ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ω, τι κόσμος γιαγιά!

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

«Εμείς στο χωρκόν λαλούμεν το μπούκκωμαν» δήλωσε με παρρησία η Ελλού, προκαλώντας μια μικρή αναταραχή στο καρέ. Οι κυρίες κατέβασαν πρώτα τις εφημερίδες κι έπειτα ανασήκωσαν τα φρύδια τους. «Είναι brunch, ανόητη», είπε η Ιουλία αποκαθιστώντας την τάξη. Τα φρύδια κατέβηκαν και οι εφημερίδες ανασηκώθηκαν ξανά, με το σκορ ανάμεσα στην επαρχία και την αστική Λευκωσία να είναι ισόπαλο.

Brunch ή μπούκκωμαν, όπως και να το πει κανείς, παραμένει μια αγαπημένη συνήθεια του καρέ. Κατά τις 11 το πρωί της Κυριακής οι κυρίες απολαμβάνουν τον καφέ τους, συνοδεύοντάς τον με νόστιμες σπιτικές πίτες. Κι ύστερα αφοσιώνονται στην ανάγνωση των κυριακάτικων εφημερίδων, συζητούν ζωηρά για τα θέματα της επικαιρότητας και όταν πια μεσημεριάσει αποσύρονται για τη νενομισμένη σιέστα. Τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει το τελετουργικό, του οποίου οι ρίζες φτάνουν στα βάθη της ιστορίας.

Το τίποτα, βεβαίως, είναι σχετική έννοια, γεγονός που αποδείχτηκε την περασμένη Κυριακή όταν το «ζαβό» –ο έφηβος εγγονός της Ευγενίας της Καλαμαρούς– εμφανίστηκε όλως αιφνιδίως στο καρέ αναζητώντας τη γιαγιά του. Αναζητώντας 50 ευρώ χαρτζιλίκι κατ’ ακρίβειαν, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας. «Τι φάση;» ψέλλισε το ζαβό, καθώς αντίκρισε τις κυρίες με τις εφημερίδες μπροστά στα μούτρα τους. Πλησίασε διστακτικά, με την περιέργεια κάποιου που βρίσκεται μπροστά σε κάτι αληθινά αξιοπερίεργο, και άγγιξε δειλά την εφημερίδα. «Μη φοβάσαι, παιδί μου, δεν δαγκώνει!» είπε η στωική γιαγιά και παλαιά φιλόλογος. «Τι φάση;» ψέλλισε το ζαβό, εμφανώς εντυπωσιασμένο.

Τη λύση του μυστηρίου ανέλαβε να εξηγήσει στο πυροβολημένο νιάτο, η εκ φύσεως μοντέρνα Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον: «Πώς είναι το tablet που βρίσκεις πράγματα και διαβάζεις; Αυτό, αλλά τυπωμένο σε χαρτί». «Τι φάση;» επανέλαβε το ζαβό. «Τι γλωσσικός πλούτος!» σχολίασε η Ιουλία, η οποία έβρισκε την όλη φάση εξαιρετικά διασκεδαστική. «Το πολύ το TikTok κάνει το παιδί…» συμπλήρωσε, κι έπειτα ζήτησε από την Καλαμαρού να πληρώσει το χαράτσι των 50 ευρώ για να συνεχίσει την ανάγνωση της συνέντευξης –Μπεν Χουρ του λαλίστατου Νίκαρου στον Φιλελεύθερο.

Η συνέντευξη του τέως στην Ανδρούλα Ταραμουντά ήταν χορταστική από κάθε άποψη. «Κάτι σαν βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα» μετέφερε η Ιουλία στο καρέ τις πρώτες της εντυπώσεις. «Ή για να το περιγράψω πιο παραστατικά, κάτι σαν 50 τρόποι για ν’ αδειάσει κανείς τον Αβέρωφ χωρίς να αναφέρει πουθενά το όνομά του. Εκ παραλλήλου έστειλε και μήνυμα στα τσικό που ηγούνται του ΔΗΣΥ, ότι θα κάνει “δημιουργικές παρεμβάσεις εκεί όπου και όταν τα δρώμενα το απαιτούν”. Τουτέστιν, αν νομίζετε ότι θα επιτρέψω το κόμμα να γίνει παιδική χαρά πλανάσθε πλάνην οικτράν».

Τρία είναι τα θέματα που απασχολούν την αστική Λευκωσία: Πρώτον ο κοσμικός μαραθώνιος των ακάματων αδελφών Δημητρίου, δεύτερον το ατυχές μούσι του Νίκου Χριστοδουλίδη και τρίτον η διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας που ταλανίζει τον ΔΗΣΥ. Η συνέντευξη του Νίκαρου ήταν μια καλή αφορμή για να ξιφουλκήσουν τα εκλεκτά μέλη της αγγλόφωνης Δεξιάς κατά της νέας ηγεσίας. Η μνημειώδης απορία του αναπληρωτή προέδρου Ευθύμιου Δίπλαρου –ποιος θα ξυπνά στις 2 τα ξημερώματα για τα επείγοντα περιστατικά ασθενών που πρέπει να πάνε στο εξωτερικό– κατάφερε δύο πράγματα: Αφενός ξεπέρασε σε γελοιότητα το προσωπικό του ρεκόρ για τις αιμομιξίες των αγρινών και αφετέρου απέδειξε ότι η πολιτική κατηφόρα δεν έχει πάτο.

Μια άλλη συνέντευξη που προβλημάτισε τα μάλα τις κυρίες του καρέ ήταν του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στον Ανδρέα Κημήτρη και την Καθημερινή. «Δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες», πήρε τον λόγο η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού. «Ο τίτλος και μόνο αρκεί». «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν όταν στη Χλώρακα έγινε ο κακός χαμός και μερικές μέρες μετά στη Λεμεσό ακροδεξιοί φασίστες έκαναν κανονικό πογκρόμ σε μετανάστες, είναι αδιανόητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώνει: Δεν υπάρχει ρατσιστικό παραλήρημα. Αν δεν μπορεί να αντιληφθεί τα στοιχειώδη, ας πάει σπίτι του» ξέσπασε η ηγερία της Αριστεράς και της Προόδου.

«Κανείς δεν θα πάει σπίτι του» ξεκίνησε τους ολοφυρμούς η Ευγενία η Καλαμαρού. Το ρεπορτάζ του Πολίτη «Ο ανασχηματισμός που μάλλον πήρε αναβολή» ψαλίδισε και τις τελευταίες ελπίδες ότι κάποιοι υπουργοί θα έπαιρναν πόδι το φθινόπωρο. «Δηλαδή ο μόνος που απέτυχε στον ρόλο του ήταν ο Χατζηγιάννης;» έθεσε το εύλογο ερώτημα η Ιουλία, όχι μόνο επειδή κάποτε ως φαν είχε γράψει χιλιόμετρα πρώτο τραπέζι στο Vox, αλλά επειδή ελάχιστη αυτογνωσία θα έστελνε κάποιους εθελοντικά στα σπίτια τους. «Ο Μιχάλης πάντως ετοιμάζει τη συναυλία του στον Λυκαβηττό και απολαμβάνει την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε ένα βίντεο που ανέβασε πρόσφατα οδηγεί το αυτοκίνητό του και τραγουδά εμφανώς ανακουφισμένος, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

«Η Ειρήνη Πική, πάλι, ανεξάρτητα από την τύχη του ανασχηματισμού, θα κάνει το homework που της ανατέθηκε και θα αξιολογήσει τους υπουργούς. Μια αξιολόγηση που αποτελεί πρόκληση για τη διερευνητική δημοσιογραφία» είπε η Ιουλία. «Μιλάς με γρίφους, γερόντισσα» την προκάλεσαν οι άλλες καθώς τους είχε εξάψει την περιέργεια. «Ας δεχτούμε ότι κάτι θα βρει να γράψει για τον καθένα, έστω και αρνητικό σχόλιο. Για τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρο Ξενοφώντος, τι στο καλό θα γράψει η γυναίκα; Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, μάνα μου…».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση