ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«K» Story: Στρατός Wagner - Ποιοι είναι οι μισθοφόροι της Ρωσίας που «κυνηγούν» τον Ζελένσκι

Εισχωρώντας στα άδυτα της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα υπό τις εντολές του Πούτιν, για την οποία ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή

Μοντάζ: Σάββας Κωνσταντίνου

Ένα δίκτυο Ρώσων μισθοφόρων δρα επί σειρά ετών σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, πάντα στην υπηρεσία του Κρεμλίνου, διαπράττοντας σειρά εγκλημάτων πολέμου και λεηλατώντας φυσικούς πόρους. Πρόκειται για τον στρατό Wagner που αποτελείται από δέκα χιλιάδες Ρώσους μισθοφόρους, οι οποίοι περιγράφονται ως στρατιώτες-φαντάσματα. Είναι συνήθως συνταξιούχοι Ρώσοι στρατιωτικοί, ηλικίας μεταξύ 35 και 55 ετών, με μηνιαία αμοιβή γύρω στα 3 χιλιάδες δολάρια, εξαπλάσιο μισθό από αυτόν του μέσου Ρώσου πολίτη. Η Ομάδα Βάγκνερ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στο Λουγκάνσκ της Ουκρανίας.

Η ταυτότητα

Οι ταυτότητες των στελεχών είναι μυστικές, ενώ χρηματοδότης φαίνεται ότι είναι ο έμπιστος του Πούτιν, Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκότσιν, ο οποίος αποκαλείται «σεφ του Πούτιν», λόγω των επιχειρήσεών του που φιλοξενούσαν δείπνα στα οποία ο Ρώσος Πρόεδρος παρευρέθηκε με ξένους αξιωματούχους, αλλά και λόγω των επικερδέστατων συμβάσεων κέτερινγκ με τα οποία τροφοδοτεί το Κρεμλίνο, πολλά σχολεία και τον στρατό.

Ο στρατός πήρε το όνομά του από την προσωνυμία που είχε ο φερόμενος ως ιδρυτής της, ο Ντμίτρι Ούτκιν, πρώην αντισυνταγματάρχης της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU). Λέγεται πως το επέλεξε λόγω της αγάπης του για τους ναζί και στο όνομα του αγαπημένου συνθέτη του Χίτλερ, του Βάγκνερ.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ούτκιν φωτογραφήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια δεξίωση στο Κρεμλίνο, προς τιμήν εκείνων που τους είχαν απονεμηθεί τα παρασήμα του Τάγματος του Θάρρους και του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ομάδα Βάγκνερ εκπαιδεύει το προσωπικό της σε μια εγκατάσταση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο Μολκίνο, κοντά στο Κράσνονταρ Κράι. Οι στρατώνες στη βάση δεν συνδέονται με το ρωσικό Υπουργείο στα νόμιμα έγγραφα, στα οποία περιγράφονται ως κατασκήνωση διακοπών για παιδιά.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η οργάνωση δεν υφίσταται ως ιδιωτική εταιρεία, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας κρυφός κλάδος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που δίνει αναφορά στη ρωσική κυβέρνηση, φήμες τις οποίες διαψεύδει o Πούτιν, με το Κρεμλίνο να υπογραμμίζει πως «αυτός ο φορέας δεν έχει νομική οντότητα, άλλωστε οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες δεν επιτρέπονται, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία».

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις κατά της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης του ομίλου Wagner, έναντι οκτώ ατόμων και τριών εταιρειών ενέργειας που σχετίζονται μαζί του, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο Πριγκότσιν και ο Ούτκιν. Η Ε.Ε. κατηγορεί αυτό το δίκτυο μισθοφόρων ότι αναλαμβάνει και εκτελεί μυστικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του Κρεμλίνου, λεηλατεί φυσικούς πόρους και έχει διαπράξει κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Ουκρανία, Συρία, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σουδάν και Μοζαμβίκη, περιλαμβανομένων βασανιστηρίων, εξωδικαστικών εκτελέσεων και δολοφονιών.

Κατά τον ύπατο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, η δράση αυτής της παραστρατιωτικής ομάδας καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο, που προκαλεί αποσταθεροποίηση σε σειρά χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES