτη της λειτουργίας μοσχευμάτων στο ανθρώπινο σώμα δεν έχει μελετηθεί αρκετά. «Η έρευνα είναι, ωστόσο, πολύ χρήσιμη καθώς επιτρέπει την εξοικείωση των πολιτών στην ιδέα των μεταμοσχεύσεων ζωικών οργάνων σε ανθρώπους», επισημαίνει ο δρ Μοχουντίν.

Ηθικά ευαίσθητο ζήτημα αποτελεί η διάρκεια τέτοιων πειραμάτων. Ειδικοί εξηγούν ότι αυτό εξαρτάται από την αντοχή της οικογένειας, η οποία πρέπει να βλέπει τον αγαπημένο της άνθρωπο να επιβιώνει εγκεφαλικά νεκρός και με μηχανικά υποστηριζόμενη αναπνοή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση